Skip to content

De Beningerslikken Multi-Cache

This cache has been archived.

DTSML: Na een ernstig incident duurt het erg lang voordat het gerepareerde trekpontje wordt teruggeplaatst. We hebben besloten om de cache daarom te archiveren, maar zullen in de gaten houden of de trekpont terugkeert. Als dat zo is, zullen we een nieuwe multi uitzetten, want dit prachtige vogelrustgebied verdient het om getoond te worden aan geocachers die net als wij van wandelen en ongerepte natuur houden.

More
Hidden : 12/23/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dit is een multi-cache. Op de coördinaten hierboven is niets te vinden. Beantwoord eerst de vragen!
Wij raden u aan om in de natte seizoenen kaplaarzen te dragen.

Welkom in de Beningerslikken! Dit vogelreservaat ligt aan het Haringvliet, aan de zuidkant van Voorne-Putten, ongeveer tussen Zuidland en Oudenhoorn. Zo'n 300 hectare van deze voormalige buitendijkse landbouwgronden is in beheer bij Natuurmonumenten. Dit gedeelte is niet opengesteld voor publiek. Blijft u alstublieft te allen tijde op het wandelpad, dan kunt u nooit per ongeluk in verboden gebied terechtkomen. De Beningerslikken is een langgerekt riet-ruigtegebied met stukken grasland waar begrazing door koeien plaatsvindt om het open te houden.

De geschiedenis van de Beningerslikken gaat ver terug. In 1229 werd de polder Drenkwaard door de Heer van Putten ter bedijking uitgegeven, maar het gebied ging daarna weer verloren. In 1412 volgde opnieuw toestemming om de gorzen 'Drencwairde', 'Zuutdorf', 'de Andel' en 'Quateen' te bedijken tot de polder 'Zuidland'. Twee stormen in 1530 en 1532 zorgden er echter voor dat de Zuidlandse Zeedijk verder landinwaarts moest worden gelegd. Ruim 200 hectare landbouwgrond kwam hiermee buitendijks te liggen en vormde de basis voor de Beningerslikken.

Met de afsluiting van het Haringvliet in 1970 verdween het getij uit dit gebied. De overgang van zout naar zoet water werd een harde scheiding, evenals de overgang van diep naar ondiep water. Dit zorgde voor een verandering in de natuur. Waar vroeger riet en biezen de slikken bedekten, kregen bomen, struweel en ruigtekruiden een kans om te groeien. Nu het besluit is genomen om de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier te zetten, zullen de oevers van het Haringvliet weer iets van hun intergetijden-dynamiek terug kunnen krijgen. Er worden ondiepe oevers ontwikkeld en om deze te beschermen wordt een vooroeververdediging aangelegd. Op andere plaatsen kronkelen nieuwe kreken en geulen de gorzen in. Hierdoor komen de lagere delen weer onder directe rivierinvloed te staan en zal de waterstand meer gaan variëren. Er zal moerasachtige, natte intergetijdennatuur ontstaan met op de hogere delen struweelvorming.

De Beningerslikken

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) heeft gedurende 25 jaar vogeltellingen uitgevoerd in het gebied en daarnaast ook gegevens verzameld over andere dieren en de flora in de Beningerslikken. In 2010 is hiervan een verslag gepubliceerd. De waarnemers hebben 81 soorten broedvogels en 89 soorten niet-broedvogels geteld. In dit verslag wordt gesteld dat het 'kierbesluit' met betrekking tot de Haringvlietsluizen nadelig zal zijn voor bosvogels en goed voor rietvogels zoals baardmannetje en kleine karekiet. Op de inventarisatielijst van de in het gebied voorkomende planten staan zeven Rode Lijstsoorten. Dit zijn echte heemst, selderij, spindotterbloem, zilt torkruid, sierlijke vetmuur, kamgras, veldgerst en kattendoorn.

De polder Beningerwaard is in 2013 uitgebreid met buitengorzen. Het gebied is nu natte, moerasachtige natuur dat onder invloed staat van getijden. Samen met de Beningerslikken vormt de Beningerwaard een natuurgebied van vijfhonderd hectare, dat alleen nog door het Spui gescheiden wordt van het beschermde natuurgebied aan de overkant, de Korendijkse Slikken. Het deel van de Beninger Slikken dat beheerd wordt door Natuurmonumenten is niet toegankelijk, maar is vanaf de Zeedijk goed te overzien. Bij de gebiedsuitbreiding zijn wandel- en fietspaden aangelegd en is een uitkijktoren geplaatst om het gebied aantrekkelijker te maken voor natuurrecreanten.

De aanleg van het wandelpad in 2013

De opdracht:


WP1: A = het aantal treden van de trap. De bovenste tegel tellen we mee.

WP2: Bekijk de opbouw van de molen. Welke letter ziet u in de kolom steeds terugkeren?
De letter A (B=1), de letter Q (B=2), de letter X (B=3).

WP3: Voor u ligt een trekpont. Om de kettingen te bedienen zijn er draaihendels geplaatst.
C = Hoeveel van zulke draaihendels ziet u, zowel op de pont als erbuiten?

Dit was het alweer. De formule voor de cache: N51°47.(A-2)(C-1)(B-3) E004°13.(C+4)(A-6)(B+5)
Het zal u niet verbazen dat u nog even aan de bak moet. Troost u met de gedachte dat u thuis vol trots kunt vertellen dat u volledig op eigen kracht het Haringvliet bent overgestoken, want zo heet deze uitloper officieel. Succes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wilt u onze vier caches in dit gebied in één wandeling lopen? Houd dan deze startvolgorde aan:
GC8E3CP - Hevel Beningerwaard (multi)
GC8E5XY - Verhoogd risico (letterbox)
GC8E3AF - De Beningerslikken (multi)
GC8DRXH - VVVV#07 (mystery). Deze vindt u tijdens het lopen van laatstgenoemde multi.

Let op: trek voor deze cache (en de overige caches in dit gebied) oude schoenen aan, want het kan hier erg modderig zijn. Let ook op het icoontje 'loslopend vee'. U kunt op de paden koeien tegenkomen. Blijf kalm en houd voldoende afstand.

De cache is geplaatst met toestemming van de eigenaar/beheerder van het terrein, onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht aan de omgeving en de natuur. Het terrein is te betreden tussen zonsopgang en zonsondergang. Honden zijn in het opengestelde gebied toegestaan, maar dienen te allen tijde te zijn aangelijnd.

Deze cache kwam tot stand met medewerking van:
Natuurmonumenten

Groeten van team DTSML uit Brielle, bestaande uit: Dulkie68, Theodd1 (beiden bereikbaar via het message center), StefandD, MisterT. en Lucky'7

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Additional Hints (Decrypt)

[Checksum] ivwsgvra / svsgrra [NL] Ynnt [EN] Ybj

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)