Skip to content

Bjerget i Helberskov Ver. 2 Traditional Cache

Hidden : 1/8/2020
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Bjerget i Helberskov.
 

Frihedsbudskabet nåede det danske folk d. 4. maj om aftenen. Men først d. 10. maj overgav den sidste afdeling tyskere i Danmark sig.

Stedet var Helberskov, en landsby på Himmerlands østkyst. Her havde beboerne i besættelsesårene levet side om side med en tysk lyttepost og dens skiftende mandskaber, og lyttepostens kommandant, oberstløjtnant Simon, havde svært ved at tro, hvad der blev fortalt ham d. 4. maj om aftenen. Han ville først overgive sig og sit mandskab, når der forelå en nærmere instruks.
Han og en del af hans folk gravede sig yderligere ned i Bjerget, en høj bakker, der hæver sig over Helberskov by.
Og tillod ikke at Helberskovs borgere begyndte at feste, over at krigen var forbi.
Købmand Frederiksen hejste i sin glæde Dannebrog.
Tyskerne savede flagstangen over og truede borgerne med repressalier, hvis de flagede eller på anden måde foretog handlinger, tyskerne kunne opfatte som en demonstration.

Og harmen slog for alvor igennem,  da en af lodserne på Als Odde, Ib Velling blev fundet skudt på Als Odde. Se her Ib welling cache

Frem til 10. Maj forsøgte flere i Helberskovfæstningen at slippe bort. Det lykkedes nogle at kommer over Mariager Fjord i småbåde, med de blev på sydsiden opbragt og beodret tilbage. Bådene blev herefter ødelagt. En nat lykkedes det 14 tyskere at slippe ud, de overgav sig til de danske myndigheder og blev sendt sydpå fra Hadsund.
Omkring 9. og 10. maj skønnedes lokalt, at der var godt en halvt hundrede tyskere tilbage på Bjerget.
Det var en oplysning, der blev videregivet til en engelsk panservognsstyrke, som fra Randers var beordret mod Helberskov. Turen blev et sandt triumftog. Englænderne modtoges som helte og uden at tage mindste notits af tyskerne i deres svært bevogtede fæstning, kørte de 4-5 panservogne ind mod Bjerget.
Englænderne parkerede i den store grusgrav lige under den tyske stilling. Så krøb de ud af vognene, fandt spritapparaterne frem og gav sig til at lave the!!!

Der drikkes the

Over dem lå de tyske soldater med fingrene på aftrækkerne - og nerverne i laser!!!
De lokale holdt sig betænkeligt i baggrunden - men intet skete. Efter nogen tids stillingskrig og da teen var drukket, gik englændernes leder, den 21 årige løjtnant Phipps, sammen med danske modstandsfolk, tolk og øvrighedspersoner til den tyske lejr og beordrede våbnene nedlagt og afleveret.

Det fik den tyske oberstløjtnant Simon til at opgive den stærke tyske befæstning, der var på Bjerget. Simon var ellers fast besluttet på "at kæmpe til sidste mand" som Hitler havde opfordret til. Ikke eet eneste skud løsnedes.

Billedresultat for oberstløjtnant simon helbergskov"

Foto fra Nordjyllands Historiske Museum viser forhandlingerne i Helberskov d. 10.5.1945. Her ses (3. mand fra venstre) bl.a. den tyske oberstløjtnant, som ikke ville opgive "bjerget"

 

Den tyske befæstning på bjerget omfattede bl.a. 4 styk 76 mm. kanoner med en rækkevide på 18 km, 4 luftværnskanoner, 8000 stk. skyts til luftværnskanonerne + 2000 granater til kanonerne. Desuden fandtes flere hundrede landminer, mandskabsrum og meget andet.
I  1995, i forbindelse med 50-året for Danmarks Befrielse, blev der rejst en sten på bjerget med indskriften: HELBERSKOVS BEFRIELSE 1945. Midlerne var samlet ind blandt egnens beboere, idet mange synes, at det var en god ide, at der blev rejst et sådant minde.

Kl. 14 var sat som frist for aflevering af våben, mandskabslister, materiel m.v., og det var anseelige mængder, der herefter af tyskerne blev båret ud fra Bjerget.
Det blev ikke truffet afgørelse om mordet på lods Welling, og da man senere forsøgte at finde oberstløjtnanten mellem de tyske styrker, der passerede grænsen, var han sporløst forsvundet.
Også englændernes tilbagetur mod Randers blev et triumftog. Da roen igen havde lagt sig over Helberskov, diskede beboerne op for de engelse soldater med smørrebrød og andre lækkerier, og i Hadsund var gaderne et menneskehav, da panserkøretøjerne kom igennem hen på aftenen.
 
At englænderne tog det hele som et problem af meget ringe omfang, gjorde nok at kommandanten kunne se, at der ikke var nogen vej tilbage.
Krigen var slut i Helberskov, og dermed faldt den sidste tyske bastion i Danmark.


Profile for Team S/Y Freja

Additional Hints (No hints available.)