Skip to content

The Salt Canyon Traditional Cache

This cache has been archived.

moodysson: RIP

More
Hidden : 10/9/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Canionul de sare


Vizitând Earthcache-ul Salt Mountain, mi-a părut rău că nu am găsit mai multe geocutii pe traseu, aşa că am decis să pun eu una. Ce aduce în plus a mea este descrierea în limba română, informaţiile oferite, beneficiile (pentru vizitatori), dar şi bătăile de cap (pentru proprietar) ale unei cutii tradiţionale. :) Plus, încă un smiley pe harta voastră! :) 

Pentru a ajunge la geocutie trebuie plătită taxa de intrare (8 lei adulţi, 4 lei copii, pensionari, grupuri) ! Program de vizitare 10-18. Există spaţiu de parcare amenajat lângă intrare, cu plată, dar era închis când am fost eu, aşa că am lăsat maşina lângă drum.

Muntele de sare Praid (în maghiară Sóhát) este o arie protejată de interes național - rezervație naturală de tip geologic.

Rezervația naturală se află pe cursul inferior al Văii Corundului, are o suprafață de 60 de hectare și este localizată la sud-estul Dealului Sării (576m). Acesta acoperă cel mai mare zăcământ de sare din țară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 kilometri adâncime.

Dealul a fost secționat de apele părâului Corund încă din Cuaternarul târziu, formând un canion de sare format din stânci de sare și creste de sare, rezultând un deal mai mic (Corbul Mic - Kisholló), separat de cel mare.

Formarea Canionul de Sare a fost influenţată şi de activitatea omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizvolat, lărgindu-le. Acestea s-au transformat în adevărate lanţuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund.

Vegetația caracteristică este cea halofilă (plante specifice sărăturilor) - cantonată în jurul izvoarelor sărate și în vecinătatea masivelor de sare. Un exemplu strălucit de adaptare la solurile sărate este Salicornia europaea, cunoscută și sub denumirea de brâncă sau brădișor de sărătură.

Traseul Canionului de sare cuprinde 9 puncte de atracţie marcate cu panouri:

1. Creasta de sare şi extracţia ilegală

Creasta s-a format prin erodarea ambilor versanţi ai aceleaşi stânci de sare. Reprezintă un avantaj pentru animalele sălbatice, deoarece pot savura sarea din partea cealaltă a crestei. Creasta este în continua schimbare, comparand cu o fotografie a geografului Cholnoky Jeno din 1907 constatând că s-a erodat cu mai mult de un metru. În jurul crestei putem observa mai multe locuri unde stânca este vandalizata de o categorie mai săraca de localnici. Ei incearca să aiba venit din vânzarea ilegală a blocurilor de sare extrase de aici prin vandalizarea valorilor naturale protejate. 

2. Băile cu nămol sărat

Nămolurile curative se pot forma in două feluri: cu ajutorul degradării organice şi cu ajutorul mineralizării. Nămolurile minerale sunt foarte rare şi tocmai de aceea acest loc este foarte valoros. Nămolul mineral se formează lent, datorită prezenţei simultane a patru componente: sare, izvoare de apă, argilă si sedimente fine ale pârâului. Aici aveţi voie să faceţi baie cu nămol, urmând următorii paşi:

a) ungeţi-vă partea dureroasă a corpului cu un strat de nămol sarat

b) stati la soare până se usucă în totalitate (în această fază işi face efectul argila)

c) frecati pulberea înapoi în ochiurile de nămol (în această fază îşi fac efectul cristalele de sare)

d) scaldaţi-vă în apa sărată, apoi în pârâu.

3. De ce pârâul are apă dulce?

Cum poate să strabata un pârâu cu apă dulce Muntele de Sare? Răspunsul se află în două elemente esenţiale din această interacţiune: 1. Particulele de argilă fină din solul ce acoperă sarea. 2. Precipitaţiile intense, spălarea intensă a versanţilor.  

Pârâul îşii dezvoltă un pat fin de argila, astfel că poate să parcurgă canionul fără să dispară în masa de sare. De aceea, este important ca scurgerea de pe versanţi să ajungă liber in pârâu. Adâncirea pârâului în masa de sare se întâmplă totuşi in cazul precipitatiilor intense, când spălarea versanţilor aduce un aport de sare argiloasă în albie şi pârâul, pentru cateva ore, devine sărat şi tulbure. Peştii de apă dulce ameţesc, iari localnicii îi adună cu mâna. Dupa ce trece ploaia, apa pârâului redevine dulce şi canionul se repopulează cu peşti.

4. Lapiezuri, prognoza meteo

Stâncile brute de sare ieşite la suprafaţă interacţionează cu precipitaţiile căzute direct pe ele. Sarea, fiind foarte solubilă, formeaza reţele dense de canale de eroziune şi de mici culmi numite lapiezuri. Din cauza ploilor, culmile devin şi rămân foarte ascuţite, astfel este strict interzis a călca pe aceste suprafeţe. În masa uriaşă de sare ieşită la suprafaţă se pot observa dungi de diferite nuanţe.. Acestea arată că în anumite perioade de depunere a sării în cristalele de sare s-au prins şi alte minerale sau impurităţi. Partea superioară a lapiezurilor pot indica venirea vremii rele, deoarece stâncile de sare absorb umezeala din aer dinaintea unei ploi şi se inchid la culoare cu circa jumătate de oră înaintea ploii.

