Skip to content

02 Kastelen & Kloosters van Leudal Traditional Cache

Hidden : 2/1/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


LET OP DE MEESTE CACHES LIGGEN OP OF VLAKBIJ PRIVÉTERREIN, EN WIL JULLIE OP HET HART DRUKKEN OM ALS VOLWASSENEN MET DE CACHES EN SITUATIES OM TE GAAN, MOCHT ER OM WELKE REDEN TOCH EEN DNF ONTSTAAN , MAAR NEEM DAN CONTACT OP VIA EEN BERICHT. HET ZOU ZONDE ZIJN DAT AL HET VELE WERK VOOR NIKS IS GEWEEST, HET GAAT TOCH OM HET LEUKE, LEERZAME EN NIET OM IETS KOST WAT KOST TE BEMACHTIGEN.

Onder andere in de gemeente Leudal staan meerdere kastelen en kloosters , dit zijn imposante gebouwen en hebben vaak een lange geschiedenis, onderstaand is een beschrijving van het gebouw en haar bewoners door de tijd. Sommige zijn eventueel te bezoeken middels afspraak, andere zijn privé bezit en is bezoek helaas niet mogelijk.

De reeks bestaat uit in totaal 17 traditionals, korte multi’s of mysteries, waaronder de BONUS. In de caches zul je een Noord of Oost cijfer vinden dat samen met de andere uiteindelijk de coördinaten moeten geven om de bonuscache te vinden. Zie de formule in de bonuscache. Ook kunnen vragen helpen om de slotcode te bemachtigen.

Ook is een korte wandelroute bij nr 14 waar ABSOLUUT geen fiets mag komen opgenomen

Deze reeks is per fiets of auto te doen, en zal ca 40 km lang zijn, ook is hij te combineren met de reeds bestaande reeks WATERRADMOLENS VAN LEUDAL.

De cache is geplaatst met toestemming van Enexis

Toegang tot het kasteel is zo niet mogelijk, wel kan dit middels een afspraak te bezichtigen zijn

vanaf buiten de omheining is het kasteel te zien op locatie N 5`1 11.247 en O 005 51.181

KASTEEL GROOT BUGGENUM



LIGGING, HERKOMST VAN DE NAAM

Prominent in het bosrijke Midden-Limburgse land schittert het monumentale Kasteel Groot Buggenum in Grathem. Het weerspiegelt trots en cultuur van Limburg. Professor Helmut Hentrich, destijds eigenaar van het kasteel, geeft het rond 1971 zijn huidige allure. Nu verwelkomt het kasteel jong en oud binnen de kasteelmuren. Je kunt er op allerlei wijzen van genieten . Cultureel, feestelijk, ingetogen en zakelijk. En dat niet alleen. Je kunt er ook genieten van de prachtige natuur, de rijke historie en de authentieke Limburgse gastvrijheid.

