Skip to Content

<

Oostum

A cache by GroDeLXXL Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/02/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De cache bevind zich in de buurt van het mooie kerkje van Oostum. Het kerkje zelf ligt op een wierde. De kerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw. Oorspronkelijk had de kerk drie traveeën (muurvakken). Maar door de bouw van de kerktoren in de 14e eeuw kwam een halve travee te vervallen, zodat er nog twee-en-een-halve travee resteren. In de zuidgevel is siermetselwerk aanwezig gemaakt in de stijl van de romanogotiek. Ongebruikelijk is dat de waarschijnlijk in de 16e eeuw geplaatste zadeldaktoren, in tegenstelling tot andere zadeldaktorens in de regio, dwars staat. De brede kant van de toren staat tegen de kerk. In de toren hangt een luidklok, daterend uit 1466 en gemaakt door Henrik Kokenbacker voor de kerk van het ten noordwesten van Oostum gelegen Feerwerd. Tegen de westgevel zijn in 1821 twee kleine steunberen gebouwd. Opvallend is de dakbedekking. Ze bestaat voor een deel uit halfronde pannen (monniken en nonnen) die afwisselend met de bolle en de holle kant naar boven liggen. De preekstoel met een maniëristisch doophek dateert uit 1663.

Veel schilders van De Ploeg hebben het kerkje geschilderd. Genoemd kunnen worden Jan Altink (Kerkje van Oostum, 1958), Jannes de Vries (een aantal schilderijen waaronder Gezicht op Oostum, 1954) en Johan Dijkstra (Oostum, 1922).

(Johan Dijkstra, Kerkje te Oostum, 1922, Olieverf/doek.)

De cache: Snelle oppikker


De cache na het vinden graag weer terugplaatsen op de bedoelde locatie. - After finding the cache, please place it back at the intended location. - Stellen Sie den Cache nach dem Auffinden wieder an den vorgesehenen Ort.Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.