Skip to content

Church Micro BE CMB039 - Imde, OLV der Kranken Multi-Cache

This cache has been archived.

P@je: .

More
Hidden : 11/18/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Church Micro BE CMB039 - Imde, OLV der Kranken boskapel

De kerk

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Bos is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke en historische waarde

Historiek

Barokke kapel in bak- en zandsteen van 1707, gelegen op het einde van een dreef met aansluitend bosgebied, maar ook vlak bij de A12. Diverse malen hersteld in de loop van de 20ste eeuw; de laatste algemene onderhouds- en restauratiewerken werd uitgevoerd onder leiding van Architectenbureau Luc van Severen en beëindigd in 2011. Bij de toegang tot het zogenaamde 'Hoog Euselbos' werd omstreeks 1658 door enkele gelovigen een beeldje van de Heilige Maagd opgehangen aan een eik; de Mariadevotie ontstond waarschijnlijk in het kader van de benarde 17de eeuw met verschillende oorlogen en pestepidemieën. Het bos was eigendom van de baron van Imde en was gelegen op de grens van de parochies Meuzegem-Imde, Wolvertem-Rossem en Sint-Brixius-Rode. Weldra gebeurden er hier meerdere wonderen waardoor een toeloop aan bedevaarders werd veroorzaakt. In 1694 liet pastoor De Munck het beeldje onderbrengen in een houten kapelletje dicht bij de eik waar het beeldje oorspronkelijk was opgehangen. Intussen werd door de parochianen van Wolvertem en de pelgrims bouwmateriaal verzameld voor de oprichting van een meer duurzame kapel. Onder druk van de bevolking werd toelating gevraagd aan de aartsbisschop van Mechelen, A. Precipiano, om een stenen kapel te bouwen. De eerstesteenlegging hiervan gebeurde op 18 juni 1695 door Anna Verreycken, de toenmalige barones van Imde, eigenares van de grond en door huwelijk in 1673 prinses de Chimay. Het beeldje werd boven het altaar geplaatst. Omwille van de massale toeloop van pelgrims vatte pastoor van Santvoort al in 1704 het plan op om de kapel te vergroten. De steen werd ter plaatse gebakken en in 1707 werd voor de ingang van de bestaande kapel (de huidige sacristie) een nieuwe, barokke kapel gebouwd met geldelijke steun van de prins van Thurn en Taxis, zie wapenschild in de westgevel, de toenmalige kasteelheer van Imde. Toen de familie in 1835 haar eigendommen in de Nederlanden verkocht werd de kapel niet verkocht maar door tussenkomst van kardinaal Sterckx in 1858 overgedragen aan de kerk van Wolvertem, bekrachtigd bij KB van 10 juni 1860.

Beschrijving

Kapel op rechthoekige plattegrond van vier traveeën en iets lager koor van een travee met halfcirkelvormige uitbouwen op de hoeken en een vlakke sluiting met puntgevel en een aansluitende sacristie in het verlengde, in oorsprong de kapel van 1695. Het geheel werd opgetrokken uit baksteen met verwerking van kalkzandsteen voor de onderbouw en traditionele elementen als hoekkettingen, vensteromlijstingen en de dekstenen van de steunberen. Leien bedaking met klokkentorentje achter de zuidgevel en dakruitertje boven het koor. De als klokgevel uitgewerkte zuidgevel wordt gemarkeerd door een pilastergeleding, ter ondersteuning van het klassieke hoofdgestel met een geprofileerde architraaf, een fries met trigliefen en herdenkingsstenen verwijzend naar de bouwmecenas, dit alles bekroond door een gekorniste kroonlijst. Het opschrift van de herdenkingsstenen luidt ce vertueux Prince/ Nôtre Illustre Patron/ amplifie cette p(i)euse/ et Saincte Fondation (deze eerbare Prins Onze Doorluchtige Beschermheer vergroot deze vrome en Heilige Stichting). Centraal geplaatste rondboogdeur in een geprofileerde omlijsting verrijkt met een sluitsteen met putto, eenvoudige imposten en neuten. Bekronende druiplijst met gestrekte uiteinden. Hogerop bevindt zich een rondboognis met een kopie van het beeld van Maria van Smarten, geflankeerd door voluutvormige vleugelstukken en bekroond door een waterlijst met gestrekte uiteinden. Het oorspronkelijke beeld werd om veiligheidsredenen weggehaald. Erboven, de gepolychromeerde wapensteen van de familie Thurn en Taxis. Hooggeplaatste rondboogvensters in een vlakke omlijsting met oren op dropmotief, bekroond door een waterlijst met gestrekte uiteinden. De geveltop met kalkzandstenen aflijning is gevat tussen schouderstukken met bekronende siervazen en wordt bekroond door een geprofileerde waterlijst met gestrekte uiteinden, op zijn beurt bekroond door een verhoogd gebogen fronton met ijzeren kruis. In de top een grote oculus onder waterlijst en uurwerk hogerop. De zijgevels worden geritmeerd door eenvoudige, nagenoeg gevelhoge steunberen waartussen gelijkaardige, doch grotere rondboogvensters als in de zuidgevel. Vrij gesloten koor met enkel in de halfcirkelvormige uitbouwen gelijkaardige steunberen en vensters. Oculus in de puntgevel van de sluiting. De oorspronkelijke kapel van 1695, vandaag in gebruik als sacristie, was een kleine kapel op rechthoekige plattegrond met een driezijdige sluiting, evenals de latere kapel opgetrokken in bak- en kalkzandsteen onder leien bedaking, overkragend op daklijstbalkjes. Markerende hoekkettingen van kalkzandsteen. Segmentboogvensters in een kalkzandstenen omlijsting met neuten en sluitsteen onder waterlijst. Eenvoudige rechthoekige deur onder houten latei.

