Skip to content

Voetstappenpad Multi-Cache

Hidden : 6/11/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het Voetstappenpad is een wandelroute van ruim 25 km lang, welke hoofdzakelijk is gemarkeerd met betonnen wegwijzers met een voetafdruk, aangevuld met rode, ovale stickers en metalen plaatjes. Met de aanleg van het originele pad om 'door bosch en heide te zwerven' is men volgens de wandelgids van GNR in 1938 begonnen en was het gereed in november 1940. Op de palen bij de opstappunten wordt echter het jaartal 1939 genoemd.

In de loop van de tijd verdwenen er wegwijzers: ze werden door de natuur overwoekerd en er werden woonwijken en wegen bijgebouwd. In 1997 is het pad, ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Stichting Goois Natuurreservaat (GNR), zo goed als mogelijk gereconstueerd.

Het Voetstappenpad wordt met de klok mee gelopen en kent verschillende opstappunten. Deze multi is bedoeld voor tijdens één lange wandeling, maar je kunt de benodigde informatie natuurlijk ook in losse etappes vergaren.

De route verloopt grotendeels via natuurgebieden van GNR, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Houd je aan de regels:
• De verschillende gebieden zijn toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
• Blijf tijdens de wandeling op de paden.
• In verschillende gebieden grazen runderen, mocht je die tegenkomen houd dan voldoende afstand (minimaal 25 meter).
• Honden zijn toegestaan (her en der verplicht aan de lijn), behalve op de natuurbrug Hoorneboeg. Met de hond kun je, in plaats van de wegwijzers te volgen, rechtdoor lopen (=rechts langs de natuurbrug) en de Utrechtseweg oversteken. Vlak voor WP15 komen de paden weer bij elkaar.


De wandelgids van GNR, welke een beschrijving van de gebieden en bezienswaardigheden onderweg bevat, begint bij de Bussummerheide. Ik heb er daarom voor gekozen om deze multi op dat punt te laten starten. Tevens ligt het opstappunt dan vlakbij het pad (parkeer achteraan). Volgens mijn wandel-app is de route in totaal 26,5 kilometer.

De opdracht is simpel: volg de markante wegwijzers van het Voetstappenpad en beantwoord onderweg vragen bij 26 waypoints, deze liggen steeds ongeveer 1 kilometer uit elkaar. Na het laatste waypoint kun je de locatie van de cache berekenen, deze ligt langs het laatste stuk van de route, ergens tussen WP26 en de aangegeven parkeerplaats/WP1 (gelieve geen referenties te maken in uw log omtrent de precieze locatie ten opzichte van de waypoints). Voor het plaatsen van deze cache is toestemming verleend door het Goois Natuurreservaat.

Let goed op de verschillen in vraagstelling: soms moet je woorden/letterwaardes stapeltellen (tot één cijfer terugbrengen), soms een aantal items tellen (niet stapeltellen) en soms cijfers optellen (niet stapeltellen). De gevonden waarden kunnen ingevuld worden in de onderstaande tabel. Er zijn zowel horizontaal als verticaal checksums (stapeltellen) om eventuele foutjes makkelijker op te kunnen sporen.

Houd rekening met zeker 1 uur extra naast reguliere wandeltijd en pauzes: de vragen bij de waypoints zijn niet moeilijk, maar als je gemiddeld 2 minuten rekent voor even stilstaan om te lezen, een fotootje en/of een notitie te maken etc., dan loopt het toch snel op.

☙  Bussumerheide  ❧
De Bussumerheide is een licht heuvelachtig terrein, deel van de stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug. Door begrazing door duizenden schapen en afplaggen t.b.v. bemesting van akkers ontstonden er uitgestrekte heidevelden.
WP01/A  Hier vind je een groen bordje van GNR. Tel het totale aantal letters van de 2 woorden direct onder de tekst 'Bussumerheide'.

☙  Westerheide  ❧
De Westerheide bevat 14 grafheuvels (circa 3000-2800 voor Christus) en één van de grootste bewaard gebleven urnenvelden van Europa.
WP02/B  Hier kun je een groen bordje met gele letters zien. Neem de letterwaarde van de vierde letter en trek daar de letterwaarde van de vijfde letter van af.
WP03/C  Hier vind je een betonnen paaltje, noteer het rode getal.
WP04/D  Hier vind je een wit bordje. Stapeltel het eerste woord.

