Skip to content

Het Groene Strand Multi-Cache

This cache has been archived.

DTSML: In drie jaar tijd heeft ZHL veel veranderingen aan het terrein en aan de voorzieningen aangebracht. De multi klopte daardoor veel te vaak niet. Het ziet ernaar uit dat ZHL nog niet klaar is, want onlangs is er weer een vogelkijkscherm vervangen. Bovendien ligt het hele terrein op de schop. Met tegenzin hebben we besloten om de multi daarom te archiveren.
Wellicht komt er later een nieuwe multi terug, want wij vinden dit gebied erg mooi om te wandelen. Bedankt voor jullie bezoek en logs!

More
Hidden : 7/27/2020
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dit is een multi-cache. Op de coördinaten hierboven is niets te vinden. Beantwoord eerst de vragen!

Tijdens deze wandeling van circa drie kilometer laten we u het Groene Strand zien, een gevarieerd natuurgebied met vochtige duinvalleien, struwelen, een lagune en een vogeleiland. We lopen over een vlakke ondergrond van zand, gras, modder en beton. Onderweg nemen we een kijkje bij drie vogelschermen met uitzicht op het Oostvoornse Meer. Geniet van de rust, van de natuurgeluiden en van het messcherpe contrast tussen natuur en industrie. Honden zijn aangelijnd welkom, maar u passeert onderweg diverse veeroosters. Fietsen is op de gehele route niet toegestaan. Veel plezier!

Uitzicht op het vogeleiland in de lagune

Het uitzicht vanuit de kijkhut


Welkom bij het Oostvoornse Meer!
Dit brakwatermeer is met recht een pareltje onder de rook van de petrochemische industrie. Op de plaats waar nu het meer ligt, mondde vroeger de Brielse Maas uit in de Noordzee. In 1950 werd een dam in het Brielse Gat aangelegd, waardoor de Brielse Maas werd afgesloten. De plaats van het huidige Oostvoornse Meer kwam hiermee droog te liggen. Door zandwinning, gebruikt om de Maasvlakte op te spuiten, is later een gat met een omvang van zo'n 270 hectare ontstaan: de geboorte van het Oostvoornse Meer. De lengte van het meer bedraagt van oost naar west 2500 meter. De breedte varieert van 400 tot 900 meter. Dat er erg veel zand is gewonnen blijkt voornamelijk uit de diepte: 20 tot 35 meter, met hier en daar putten van meer dan 40 meter! Het is daarom niet vreemd dat het Oostvoornse Meer veel wordt gebruikt om te duiken.

Het Oostvoornse Meer


Vanuit het Beerkanaal wordt zout water in het Oostvoornse Meer gepompt, zodat het water langzaam zouter wordt. Hierdoor zal het zicht voor duikers verbeteren en zal er meer specifieke flora en fauna ontstaan. Vroeger lag hier de zandbank Maasdroogen, die in de loop van eeuwen een waar scheepskerkhof was. Daarom zal het Oostvoornse Meer waarschijnlijk meer scheepswrakken herbergen dan tot nu toe zijn ontdekt.
Niet alleen duikers kunnen in het meer hun hart ophalen. Omdat gemotoriseerd verkeer op het water niet is toegestaan is het meer een paradijs voor surfers en vissers. Ook aan andere doelgroepen is gedacht: op diverse plaatsen zijn all terrain bike-routes aangelegd. Er zijn recreatiestrandjes en rondom het gehele meer lopen diverse wandel- en fietspaden.

Het Groene Strand (94 ha.) bestaat uit een oude strandhaak, valleien, struwelen, een natuurherstelproject en het Oostvoornse meer bij Oostvoorne. De strandhaak is een oud stukje strand en duingebied op de plek waar de Maas uitmondde in zee. De Maas is afgedamd door twee dammen waardoor een meer is ontstaan. De oevers raakten al snel begroeid met kruiden en struiken. Het Groene Strand is nu overwegend begroeid met riet waar veel zangvogels en roofvogels graag vertoeven. Er zijn meerdere kijkschermen, o.a. bij het vogeleiland in de lagune, grenzend aan het Oostvoornse Meer. We gaan er tijdens deze wandeling drie bezoeken.

Het Groene Strand

Het Groene Strand


 

De opdracht: 

 

Wij vinden het altijd leuk om per WP wat extra informatie te geven over het gebied of een bezienswaardigheid. Bent u meer geïnteresseerd in de turboversie, scroll of swipe dan naar het WP-overzicht.

 

WP1 (N 51° 55.101' E 4° 4.262'): Een stukje verderop ziet u een aantal bankjes, prullenbakken en fietshekjes. Het zijn er eigenlijk best veel en dat maakt het een beetje rommelig. Het toont aan dat het zwemstrandje dat u zo dadelijk tegenkomt 's zomers behoorlijk populair is.

Vraag: Hoeveel bankjes telt u hier? Het bankje dat u zojuist passeerde telt mee. Het totale aantal bankjes is A.

--> Loop verder richting het strandje, naar het informatiebord.

WP2 (N 51° 55.121' E 4° 4.214'): Dit paneel geeft informatie over het zwemstrandje dat u nu betreedt. De kwaliteit van het water is 's zomers nogal eens problematisch. Blauwalg gedijt goed in het brakke water. Als u kinderen of honden bij u heeft, check dan vooral even of het water schoon en veilig is. Het toiletgebouw rechts is, anno 2020, net nieuw.