De gemeente

Imde is een klein dorp in de provincie Vlaams-Brabant. Het ligt in Wolvertem, een deelgemeente van Meise. Imde ligt zo'n 2,5 kilometer ten noorden van het dorpscentrum van Wolvertem. De patroonheilige van het dorp is Sint-Quintinus. Ten zuiden van Imde vloeien de Zijp en de Meuzegemsebeek samen en vormen verder noordwaarts de Molenbeek. Imde ontstond rond de hoeve Hof 't Elderen. De eerste kerk van het dorp, ook gewijd aan Sint-Kwintinus, dateert van de 9de eeuw.[bron?] In de middeleeuwen was er ook een lazerij in Imde, dit is een plaats waar lepralijders opgevangen werden.[bron?] Volgens de volkstelling van het jaar 1796 woonden er in totaal 277 mensen in het dorp, waarvan 87 kinderen jonger dan 12 jaar. Het dorp telde één molenaar, één dorpsagent, één brouwer, drie drankstokers, twee kleermakers, twee schoenmakers, drie wevers, drie kuipers, één hoefsmid, 8 pachters en 23 landbouwers. Ook waren er 11 inwonende knechten en 8 inwonende meiden. De functie van dorpsagent en brouwer werden uitgeoefend door Nicolaes De Boeck en de molenaar van het dorp was Petrus Van Humbeeck. In het begin van de Franse periode, aan het einde van de 18e eeuw, werd het dorp samen met het naburige Rossem bijeengebracht in de gemeente Rossem-Impde. Deze gemeente werd in 1811 echter alweer opgeheven en beide dorpen werden bij Wolvertem gevoegd. Op 24 augustus 1914 werd hier die slag van Impde gestreden.

Bezienswaardigheden

het classicistisch kasteel van Imde met een witgekalkte herenhoeve uit 1673. Op 15-16 februari 2016 is het kasteel echter grotendeels afgebrand.
het Imdehof (1768), waar de drossaard woonde. Het gebouw werd tijdens de slag van Imde op 24 augustus 1914 door brand vernield en in 1923 in Vlaamse renaissancestijl heropgebouwd.
de eenbeukige neoclassicistische Sint-Kwintinuskerk
het hof 't Elderen, behorend tot de oudste dorpskern van Imde en de voortzetting van het primitieve hof. De huidige gebouwen dateren uit het begin van de 20e eeuw. De restanten van een torentje herinneren aan de dorpsbrouwerij die hier ooit gevestigd was.
het domein De Kam, waar van de 13e eeuw tot de Franse Revolutie de schepenbank zetelde.
.

Bekende inwoners

- - -
.
Bron :
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/40203
https://nl.wikipedia.org/wiki/Imde
.

De cache

De cache vind je als volgt :

1. je zoekt in de nabijheid een jaartal nà Levèvre, Verhasselt en t' Kint

2. je maakt volgende projectie : (jaartal - 1904) meter en (jaartal - 1780) graden

.
.

**************************************************

Deze geocache maakt deel uit van de Church Micro Belgium serie geocaches.
Meer informatie over deze reeks kan U hier vinden:
Church Micro Belgium geocaches.

**************************************************

.
.

Additional Hints (No hints available.)