☙  Zuiderheide  ❧
Dit heidegebied daalt vanaf het Sint Janskerkhof richting de Eemvallei. Het brede pad dat dwars over deze heide loopt is de Oude Postweg. De weg maakte deel uit van de handelsroute tussen Amsterdam en Amersfoort, die doorliep tot Bremen in Duitsland. Het naastgelegen Laarder wasmeer is begin deze eeuw geheel gesaneerd, door afvalwater was het namelijk sterk verontreinigd geraakt. Hierna herstelde het stuifzandlandschap zich weer. In 2006 werd de Gooise stuwwal aangewezen als Aardkundig Monument (zie ook GC13MB0).
WP05/E  Hier vind je een betonnen paaltje, noteer het rode getal.
WP06/F  Hier vind je een informatiebord. Stapeltel de naam van de bloem op de foto onder de havik.
WP07/G  Hier vind je een hek.
28-05-2023 Er staat blijkbaar een nieuw hek, ik ga even nadenken over een nieuwe vraag, tot die tijd G=24

☙  Anna's Hoeve  ❧
Langs een kleine faunapassage onder het viaduct van de A27 door, komen we in het oostelijke deel van het gebied Anna's Hoeve. Binnen het HOV-project dat momenteel wordt uitgevoerd (waarvan de recente bomenkap duidelijk zichtbaar is), wordt in dit gebied in de toekomst een grote natuurbrug gebouwd zodat dieren veilig het spoor en de nieuwe busbaan kunnen oversteken.
WP08/H  Vraag aangepast per 25-11-2022, maar de problematische sticker was waarschijnlijk al voor juli 2022 aanwezig. Hier vind je 2 groene bordjes van GNR onder elkaar. Tel het totale aantal cijfers (bv. een postcode heeft 4 losse cijfers) op beide bordjes exclusief de paarse sticker.

☙  Hooge Vuursche  ❧
Dit gebied is onderdeel van de 1200 hectare grote Boswachterij De Vuursche. Het beheer door Staatsbosbeheer is gericht op het terugkrijgen van het oorspronkelijke eiken- en berkenbos.
WP09/I  Hier vind je een zogenoemde Leeuwenpaal, die de grens tussen Holland (Noord-Holland) en het Sticht (Utrecht) markeerde. Noteer het nummer van deze paal.

☙  Golfbaan/Cronebos  ❧
Het bos vormde een deel van het Erfgooiersbos, een oerbos dat hoofdzakelijk bestond uit inlandse eiken en berken. Na het kappen in de middeleeuwen ontstonden er woeste gronden, waarop later weer bomen werden aangeplant om de zandverstuiving tot staan te brengen.
WP10/J  Hier vind je een Gasuniepaaltje, noteer het 4-cijferige getal achter de letter P.
WP11/K  Hier vind je een ANWB-paddenstoel. Tel alle groene (losse) cijfers op de verschillende zijden bij elkaar op.

☙  Hilversums Wasmeer  ❧
Het Hilversums Wasmeer is, net als het Laarder wasmeer, een heideven van regenwater dat blijft staan op een ondoordringbare laag in de bodem. Hierin werden vroeger de schapen gewassen. Om de aanwezige vogels te beschermen is het gebied niet toegankelijk, slechts vanuit de vogelkijkhut kan men regelmatige bezoekers als wilde eend, bergeend, fuut, geoorde fuut en dodaars bestuderen. Het meer is gedeeltelijk verland, om verdere dichtgroei te voorkomen zet GNR runderen als grote grazers in.

☙  De Zuid  ❧
Honderd jaar geleden was De Zuid nog een open heide. Na de Tweede Wereldoorlog is hier het dennenbos aangeplant. In het gedeelte met de naam Dassenbos leven zoals de naam al aangeeft dassen. De populatie is de laatste jaren door de aanleg van dassentunnels sterk toegekomen, deze tunnels verbinden het Dassenbos met het Dassenveld aan de andere kant van de A27.
WP12/L  Hier vind je een betonnen paaltje, noteer het gele getal.
WP13/M  Hier vind je een betonnen paaltje, in welke windrichting wijst de rode pijl? Noteer de letterwaarde van de bijbehorende beginletter (N, O, Z, W).

☙  Zwarte Berg  ❧
Het Voetstappenpad steekt hier via een voetgangers- en fietsbrug de A27 en de spoorlijn over. De oorspronkelijke route lag voor de aanleg van de snelweg in 1976 wat noordelijker, ongeveer ter hoogte van de huidige Natuurbrug Zwaluwenberg. Deze 2-delige natuurbrug vormt samen met de natuurbrug Hoorneboeg over de Utrechtseweg, de Natuurverbinding Hoorneboeg.
WP14/N  Hier vind je een verkeersbord met een letter erop. Noteer hiervan de letterwaarde.
Let op: honden zijn niet toegestaan op de natuurbrug Hoorneboeg. Met de hond kun je er rechts langs lopen en zo de Utrechtseweg oversteken.
WP15/O  Hier vind je een groen bordje van een opengesteld particulier terrein. Tel het totale aantal bullet-punten van beide lijstjes, die opsommen wanneer de toegang verboden is.
Let op: het betreft Uytwijck, niet de GNR-bordjes die iets verderop bij het wildrooster staan.

