Skip to content

d'Ol Börg Middelsom Virtual Cache

Hidden : 10/1/2021
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


d’Ol Börg

Op 9 juni 2018 werd het kunstobject d’Ol Börg in het Asingapark onthuld. Het kunstwerk is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die in 2017 was uitgeschreven. Het Asingapark in Middelstum, het park rond de vroegere Asingaborg, is in 2016 geheel vernieuwd. De paden zijn opgeknapt, er zijn bomen en struiken geplant en er is een brug geplaatst als verbinding tussen het park en de Burchtstraat. Een onderdeel van het herinrichtingsplan Asingapark was het zichtbaar maken van de contouren van de borg Asinga door een vorm van kunst. Het ontwerp d’Ol Börg van de Middelstumer kunstenaar Paul Rinket werd door het dorp verkozen als winnaar van de ontwerpwedstrijd ‘Wie brengt de Asingaborg tot leven?’ Het kunstobject d’Ol Börg is soort een platform met kleine hoogteverschillen van 15 bij 15 meter. Het volgt de contouren van de vroegere Asingaborg die twee eeuwen geleden is verdwenen. Het strakke geheel heeft in het midden een gedeelte van het provinciewapen en schuine balken. Dit was een gebruikelijk patroon in de middeleeuwen. Het kunstwerk kan gebruikt worden als podium voor theater, muziek, buitenlessen en feestjes

(Bron: www.staatineemsdelta.nl)

De Sint-Hippolytuskerk

Bouw

De Sint-Hippolytuskerk is een gotische kruiskerk die in de vijftiende eeuw is gebouwd, mogelijk in opdracht van Onno van Ewsum. Na diens terugkomst uit het Heilige Land zou hij, als dankoffer voor zijn veilige terugkeer, opdracht hebben gegeven tot de bouw van een nieuwe parochiekerk gewijd aan de Heilige Hippolytus. De nieuwe kerk werd gebouwd op fundamenten van een eenbeukige houten kerk. In 1523 verbouwde en vergrootte Onno's zoon Wigbold van Ewsum de hallenkerk tot een kruiskerk. Sinds deze verbouwing, is er op de sacristie na, weinig veranderd aan de kerk. De sacristie is waarschijnlijk in de zestiende eeuw toegevoegd. De toren is drie geledingen hoog en wordt bekroond door een zeventiende-eeuwse lantaarn met koepel. In de toren hangt een carillon met 23 klokken, dat in 1662 vervaardigd is door François Hemony. In 1949 werd het carillon met zeven klokken uitgebreid.

Interieur

De gewelven van de kerk worden versierd door verschillende schilderingen. Naast allerlei florale en dierlijke motieven, zoals putti, vogels en planten, zijn er verschillende spreekwoorden, moraliserende scènes en religieuze voorstellingen afgebeeld. De belangrijkste schilderingen vormen de cyclus van de heilsgeschiedenis. Deze cyclus bestaat uit een voorstelling van de Zondeval, Pinksteren, Jezus als rechter in een Laatste Oordeel-voorstelling, de hemel en de hel. Deze schilderingen zijn vervaardigd naar houtsnedes uit een prentreeks met scènes uit de heilsgeschiedenis van Albrecht Dürer (Neurenberg 1471- aldaar 1528), genaamd De Kleine Passie. Op de zijmuren is een voorstelling van Christus als Salvator Mundi en Christus als de Man van Smarten geschilderd.

De schilderingen zijn in 1879 ontdekt onder een laag witkalk, maar zijn destijds vanwege onvoldoende geld voor restauratie weer over gewit. Naast kleine restauraties en herontdekkingen in 1916 en 1940 heeft er tussen 1976-1977 een grote restauratie plaatsgevonden waarbij alle voorstellingen onder de witkalk vandaan zijn gehaald. De schilderingen zijn zowel in Fresco-techniek als in secco-techniek geschilderd. Onder het koor is een grafkelder gebouwd voor het geslacht Ewsum. In het noordertransept bevindt zich een epitaaf ter nagedachtenis aan pastoor Egbert Onsta, overleden in 1476. De herenbanken zijn in 1704 door Allert Meijer en Jan de Rijk gemaakt. De preekstoel, vermoedelijk door Casper Struiwig in 1733 gemaakt, is versierd met rijkelijk bewerkt houtsnijwerk. Het kerkorgel is in 1863 gebouwd door de orgelbouwer Petrus van Oeckelen.

(Bron: www.wikipedia.nl)

Opdrachten

Om deze virtual cache als gevonden te kunnen loggen moeten drie vragen beantwoorden en een opdracht uitvoeren.

Vraag 1. Uit hoeveel grijze blokken bestaat het kunstobject d'Ol Börg? (A)

Vraag 2. In het kunstobject d'Ol Börg staat een tekst. Welke kleur wordt hier genoemd? (B)

Vraag 3. Op de Hippolytuskerk staan grafnummers. Welk grafnummer ontbreekt er tussen de 10 en 30? (C)

Stuur een e-mail naar: ABC@gmail.com met als onderwerp je Geocachenaam. Je ontvangt bij de juiste antwoorden direct een mail retour.

Opdracht: Maak een foto van jezelf bij d'Ol Börg en/of Hippolytuskerk en voeg die toe aan je log. Als je liever niet herkenbaar op de foto wilt, mag je ook een foto maken bij d'Ol Börg en/of Hippolytuskerk en daarbij iets mee-fotograferen waaruit blijkt dat je daadwerkelijk ter plaatse bent geweest (zoals bijvoorbeeld een briefje met daarop duidelijk leesbaar jouw Geocachenaam). Je log kan worden verwijderd wanneer niet aan de opdrachten wordt voldaan.


Virtual Rewards 2.0 - 2019/2020

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between June 4, 2019 and June 4, 2020. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 2.0 on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)