Vraag: Wat is de maximale waterdiepte binnen de stenen dam? Stapeltel de twee cijfers. Dit is B.

--> Houd rechts aan en loop langs de waterlijn richting het noordoosten.

WP3 (N 51° 55.358' E 4° 4.339'): Een deel van het Groene Strand is verboden terrein. Hier mogen vogels en andere dieren vrijuit leven, zonder in contact te komen met de mens. U kunt door de kijkschermen die u over een paar minuten gaat tegenkomen, het terrein echter wel bekijken en eventuele dieren goed bestuderen.

Vraag: Op het bord vindt u een aantal sterren. Hoeveel? Dit is C.

--> Neem rechts het klaphek over het veerooster.

WP4 (N 51° 55.380' E 4° 4.457'): Zoals u ziet loopt u door het deel van het Groene Strand dat voornamelijk bedekt wordt door struwelen. Het struikgewas lijkt misschien ondoordringbaar, maar schijn bedriegt. In aflevering 11 van onze "VVVV-serie" leest u daar meer over. We zijn trouwens bijna aangekomen bij het eerste kijkscherm, dat u zicht zal geven over het stiltegebied ten noorden van u.

Vraag: We gaan hier linksaf. Welke route volgen we dan? Stapeltel de twee cijfers. Dit is D.

--> Sla linksaf. U loopt dan richting het eerste vogelkijkscherm. Na het beantwoorden van de vraag loopt u weer terug naar dit punt.

WP5 (N 51° 55.437' E 4° 4.528'): Het eerste kijkscherm is eenvoudig, maar effectief. Het schotelt u een mooi overzicht voor over het gebied. Tegelijkertijd toont het, zoals u ziet, een broos evenwicht tussen natuur en industrie.

Vraag: Welk materiaal is, naast hout, gebruikt voor de aanleg van het vogelkijkscherm?

E=9: Roestig ijzer,

E=1: Aluminium,

E=3: Riet/rotan,

E=5: Geen ander materiaal.

--> Loop terug en sla op het hoofdpad linksaf.

WP6 (N 51° 55.511' E 4° 4.723'): Ook het tweede kijkscherm laat zien dat de industrie op Voorne-Putten altijd dichtbij is. Als u geluk heeft zult u echter ook zien dat dit dieren niet tegenhoudt. In het juiste seizoen wemelt het hier van de vogels en andere dieren, zoals amfibieën en vlinders.

Vraag: Op het kijkscherm vindt u een naam en dezelfde naam in spiegelschrift. Hoeveel klinkers bevat deze naam? Dit is F.

--> Loop terug en sla op het hoofdpad linksaf.

WP7 (N 51° 55.477' E 4° 4.822'): U bent aanbeland bij het derde kijkscherm, tevens het verste punt en hoogtepunt van de route. De lagune waar u op uitkijkt is een fraai stukje cultuurlandschap. 100% door de mens gevormd en gecontroleerd en toch heel natuurlijk. Hier heeft u de grootste kans op het spotten van vogels. Door het jaar heen vindt u hier de meest uiteenlopende soorten. Wilt u weten welke dieren en planten u hier zoal kunt tegenkomen? Klik dan op Waarneming.nl

Vraag: Naast de trap vindt u een metalen schildje met daarop de gegevens van de fabrikant. Wat is het 9e cijfer van het telefoonnummer? Dit is G.

--> Loop terug en sla op het hoofdpad linksaf.

WP8 (N 51° 55.262' E 4° 4.521'): Voor deze multi is dit uw laatste WP. U kunt nu op zoek gaan naar de cache, maar als u geniet van het landschap kunt u ook nog een heel stuk verder lopen. Voor de eerste optie loopt u zo dadelijk naar het zuiden, voor de tweede volgt u het pad verder naar het oosten. U komt dan uit bij de andere uitgang van het gebied, waarna u rechtsom via het fietspad langs de Strandweg naar de cache kunt wandelen.

Vraag: Hoeveel vogels ziet u afgebeeld staan op het bord? Dit is H.

--> Dat was het. Tijd voor wat wiskunde. Het controlegetal (de som van uw antwoorden) zou niet hoger mogen zijn dan 37. Bereken de eindlocatie van de cache en bepaal vanaf nu zelf uw route. U kunt er op verschillende manieren komen. De cache ligt in de buurt van de Strandweg.

U vindt de cache op:
N 51° 5(F-D).(E-H)(A-C)(B-F)
E 4° 0(G-D).(E-D)(C+H)(B-H)

 

De spelregels

De huisregels


 

De cache is geplaatst met toestemming van de eigenaar/beheerder van het terrein, onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht aan de omgeving en de natuur. Het terrein is te betreden tussen zonsopgang en zonsondergang. Wij verzoeken u vriendelijk om deze regels te respecteren.

Veel plezier met de wandeling! Groeten van team DTSML uit Brielle, bestaande uit: Dulkie68, Theodd1 (beiden bereikbaar via het message center), StefandD, MisterT. en Lucky'7.

Deze cache kwam tot stand met medewerking van:
 
 

Additional Hints (Decrypt)

[Checksum] Mriraraqregvt / guvegl-frira [NL] Uby [EN] Ubyybj

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)