Skip to content

Sjömanskyrkan Event Cache

This cache has been archived.

Gustafs Liza: Eventet är över och alla har loggat.
Tack alla som kom!

More
Hidden : Friday, July 12, 2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

12 July 2019, 18:30 - 19:00

 

Vi träffas och pratar geocaching, kanske loggar och byter TB:s och har en trevlig stund med varandra! Kanske också få lite uppdatering på sommarens äventyr!

Efteråt går den som vill till närbelägna puben och trivs.

Välkomna!

 

Sjömanskyrkan i Gävleär en kyrkobyggnad i Gävle, som inte längre används som kyrka. Istället inhyses replokaler och musikstudio i byggnaden, som numera går nu under benämningen Musikhuset.

Kyrkan uppfördes 1890-91 av Gävle evangelisk-lutherska missionsförening, tillhörig Evangeliska fosterlandsstiftelsen. Arkitekt var Gävles stadsarkitekt Erik Alfred Hedin. 

Gävle evangelisk-lutherska missionsförening kom till efter splittringen inom Gävle missionsförening 1875 då de som inte höll med Paul Peter Waldenström i striden om försoningsläran bildade en egen förening, ett förspel till Waldenströms bildande av Svenska missionsförbundet. Den evangelisk-lutherska församlingen övertog först Norra bönhuset eller Sarons kapell på Norra Kungsgatan av metodistförsamlingen som av ekonomiska skäl tvingats sälja sin byggnad två år efter uppförandet.

Sjömankyrkan var som namnet antyder tänkt som en tillflyktsort för gästande sjömän. Den uppfördes i nygotisk stil i rött och guldfärgat tegel. Fasaden mot centralplan pryds av två trapptorn med tornhuvar och en spetsgavel med ett rosfönster av målat glas. Kyrkan hade ursprungligen plats för 1.500 personer. Förutom gudstjänstlokal rymde byggnaden bostad för kyrkans pastor, lokaler för sjömansmissionen, läs- och skrivrum samt bibliotek.

Under 1960- och 1970-talet blev det tal om att kyrkan skulle rivas. En trafikled planerades på kyrkans plats, och 1977 såldes kyrkan för rivning. Den nya trafikleden visade sig dock efterhand mindre behövlig, och en stark opinion kom att kämpa för kyrkans bevarande. Sedan riksantikvarieämbetet bedömt kyrkan kulturhistoriskt värdefull blev det politiskt mycket svårt att riva den. På 1980-talet rustade kommunen den istället och använder den för kulturverksamhet av olika slag. Byggnaden är sedan 2003 kulturskyddad i detaljplanen.

Kyrkan har tidvis fungerat som konserthus, stadsbibliotek och folkteater. Den går nu under benämningen Musikhusetoch hyser replokaler och musikstudio för lokala band.

Additional Hints (No hints available.)