BESCHRIJVING VAN HET KASTEEL

Het huidige kasteel is gebouwd op een omgracht terrein op de plaats waar een middeleeuwse voorganger de "Meersen" stond. Bij de herbouw in de 16e eeuw zijn de fundamenten van de vierkante toren van deze voorganger in de huidige toren opgenomen. Rond deze toren is een aantal bijgebouwen opgetrokken, waarvan enkele met trapgevels. De torenspits is met leien gedekt. Opvallend zijn de vensters met roedenverdeling, de vele hardstenen decoraties en de ovale vormen boven de vensters. Het gehele kasteel is voorzien van witgekalkte muren en heeft het uiterlijk van een neogotisch jachtslot. Inwendig heeft het kasteel een aantal ruimten met betegeling waarop oogst- en jachtscènes zijn weergegeven. Rondom het kasteel bevindt zich binnen een stenen ommuring een sprookjesachtige tuin met tuinkamers, fonteinen en waterpartijen. De tuinen zijn ontworpen door de fameuze tuinarchitect Roland Weber uit Duitsland. Een wandeling door de tuinen is voor de liefhebbers zeker de moeite waard. Bij een wandeling door de tuinen wordt men verrast door de vele bijzondere elementen die Hentrich en Weber hebben toegevoegd om de planten, bomen en bloemenpracht te completeren. Het vele water, de gracht, de vijvers, de waterspuwers en de Uffelse beek onderstrepen het levendige karakter van deze tuinen en zijn een uitstekend leefgebied voor eenden, zwanen, ganzen en allerlei andere vogelsoorten die regelmatig neerstrijken op het domein van Kasteel Groot Buggenum. Kasteel Groot Buggenum, ook wel Oud-Buggenum, heeft in de geschiedenis verschillende eigenaren gehad. Professor en architect Helmuth Hentrich liet de ruïne vanaf 1975 grondig restaureren. Het kasteel is nu in handen van Provincie Limburg. Kasteel Groot Buggenum wordt momenteel gebruikt als vergader-, trouw- en feestlocatie en er worden rondleidingen georganiseerd. Het kasteel is niet vrij toegankelijk voor publiek, maar te bezichtigen onder leiding van een gids. Deze rondleidingen dienen vooraf gereserveerd te worden.

GESCHIEDENIS EN BEWONERS

1419: Het kasteel werd voor het eerst vermeld en is eeuwenlang in het bezit geweest van adellijke families. De oudst bekende eigenaar was omstreeks 1400 Johan de Wilde van Mersen. In die tijd werd het kasteel dan ook naar deze familie van Mersen genoemd.

1632: Het kasteel werd met alle aanhorigheden, waaronder een pachthoeve, een watermolen en alle landerijen behorende bij het kasteel, door het huwelijk van Josina de Wilde van Meersen met jonkheer Philip Wynand van Kerckum, heer van Merdeaux en Meerwyck, overgedragen aan de familie van Kerckem.

1769: Het kasteel kwam door overerving, in het bezit van graaf Jean Guillaume de Borchgrave d’Altena. In de Franse Tijd werd het kasteel door soldaten van Napoleon gebruikt als hun onderkomen, waardoor het kasteel verwaarloosd werd en een aftakeling begon. >p>1793: In 1793 staken deze soldaten het kasteel in brand waardoor het grotendeels in de vlammenzee verloren ging. Inmiddels kwam het restant van het kasteel, wederom door overerving in het bezit van graaf Theodore de Geloes van Elsloo.

1880: Hij verkocht het vervallen slot in 1880 aan Willem Verbruggen, een koopman uit Luik, geboren in Grathem. Deze liet de restanten van het kasteel afbreken en bouwde op de fundamenten ervan het huidige jachtslot, geheel in de Maaslandse renaissancestijl.

1889: Nadat het in de Tweede Wereldoorlog ernstig werd beschadigd, verviel het kasteel meer en meer.

1971: De ruïne werd gekocht door professor H. Hentrich, architect uit Düsseldorf. Hij restaureerde het kasteel naar eigen inzichten met oude bouwmaterialen en richtte het in met kunstvoorwerpen uit alle kunstrichtingen. Professor Hentrich heeft enige jaren geleden het kasteel geschonken aan de Provincie Limburg. Op afspraak worden er onder leiding van deskundige gidsen rondleidingen De tuin wordt in fases gerenoveerd en onderhouden door Tuinarchitecte Helga Meens-Kreijen, in samenspraak met Dhr. BenTaken van Taken Lanschaps-planning uit Roermond.

1991: Na 30 jaar was de tuin aan vernieuwing toe qua planten en bloemen, maar te realiseren volgens de denkbeelden die Weber en Hentrich voor ogen hadden bij de eerste inrichting van de tuinen in 1971.

Additional Hints (Decrypt)

xhafgtenf ra zntarrgfgbx Qrax nna urg obahftrgny

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)