Skip to content

De 'Walraaf' Mystery Cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 11/30/2019
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Op zoek naar 'De Walraaf' 

Helaas is de Walraaf (ten gevolge van vandalisme) niet meer in originele staat. De veldpuzzel is (grotendeels) verdwenen (gejat) maar de geocache en het logboek zijn nog gewoon wel bereikbaar.

De Zwarte Raaf 

De Raaf is de grootste vogel uit de familie van de kraaien. De raaf is beduidend groter dan de zwarte kraai en de roek. De kop-staartlengte is 65 centimeter, de spanwijdte 1,20 meter en het gewicht bedraagt gemiddeld 1250 gram. De snavel is in verhouding wat zwaarder en licht gekromd. In de vlucht is de vogel te herkennen aan het naar verhouding wat grotere kopprofiel en de breder uitwaaierende, ruitvormige staart. Ook vliegt hij hoger dan genoemde soorten en met tragere vleugelslag, hij zweeft geregeld even, terwijl een kraai meer doelgericht ergens naartoe vliegt. Het geluid is lager dan bij kraaien.

Raven worden beschouwd als intelligente dieren. Er wordt gezegd dat raven met wolven een pact kunnen vormen. Als een raaf een gewond dier ziet zou hij op zoek gaan naar een wolf en diens aandacht trekken. Nadat de wolf klaar is met de prooi zou de raaf die dan verder opeten. Het is ook bekend dat raven 'gereedschap' gebruiken; met stokjes peuteren ze voedsel uit holtes en met stenen kraken ze noten. De raaf kan geluiden uit zijn omgeving imiteren, zoals de menselijke stem.

De vogel is een alleseter maar leeft vooral van knaagdieren, insecten en larven, wormen, jonge vogels, kadavers, mosselen en aangespoelde vissen. Ook plantendelen als bessen en fruit en mest van onder andere wolven staan op het menu.

In de herfst en winter leven raven in grote groepen, maar zodra het broedseizoen begint eisen vaste koppeltjes een territorium op.

Het nest bouwt een raaf bij voorkeur in een hoge boom en gebruikt ditzelfde nest tientallen jaren lang waarbij het ieder jaar wat wordt uitgebreid. De vogel kan tientallen jaren oud worden, al is dat in de vrije natuur gewoonlijk veel minder. Van tamme exemplaren zijn leeftijden van 44 jaar geregistreerd. De raaf is monogaam en blijft zijn hele leven bij zijn partner.

De raaf is onafhankelijk van het klimaat, vrijwel op het hele noordelijk halfrond te vinden: van de Groenlandse ijsvelden tot de Mexicaanse zandwoestijnen. Toch is hij zeldzaam of uitgeroeid in Frankrijk, België, Nederland (1926), Duitsland en Denemarken.

In Nederland leven nu weer raven na een geslaagde herintroductie op de Veluwe sinds midden jaren zeventig. In 2000 waren er ongeveer honderd broedparen in Nederland, merendeels op de Veluwe maar ook enkele op de Utrechtse heuvelrug de Sallandse heuvelrug in Zuidwest-Drenthe.

 

De Witte Raaf

Incidenteel komen er ook bij de raaf deels tot geheel witte exemplaren voor. Hier is sprake van een recessieve mutatie die partieel of complete pigmentremming de in huid, veren en oogpigmenten veroorzaakt (albino). Witte raven hebben het moeilijk in het wild. Door hun opvallende verschijning worden ze door prooidieren eerder opgemerkt. Ze hebben door het ontbreken van pigmentlagen in de ogen een sterk verminderd gezichtsvermogen bij daglicht. Daardoor zijn ze ook minder goed in staat voedsel te vergaren. Het begrip ‘witte raaf’ in het algemeen spraakgebruik staat voor een zeer zeldzame verschijning, wat refereert aan het uitzonderlijke voorkomen van de vogel.

en dan...

 

De ‘Walraaf’

Van deze uitzonderlijke soort leven er sinds de 70er jaren maar slechts enkele exemplaren in de regio Noord- en Midden-Limburg. Gedurende een korte periode is de Walraaf ook zelfs even in het Caribisch gebied waargenomen.  De Walraaf is in beginsel een alleseter maar verkiest als het even kan voor een vegamaal. De Walraaf is verder erg nieuwsgierig, avontuurlijk en dol op spelletjes. Daarbij is zeer kenmerkend voor de Walraaf een bovengemiddeld fanatisme.

Opvallend is dat de Walraaf zich bij voorkeur - anders dan alle andere raven - te voet voortbeweegt. Verder heeft de Walraaf – althans zo lijkt het - een onderontwikkeld richtingsgevoel. Immers elke keer als de Walraaf er op uit trekt vertrouwt de Walraaf enkel op een geijkt gps-apparaat en dus niet alleen op zijn natuurlijke systemen en/of instinkten. Daarbij lijkt het er heel sterk op dat de Walraaf nooit zomaar een wandelingetje maakt maar altijd heel bewust en gericht naar iets op zoek is.

Nu de Walraaf al bijna 1000x zijn doel heeft weten te bereiken was het niemand minder dan Sinterklaas die het de hoogste tijd vond om de Walraaf zijn ‘eigen’ cache te schenken. De surprise die de Sint voor de Walraaf heeft gemaakt/gebouwd is te vinden door de volgende puzzel op te lossen. Eenmaal opgelost dan vind je vervolgens het coördinaat waar de cache (de surprise) te vinden is. Daarin zit ook het logboek om deze Mystery om te zetten in een smiley 


--> --> --> Op naar de Walraaf-cache --> --> -->
 


Daarvoor moet je eerst op zoek naar een QR-code;
deze vind je door het maken van onderstaande puzzel:

--- Walraafcache Puzzel ---

 

Um diesen Geocache zu loggen, müssen Sie zuerst nach einem QR-Code suchen.
Sie finden dies, indem Sie das unten stehende Puzzle lösen:

--- Walraafcache Puzzle ---

 

To find this geocache you first have to look for a QR code;
You can find this by completing the puzzle below:

--- Walraafcache Puzzle ---

 


Als je de Walraaf hebt gevonden kun je deze banner op je geocacheprofiel plaatsen!

De Walraaf banner

Kopieer de onderstaande link en plak deze in je profielpagina:

<a href=" https://coord.info/GC8F7JD"><img src="https://img.geocaching.com/cache/large/26b7d02b-9299-4913-8dc0-9b4fea769f8f.jpg " alt=" De Walraaf "></a>


Eregalerij :
FTF : Walraaf

STF : HJ-Walker / MeGreenTree / Suzan29
TFT : Pecako

 

100e log :  DenDulle

 

 


Met speciale dank aan Stichting het Limburgs Landschap: www.limburgs-landschap.nl | With special thanks to Stichting het Limburgs landschap: www.limburgs-landschap.nl


 

Additional Hints (Decrypt)

Iryqchmmry 1: [ overslaan / defect ] 2: [ overslaan / defect ] 3: [ overslaan / defect ] 4: [ overslaan / defect ] 5: ivaq zrg qr xyrvar fyrhgry qr tebgr fyrhgry 6: qr tebgr fyrhgry trrsg rra pbqr 7: qroybxxrre qr iybre Ibvyn!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)