Skip to Content

This cache has been archived.

Bobilparet: .

More
<

Luciafeiring i Skien by

A cache by Bobilparet Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Thursday, 13 December 2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


13 desember: Lussimesse
Velkommen alle store og små til Bobilparet sin Luciafeiring i byen! Eventet starter kl. 18.00 og vi avslutter kl. 19.30
Det vil selvsagt bli servert Lussekatter og kakao / kaffe.
Plassen vi skal være på heter IBSENPARKEN en park i Skien sentrum.

 Lussimesse/-natt (lat.: Lucie virginis), minnedag for den hellige Lucia fra Syrakus (død 310) som under keiser Diokletian ble forsøkt tvunget til å frasi seg sin tro ved å stå i en ring av ild. I Norden hadde St. Lucia neppe noen stor innflytelse i den katolske tiden. Først etter reformasjonen dukket hun opp hos oss og i vårt naboland, men nå under den mer folkelige betegnelsen ”Lussi”. Hun ble da pussig nok oppfattet som en del av mørkemaktene, muligens ble hun forbundet med djevelen Lucifers navn. Mange steder var Lussinatt etter folketradisjonen årets lengste, ofte sa man Lussi langnatt. Det kan ha sin forklaring i den forskyvning i solåret som den julianske kalenderen forårsaket. Nå begynner juletiden for alvor, og alt grovarbeidet skulle være unnagjort, for Lussi kom selv og passet på. Mye overtro var knyttet til Lussinatta; da var trollene (”lussireia”) på ferde. Man måtte beskytte seg ved å male kors på dørene, og helst ikke være ute etter at det ble mørkt. Hver av de påfølgende 12 dagene ga varsel om været gjennomhele det kommende året; senere ble dette forandret til de 12 første dagene. Tradisjonen med Lussimesse som en lysfest kan delvis ha sine røtter i helgennavnet Lucia som betyr ”den lysende”. Vestpå kalte de dagen Mongsmesse til minne om Orknøyjarlen Magnus Erlendsson som ble kanonisert 13 desember 1135. På Lucias dag kunne unge kvinner se fremtiden. De skulle stille seg foran et speil og si: Lucia den blide skal fly meg at vide, hvis navn jeg skal bære, hvis dug jeg skal brede, hvis seng jeg skal rede, hvis barn jeg skal have. I folketradisjonen var Lussi en trollkvinne som det var greitt å skremme barn med, og ingen burde være under bar himmel denne dagen. Kanskje skyldtes det at Lucia ble forbundet med navnet på Djevelen, altså Lucifer. Denne natten var Lussiferden ute, et forvarsel om Åsgårdsreien selve julehelgen. Som et vern mot farene var det også her i landet en skikk at en av husets jomfruer gikk lusseferd, kledd i hvitt og med lys i hånden. Hun skulle gå rundt huset og på hvert hjørne synge: ”Lussinotti lange, intet være bange. Gud beskytte gård og grunn, fisk i vann og fugl i lund. Intet være bange, Lussinotti lange.” Det var noen av disse tradisjonene som blant annet Stockholmsaviser bygget på i 1920-årene, da man lanserte de første moderne Luciaopptog. Legenden forteller at Lucia var en ung romersk pike av fin familie, som led martyrdøden ved Syracus i 303. Hun hadde en hedensk forlover som anga henne, fordi hun skjenket sin formue til fattige og det ble fortalt at hun døde i troen med en brennende lampe i hånden. Kilde: Tema funnet på internett
 LUSSEKATTER
 150 g meierismør
 5 dl melk
 50 g gjær
 1 egg
 1 g safran  
 1 sukkerbit
 135 g sukker
 1 ts kardemomme
 1/2 ts salt
 Ca. 1 kg hvetemel
Pensling:- Sammenvispet egg
Pynt:- Rosiner eller korinter
I stekeovnen: 225 grader C - 10-15 minutter Smelt smøret og hell i melken. Smuldre gjær i bakerbollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Bland i egget og safranen som er knust i morteren sammen med sukkerbiten. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av mel til utbaking. Dekk bakerbollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Form deigen til lussekatter etc. og legg baksten på stekeplate kledd med bakerpapir. Etterhev under plast ca. 15 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lyst gyllen.

 Da avigerus og kona ikke hadde mulighet til og holde dette eventet som de  har holdt 3 år på rad, syntes vi det kunne være morro og videreføre denne tradisjonen , men nå i en annen by her i Grenland, Skien.

I fjor var vi ikke hjemme,men vi var så heldig at Gorm the Cat sa hun kunne arrangere dette for oss i år 2017. Så da klarer vi å holde på denne tradisjonen.
Dette året 2018 er vi hjemme og prøver oss på vårt tredje Lusiaevent. Ønsker alle kjente og ukjente cachere velkommen.
Dette blir nå Bobilparet sitt tredje Luciaevent. 

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

55 Logged Visits

Write note 2     Archive 1     Will Attend 24     Attended 26     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.