☙  Hoorneboeg  ❧
Deze heide is populair bij hondenbezitters, omdat de honden hier ondanks de begrazing niet aan de lijn hoeven (mits de hond goed onder appèl staat). Speciaal hiervoor zijn er rustige runderen geselecteerd.
WP16/P  Hier vind je een paaltje met 2 metalen plaatjes met roodgele markeringen van een streekpad (Utrechtpad). Tel het totale aantal schroeven waarmee deze plaatjes zijn vastgemaakt.
Let op: Het juiste paaltje staat recht tegenover een voetstappenpadwegwijzer en het aantal schroeven per plaatje is niet gelijk. Beide markeringen staan langs een wandelpad, niet langs het fietspad. Sta je op de kruising van wandelpaden en kijk je in de looprichting van de route, dan staat de voetstappenpadwegwijzer links en het paaltje rechts van het pad voor je.
WP17/Q  Hier vind je een bankje met 2 metalen plaatjes ter nagedachtenis. Stapeltel de naam die tussen haakjes staat op het linker plaatje.
WP18/R  Hier vind je een ...-stammige berk. Vul het juiste getal op de puntjes in voor R.

☙  Kerkelanden  ❧
Langs de rand van de wijk Kerkelanden ligt het natuurgebied Raabos. Helaas verloopt de route hier echter grotendeels via een industrieterrein, het winkelcentrum en langs enige flats. Het is daarmee niet het mooiste deel van het Voetstappenpad, maar ja, deze wijk lag er nog niet 1938...
WP19/S  Hier vind je een verkeersbord met daarop een telefoonnummer, tel de cijfers daarvan bij elkaar op.
WP20/T  Hier vind je een straatnaambordje met daarop 2 getallen, bereken het verschil (grootste waarde minus de kleinste waarde).
WP21/U  Hier vind je een rood bordje welke de afstand tot de dichtstbijzijnde brandkraan aangeeft. Noteer het 4-cijferige getal achter de letter B.

☙  Corversbos  ❧
Het Corversbos was omstreeks 1700 nog een heidegebied, later is het echter in gebruik genomen als akkerland. In de tweede helft van de 19de eeuw werden verschillende percelen ingericht voor bosbouw. Tijdens de hongerwinter van 1944 is het bos vrijwel helemaal kaalgekapt, na de bevrijding werd het opnieuw aangelegd.
WP22/V  Hier vind je een fietsenrek. Tel hoeveel fietsen in de beugels zouden kunnen staan.
WP23/W  Hier vind je een bord met op de voor- en achterkant 2 verschillende zinnen van respectievelijk 4 en 6 woorden. Stapeltel hiervan de 2 woorden die in beide zinnen staan.

☙  Spanderswoud  ❧
Oorsponkelijk was ook dit gebied heide. Eind 18de eeuw werd het ontgonnen: deels zandwinning, deels productiebos, deels kleine akkers. Halverwege de 19de eeuw werden er parkachtige bossen met wandelpaden en waterpartijen bij de landhuizen aangelegd. In 1920 verkochten de eigenaren het gebied aan de gemeente Hilversum. De gemeente-architect Dudok had grootse plannen om het gebied te bebouwen met villa's en een tramlijn. Gelukkig is dat er nooit van gekomen!
WP24/X  Hier vind je een groot informatiebord. Stapeltel het woord dat hoort bij cijfer 1.
WP25/Y  Hier vind je een betonnen paaltje, noteer het gele getal.
WP26/Z  Vraag aangepast per 13-11-2021, maar het bord c.q. de sticker is waarschijnlijk al in september vervangen. Hier vind je een verkeersbord. Noteer het eerste 4-cijferige jaartal op de sticker aan de achterkant (achter TLD 1/) MINUS 14.

☙  Zanderij Crailoo  ❧
Deze zanderij was ooit de grootste Gooise zandgroeve. De zandwinning stopte in 1971. Er loopt nu een slingerend vlonderpad over de verschillende waterpartijen, gemarkeerd met grote zwerfkeien uit de voorlaatste ijstijd die bij de zandwinning tevoorschijn kwamen (zie ook GC1QC2E). In 2006 werd de Natuurbrug Zanderij Crailoo geopend, deze verbindt het Spanderwoud en de natuurgebieden daarachter met de Bussummerheide en de Utrechtse heuvelrug. Met een lengte van achthonderd meter en een breedte van vijftig meter is het het grootste ecoduct ter wereld.

NOORD = ( B + D + F + I + L + Q + W ) * ( A + C + D + E + G + H + K + M + N + O + R + S + T + Y )
OOST = A + C + E + G + H + J + K + M + N + P + S + U + V + X + Z

Je vindt de cache op   N52° NOORD/1000   E005° OOST/1000


A B C D E checksum
A+B+C+D+E
          4 
F G H I J checksum
F+G+H+I+J
          1  
K L M N O checksum
K+L+M+N+O
          7
P Q R S T checksum
P+Q+R+S+T
4
U V W X Y checksum
U+V+W+X+Y
8
checkum
A+F+K+P+U
checksum
B+G+L+Q+V
checksum
C+H+M+R+W
checksum
D+I+N+S+X
checksum
E+J+O+T+Y
Z
9 8 3 4 9


NOORD deel 1
B + D + F + I + L + Q + W
NOORD deel 2
A + C + D + E + G + H + K + M + N + O + R + S + T + Y
*                                                             
OOST
A + C + E + G + H + J + K + M + N + P + S + U + V + X + Z


Additional Hints (Decrypt)

fgebax

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)