5. Conopidele şi draperiile de sare

Când solul este erodat de pe suprafaţa sării, stâncile de sare ies la suprafaţă şi incepe interacţiunea acestora cu apele din precipitaţii. Pe suprafaţa direct expusă picaturilor de ploaie se formează mici crevase şi muchii, iar pe suprafata stâncii neexpusa direct ploii apare o cuvertură în forme de conopide. Pe suprafeţele verticale, unde apa este la limita dintre scurgere şi cădere libera se formeaza draperiile, fiind o zona de tranzitie dintre lapiezuri si suprafetele concave acoperite cu conopide. Aici aveţi permisiunea de a vă apropia de stânca de deasupra izvorului şi a pipăi aceste variante de răspuns ale rocii la precipitaţii.

6. Formarea cristalelor de sare

7. Dolina de sare şi apele înghiţite

Una dintre formele cele mai spectaculoase din canionul de sare este cavitatea în forma de pâlnie numită în literatura de specialitate dolină. Forma de pâlnie a dolinei conduce toata apa provenită din precipitaţii spre fundul acesteia. Spre deosebire de o dolină normală, aceasta are un sistem de cavităţi la baza stâncii, prin care, în timpul ploilor, apele adunate de pâlnie pătrund în subteran, deci dolina funcţionează ca un ponor. Apa infiltrată aici creeaza cavităţi asemanatoare peşterilor şi dizolvă canale în sare. O parte din apa ce patrunde aici în subteran revine la suprafaţă sub formă de izvoare, iar o altă parte ajunge în mină, îngreunând exploatarea sării. Apa sărată ajunsă în salină se pompează în bazinele ştrandului din Praid.

8. Izvoarele şi crustele de sare

Izvoarele ce ies la suprafaţă la poalele versantţlor de sare (cele mai multe au caracter intermitent) au ape saturate cu sare. Acestea formează bălţi şi canale strâmte pe malul pârâului. Datorita razelor de soare apa se evaporă şi în acest fel soluţia devine suprasaturată, iar sarea se precipita pe orice suprafatţă cu care intra in contact: crengi uscate, sol, pietre etc. În canalele in care curge apa se pot observa forme ce se aseamană cu boabele de mazăre. În zilele însorite crustele acoperă arii tot mai întinse, dând senzaţia unui deşert de sare. În zilele ploioase crustele se dizolvă şi toata zona revine la culorile închise. Cu primele raze de soare precipitarea îşi reîncepe ciclul.  Apa izvoarelor sărate cu debit constant este folosit de localnici la prepararea murăturilor, pentru conservarea slăninei, cărnii, pentru gătit. 

9. Minele vechi, Ocna Iosif

Mina Iosif, prima mină de adâncime se deschide în acest loc în anul 1762 şi are formă de clopot. Blocurile de sare erau aduse la suprafaţă îin piei de bivoliţă cu ajutorul unui crivac ce era antrenat de patru perechi de cai. Modelul crivacului se află în muzeul din Praid, iar originalul se poate studia în Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucureşti. Mina are circa 90 m adâncime; de aici se lumineaza punctul de belvedere amenajat la fundul ei. Apa ce se infiltreaza in galerii creeaza mari probleme mineritului. 


The Salt Canyon


Visiting the Salt Mountain Earthcache, I was a bit upset that I didn't find more geocaches on the trail, so I decided to place one. What mine adds is the description in Romanian, the information given, the benefits (for visitors), but also the headaches (for the owner) of a traditional cache. :) Plus, another smiley on your map! :)

To get to the geocache you must pay the entrance fee (8 lei adults, 4 lei children, retired people, groups)! Visiting hours 10-18. There is a parking space near the entrance, free of charge, but it was closed when I was there, so I left the car by the roadside.

The Praid salt mountain (in Hungarian Sóhát) is a protected area of ​​national interest - a geological nature reserve.

The nature reserve is located on the lower course of the Corund Valley, has an area of ​​60 hectares and is located to the southeast of the Salt Hill (576m). It covers the largest salt field in the country, whose roots are buried up to 2.7-3 kilometers deep.

The hill was cut by the waters of the Corund stream strating from the late Quaternary, forming a salt canyon consisting of salt rocks and salt ridges, resulting in a smaller hill (Corbul Mic - Kisholló), separated from the big one.

The formation of the Salt Canyon was also influenced by human activity: the excavations left after the salt exploitation were filled with rainwater that disolved them, enlarging them. These have turned into chains of lakes. In the valley between the lakes the salt canyon was formed, which was deepened by the Corund stream.

The characteristic vegetation is halophilic (living and thriving in an environment of high salinity.) - around the salt springs and in the vicinity of the salt blocks. A great example of adaptation to the salty soils is Salicornia europaea, also known as glasswort.

