Skip to Content

<

Pitkiä pellavia V

A cache by Pirkanmaa United GC Send Message to Owner Message this owner
Hidden : Sunday, March 3, 2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

03 March 2019, 15:30 - 17:30

Mitä: Laskiaistapahtuma
Missä: Tampereella, Mustavuoren laskettelukeskuksella.
Milloin: 03.03.2018 Klo 15:30 - 17:30


Pitkiä pellavia V Kuten aina aikaisempinakin vuosina, järjestämme myös tänä vuonna laskiaisen kunniaksi perinteisen pirkanmaalaisen laskiaistapahtuman. Tällä kertaa paikkana viime vuodelta tuttu Mustavuoren laskettelukeskuksella. Laskettelukeskus ei ole toiminnassa, eli hissit ja kahvio ovat kiinni, mutta muuten rinteet ja nuotiopaikka on sovitusti käytössämme. Järjestävä taho tuo mukanaan kahvia termarissa ja tulikorin, jotta halukkaat voivat vaikka paistella makkaraa. Miittipaikan vierestä löytyy myös mukava mäki, mutta mäenlaskumahdollisuus riippuu toki miitin aikaisesta lumitilanteesta. Jos lunta on riittävästi, niin kannattaa toki varata pulkat ja muut laskuvälineet mukaan.

Laskiainen Pohjois-Euroopan laskiaista vietetään samaan aikaan kuin Etelä-Euroopan paastoa edeltäviä karnevaaleja ("carne vale", jäähyväiset lihalle). Monet laskiais- ja karnevaaliperinteistä ovat peräisin pakanallisista juhlista, kuten esimerkiksi roomalaisten pidoista Bacchuksen kunniaksi sekä lähestyvän kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän juhlinnasta. Samalla siinä hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä. Laskiaisen perinneruokiin kuuluvat hernekeiton lisäksi laskiaispullat. Ruokaan liittyi myös uskomuksia. Sen piti olla ennen kaikkea rasvaista. Mitä enemmän rasva kiilteli sormissa ja suupielissä, sitä paremmin lypsivät lehmät ja siat lihoivat. Eikä rasvaa saanut pyyhkiä sormista pois, vaan sen piti antaa kulua itsekseen pois. Tämä takasi hyvän viikatteen käsittelykyvyn. Sormennuolija sen sijaan sai sirpeistä haavoja. Kun ruokien annettiin olla pöydässä koko päivän, se takasi runsauden koko vuodeksi.

Suomessa, jossa laskiaisen aikaan on talvikeli, liittyy laskiaiseen myös mäen laskeminen esimerkiksi pulkilla. Perinteisesti pulkkamäessä huudettiin ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä (hirrenpää nurkkasalvoksessa) ja nauriita kuin lautasia”. Naapurin pellolle saatettiin toivoa tippuroita ja tappuroita. Mitä kauemmas kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin. Muiden uskomusten mukaan naisten tuli pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein. Näin taattiin pellavista puhtaita, kuituisia, vaaleita ja kiiltäviä. Muiden uskomusten mukaan naisten tuli pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein. Näin taattiin pellavista puhtaita, kuituisia, vaaleita ja kiiltäviä.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

96 Logged Visits

Write note 2     Will Attend 36     Attended 56     Publish Listing 1     Announcement 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.