Skip to content

Skupaj pomladimo slovenske gozdove - Ravnik Cache In Trash Out Event

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event! The date of the event has passed. We automatically archive events after 30 days (60 days for Mega- and Giga-Events). Attendees can still log archived events, log trackables, and share their experiences.

More
Hidden : Saturday, 13 October 2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kot je znano, so gozdove v zadnjih štirih letih prizadele tri naravne ujme: žledolom leta 2014, ki je poškodoval preko 9 milijonov m3 dreves, gradacija podlubnikov je v letih od 2015 do 2017 zahtevala dodatnih 4,5 milijonov m3, lanski vetrolom pa je skupaj poškodoval preko 2,7 milijona m3 dreves.

Obnova gozdov bo potrebna na tistih območjih, kjer  je bil obseg sanitarne sečnje tako velik, da je bistveno spremenil strukturo gozdov. Eden od poglavitnih ukrepov bo obnova gozdov s sadnjo. Umetna obnova je v takšnih primerih nujna, saj bomo tako hitreje vzpostavili različne funkcije gozda, medtem ko bi naravna obnova lahko trajala več desetletij.

Da bi povečali ozaveščenost o pomenu gozdov in pogozdovanja po naravnih ujmah, se bomo geolovci 13. oktobra 2018 pridružili prostovoljni akcija pogozdovanja. Potekala bo istočasno na petih lokacijah po Sloveniji. Posadili bomo okoli 10.000 sadik različnih drevesnih vrst. Vsak par rok ali tačk je močno dobrodošel.

Zbrali se bomo ob 8.30 uri na predlaganem zbornem mestu, kjer bomo predpisane pol ure namenili običajnim geolovskim aktivnostim. Predvsem sproščenemu pogovoru in morebitnemu popisu sledljivčkov. Akcija poteka pod strokovnim vodstvom ZGS, pridružili pa se nam bodo tudi taborniki, skavti, dijaki/študenti gozdarstva in lesarstva s profesorji in drugi. Okoli 9. ure se bomo skupaj premaknili na predvideno mesto za sajenje, kjer bomo pomagali vsaj do 12. ure!

https://img.geocaching.com/cache/large/cf1a3c08-1cf9-4c50-830c-0548bae55300.jpg

Obvezna oprema: prinesite rovnico ali kramp, zaželene so rokavice in plastične vrečke ali torbe za prenašanje sadik po delovišču. Eno orodje uporabljata dva prostovoljca izmenično! Organizator pa naproša tudi za spletno prijavo prek njihovega obrazca.

Gozdovi so dediščina vseh, zato poskrbimo, da jih ohranimo za prihodnje rodove v takšni obliki in s takšno vrstno pestrostjo, kot so nam bili zaupani!

 

Seveda sodelovanje na akciji šteje za CITO izziv 2018!

 

 

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.)