The Salt Canyon trail includes 9 attractions marked with panels:

1. The salt ridge and the illegal mining

The ridge was formed by erosion of both sides of the same salt rock. This is an advantage for wild animals, as they can enjoy the salt from the other side of the ridge. The ridge is constantly changing; comparing to a photograph of the geographer Cholnoky Jeno from 1907 it was found that it eroded by more than a meter. Around the ridge we can see several places where the rock was vandalized by a poorer category of locals. They are trying to make some money by illegal sale of salt blocks extracted from here, vandalizing the protected natural area.

2. Baths in the slaty mud

Healing muds can be formed in two ways: by organic degradation and by mineralization. Mineral mud is very rare and that is why this place is very valuable. The mineral mud forms slowly, due to the simultaneous presence of four components: salt, water sources, clay and fine sediment of the stream. Here you are allowed to take a mud bath, following these steps:

a) grease the painful part of the body with a layer of salty mud;

b) stay in the sun until it is completely dry (this is when the clay makes its impact);

c) rub the powder back where it came from (this is when the salt crystals make their impact)

d) bathe in the salt water, then in the creek.

3. Why does the stream have fresh water?

How can a freshwater stream cross the Salt Mountain? The answer lies in two essential elements of this interaction: 1. The fine clay particles in the soil covering the salt. 2. The Intense rainfall, the intense slope washing.

The stream develops a fine layer of clay, so it can travel the canyon without disappearing into the salt mass. Therefore, it is important that the water coming from the slopes to flow freely into the creek. However, the deepening of the stream in the salt mass occurs sometimes, in the case of heavy rainfall, when the slope washing brings a supply of clay salt into the riverbed and the stream, for several hours, becomes salty and puddled. Freshwater fish get dizzy and locals gather them by hand. After the rain passes, the water of the stream becomes sweet again and the canyon is repopulated with fish.

4. Ridged cliffs, weather forcast

The crude rocks of salt from the surface interact with the precipitations that fall directly on them. The salt, being very soluble, forms dense networks of erosion channels and small ridges cliffs. Due to the rains, the ridges become and remain very sharp, so it is strictly forbidden to step on these surfaces. In the huge mass of salt protruding from the surface you can see stripes of different shades. These indicate that in certain periods of salt deposition in the salt crystals other minerals or impurities were trapped. The upper part of the ridged cliffs may indicate the arrival of the bad weather, because the salt rocks absorb moisture that's in the air before a rain and change to a darker color about half an hour before the rain.

5. The salt cauliflowers and curtains

When the soil is eroded from the surface of the salt, the salt rocks come to the surface and their interaction with the water from precipitations begins. Small crevices and edges are formed on the surface directly exposed to rain drops, and on the surface of the rock not exposed directly to  rain, a blanket with shapes of cauliflowers appears. On the vertical surfaces, where the water is at the boundary between flowing on the rock and free falling, the drapes are formed, being an area of ​​transition between the ridged cliffs and concave surfaces covered with cauliflowers. Here you are allowed to approach the rock above the spring and touch these variants of rock response to precipitation..

6. The formation of salt crystals

7. The sinkhole and the disappearing waters

One of the most spectacular shapes from the salt canyon is the funnel-shaped cavity named sinkhole. The funnel shape of the sinkhole makes all the water from precipitation go to its bottom. Unlike a normal sinkhole, this has a system of cavities at the base of the rock, through which, during the rains, the water collected by the funnel penetrates underground, so the sinkhole functions as a ponor. The water infiltrated here creates cavities similar to caves and dissolves channels in salt. Some of the water that enters here underground returns to the surface in the form of springs, and another part reaches the mine, making salt exploitation difficult. The salt water reaching the salt mine is pumped into the salt pools built nearby.

8. The salty springs and the salt crusts

The springs that come to the surface at the foot of the salt slopes (most are intermittent) have water saturated with salt. They form puddles and narrow channels on the bank of the stream. Due to the sun's rays the water evaporates and in this way the solution becomes supersaturated, so the salt precipitates on any surface with which it comes in contact: dry branches, soil, stones etc. In the channels in which the water flows we can see shapes that resemble peas. On sunny days the crusts cover more and more of the area, giving the feeling of a salt desert. On rainy days the crusts dissolve and the whole area returns to dark colors. With the first rays of the sun, precipitation begins its cycle again. The water of the salt springs with constant flow is used by the locals in the preparation of pickles, for the conservation of bacon, meat, and for cooking.

9. The old mines. The Iosif mine.

In this place, the Iosif mine (the first deep mine), opens in 1762 and is bell-shaped. The salt blocks were brought to the surface in buffalo skins with the help of a rudimentary tool called "crivac" that was driven by four pairs of horses. The model of a "crivac" can be seen in the museum of Praid, and the original can be studied in the "Dimitrie Leonida" Technical Museum in Bucharest. The mine is about 90 meters deep; the viewpoint arranged at its bottom takes its light from here. The water that seeps into the galleries creates great problems for mining.

Additional Hints (Decrypt)

cbq, pbcnp, cvngen /// oevqtr, gerr, ebpx

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)