Skip to content

Skrivnostni bunker K-35 na Škrilju Event Cache

This cache has been archived.

Emahana: Čas, da gre v arhiv...

More
Hidden : Saturday, 23 March 2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

23 March 2019, 08:30 - 10:30

Srečanje bomo pričeli z uradnim delom dogodka na podanih koordinatah, to je pred turističnoinformacijskim centrom v Kočevski Reki, s pričetkom ob 8:30 uri in ga zaključili ob 10:30 uri. V času dogodka bomo na kratko poklepetali in izmenjali sledljivčke.

V sklopu tega srečanja bo za vse zainteresirane organiziran ogled skrivnostnega bunkerja pri vasi Škrilj. Vstopnina vključuje voden ogled bunkerja in prevoz s kombiji, kjer nas bodo odpeljali proti dvanajst kilometrov oddaljenemu bunkerju globoko sredi gozda, kjer je gibanje še vedno omejeno. Gre za vojaški objekt, v bližini je tudi strelišče. Prost dostop do bunkerja še vedno ni dovoljen.

Cena vodnega skupinskega ogleda je 14 EUR za odrasle, 12 EUR za upokojence, srednejšolce in študente, 4 EUR za osnovnošolce, predšolski otroci pa imajo prost vstop.

Prosimo vas, da v vašem logu “will attend” navedete koliko se vas bo ogleda bunkerja udeležilo! V primeru večjega števila (v eni skupini je lahko največ 30 oseb) bo organizirano vodenje več skupin. V tem primeru bo potrebno rezervirati dodatne termine, zato vas naprošamo, za prijavo do najkasneje 18.3.2019. V primeru kasnejše prijave bo za vas ogled bunkerja mogoč samo, če ostanejo prosta mesta. V kolikor nas bo zaradi velikega zanimanja več kot 30, bo vsaka naslednja skupina počakala na prejšnjo, da se vrne z bunkerja. Celoten ogled bunkerja traja 2 uri.

Dodatna navodila (z dne 10.3.2019):

Ob 8:30 se prvenstveno dobimo s tistimi, ki boste v prvi skupini, da si pred odhodom lahko v miru ogledate tudi muzejsko zbirko, ki je pripravljena v TICu in da poberemo vstopnino za ogled. Ob točno 9. uri se z avtobusom odpeljete na ogled bunkerja.

Vse preostale udeležence pa pričakujemo kadarkoli med 8:30 in 10:30.

Ogledi bunkerja po skupinah si bodo sledili na 2 uri. Tako ima prva skupina naročen ogled ob 9. uri, druga skupina ob 11. uri, tretja ob 13. uri, četrta in hkrati zadnja (če bo potrebno) pa ob 15. uri. Zavedamo se, da nikakor ne bomo mogli uskladiti vseh vaših želja glede delitve po skupinah, zato smo se odličili, da vas bomo kolikor se le da nepristransko razporedili v skupine glede na časovni zapored vaših “will attend” prijav. Seveda bomo upoštevali tudi to, da tisti, ki ste se prijavili skupaj kot družina ali kot skupina vaše prijave ne razbijemo. In seveda bomo upoštevali tudi limit 30 obiskovalcev/skupino. O razporedu v kateri skupini ste, boste pravočasno obveščeni (v ta namen prosimo ne spreminjajte datumov vaše prijave, vodimo svojo evidenco in imamo vse prešteto wink). Da pa nas ne boste zasuli s pošto, se za eventuelne prehode iz skupine v skupino lahko, vsaj kar se nas tiče, dogovarjate sami med sabo – pa prosimo NE preko write note zapisov (obstajajo tudi telefoni in emaili).  Še opozorilo: če se že boste dogovarjali med sabo o menjavi skupine NUJNO poiščite nekoga, ki številčno ustreza vaši prijavi. Da ne bo zaradi tega kdo ostal pred avtobusom, največ 30 obiskovalcev na skupino in pika, so mi zatrdili v TICu. In mislijo resno, to je še vedno zaprto območje v katerem velajajo stroga pravila gibanja. 

Pa še to: če koga od prijavljenih na uradni del srečanja ne bo, to za nas pomeni, da ga tudi na ogled bunkerja ne bo. Zanj ne bomo zalagali vstopnine. TIC bo sicer ostal odprt do ogleda naše zadnje skupine, v tem primeru se pri njih pozanimajte ali je še ostalo kako prosto mesto in vstopnino tako plačate sami pri njih.

 

Ogledali si bomo skrivnostni vojaški bunker K-35, dolgo ena najbolj varovanih slovenskih skrivnosti, na robu nekdanje kočevarske vasi Škrilj. Bunker je bil zgrajen leta 1957 za komunikacijsko podporo bližnjim vojaškim objektom v Gotenici, kamor bi se ob morebitnem sovjetskem napadu za tri mesece umaknilo republiško vodstvo. 75 metrov pod zemljo, s 500 metri hodnikov in šestimi sobami, z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije, ki bi v primeru atomskega udara omogočilo bivanje, v njem pa bi brez zunanje pomoči lahko preživeli tudi do 100 dni. Šestdeset let od zgraditve je sedaj mogoče vanj lahko stopiti tudi nogam navadnega obiskovalca.

Bunker, ki je na obrobju nekdanje kočevarske vasi Škrilj, je za nekaj let dobila v najem kočevska občina in ga predala v upravljanje Zavodu za turizem in kulturo Kočevsko. Vsa oprema v bunkerju, namenjenem komunikacijski podpori osrednjim objektom v Gotenici, kamor bi se umaknilo republiško vodstvo ob morebitnem napadu Sovjetske zveze, je originalna. Dodali so le nekaj kosov opreme iz drugih bunkerjev ali vojaškega muzeja in uredili digitalno predstavitev.

Po osamosvojitvi je osrednji objekt v Gotenici prevzelo ministrstvo za notranje zadeve in ga preuredilo v vadbeni center, podporni objekt v Škrilju pa sta dobila v upravljanje Slovenska vojska in ministrstvo za obrambo. Redno vzdrževanje je poleg kakovostnih materialov omogočilo, da se je objekt z vso opremo ohranil v identični obliki, kakršen je bil ob zgraditvi leta 1957.

Gozd nad vasjo Škrilj ostaja zaprto vajaško območje, zato je gibanje po vojaškem območju še vedno omejeno. V bunkerju je prepovedana uporaba fotoaparatov, snemalnikov in telefonov.

Več o zgodovini, življenju in posebnostih tega strogo varovanega objekta pa nam bo povedal turistični vodnik ob našem obisku, kdor pa je neučakan pa nekaj informacij dobi tudi na spletu.

 

Info: Kočevsko, Bunker in Skrivnostni bunker

Additional Hints (No hints available.)