Skip to Content

<

VRw 03 Op en neer

A cache by Joep.w.w. Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/31/2020
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Voorthuizen Rond (-weg) VRw 03 Op en neer

 

Een pincet kan handig zijn!

Een ontspannende ronde rondom het Veluwse dorp Voorthuizen. Deze ronde is alleen bedoeld om te wandelen of te fietsen. Parkeren kan bij het voetbalveld van VV De Kieviten in Voorthuizen. Hou er wel rekening mee dat op de dagen dat er gevoetbald wordt, het druk kan zijn. Als laatste denk aan de verkeersveiligheid. De route kruist enkele grotere wegen. Maak gebruik van de verkeerslichten en/of oversteekplaatsen. Onderweg kan je, indien je het huiswerk hebt gedaan, nog enkele andere caches bezoeken.

Voorthuizen is ontstaan (volgende de overlevering) rond de doorwaadbare plaats van de Ganzebeek, waar de Hessenweg van Deventer naar Amsterdam lag, vlak bij de kruising met de handelsweg van Harderwijk naar Wageningen.

In dezelfde periode ontstond de sage van de Reus Bunckman. Deze gaat als volgt:

Ooit zou er op de Veluwe in de omgeving van Voorthuizen een reus geleefd hebben met de naam Bunckman. Deze reus hield zich in leven door passerende reizigers te plunderen en hen daarna te doden. Op een dag trok een violist door het gebied en ook hij werd nabij Voorthuizen gegrepen door de reus. De violist die voor zijn leven vreesde smeekte de reus om nog eenmaal bij wijze van gunst op zijn viool te mogen spelen. De reus stond dit toe, maar dat werd hem noodlottig. De violist wist door zijn spel de reus in vervoering te brengen. De violist kon met zijn hoge tonen voorwerpen uit elkaar laten spatten. Na de laatste hoge toon die hij aan zijn viool wist te ontlokken stortte de reus dood ter aarde.

Tekst uit Wikipedia.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bunckmansage

Deze sage wordt uitgebeeld door een kunstwerk van Marijke Ravenswaaij-Dege welk staat aan de Hoofdstraat in Voorthuizen.

Aan het eind van de tweede wereldoorlog is Voorthuizen niet aan het oorlogsgeweld ontsnapt. In april werd het dorp bevrijd door onder andere Canadese militairen. Het ging niet zonder slag of stoot en diverse huizen en boerderijen in de omgeving (met name aan de noordkant van Voorthuizen) werden zwaar beschadigd. Het hele verhaal is op internet te vinden.

Tegenwoordig is Voorthuizen meer bekend door zijn vele recreatiegebieden waardoor in de zomerperiode het inwonersaantal stijgt van 11.000 naar ruim 30.000. Dit zijn hoofdzakelijk Randstadbewoners die de Randstad ontvluchten. Behalve de Nederlandse taal en het Gelderse dialect, hoor je dan ook veel Amsterdams, Rotterdams, Haags en andere dialecten uit de Randstad.

Ook is Voorthuizen bekend van de vele pluimveebedrijven die enkele jaren geleden in het nieuws zijn gekomen door onder andere uitbraak van de vogelpest en de fipronil-affaire.

Als laatste zul je in Voorthuizen ook regelmatig militairen zien die afkomstig zijn van de van de kazerne Generaal-majoor Koot Kazerne vlakbij Stroe en Garderen. Ook worden elk jaar op de 2e dinsdag in mei de gevallen herdacht van het 1e Regiment Huzaren, die in de omgeving zijn gevallen bij de verdediging tegen de Duitsers in de meidagen van 1940. Hierbij zijn altijd een afvaardiging aanwezig van een Regiment Huzaren van de Koninklijke Landmacht. Het monument voor de gevallenen Huzaren staat naast de muziektent in het centrum van Voorthuizen.

 

Het rondje om Voorthuizen bestaan uit 31 caches. Gewoon eenvoudige Traditionals. Geen ingewikkeld rekenwerk. Alleen zul je af en toe goed moeten kijken waar de cache verstopt is. Het is wel handig om een pincet mee te nemen omdat enkele kokertjes vast gemonteerd zijn en de rolletjes ongetwijfeld een keer vast zullen zitten.

De route gaat met de klok mee en start bij het voetbalveld. Vanaf daar wordt de nieuwe rondweg gevolgd op de ventweg. Na het passeren van de rijksweg gaat de route wat meer de binnenlanden in via de Appelseweg en de Overhorsterweg om dan via het nieuwe viaduct Voorthuizen binnen te komen. Dan wordt de noordrand van Voorthuizen gevolgd aan de binnenkant van de rondweg. Hierbij wordt de Hoevelaaksebeek gevolgd tot aan de brug “Schaapsdrift”. Deze brug is ideaal voor de bewoners van Voorthuizen om te gaan wandelen in het Wilbrinkbos. Dit bos is in beheer bij de Stichting Geldersch Landschappen en Kastelen. De route gaat over deze brug om daarna via het Wilbrinkbos richting de Apeldoornsestraat te gaan. Vandaar uit gaat de route via de Bosweg, de Harremaatweg en de Molenweg verder richting recreatieplas Zeumeren. Via de Elzenkamperweg gaan we bij de ijsbaan links de Zeumerseweg op die we voorlopig blijven volgen. Uiteindelijk zullen we vlak voor de snelweg rechts afslaan naar de Oude Zeumerseweg Om dan uit te komen bij de parkeerplaats. Uiteindelijk is deze route ongeveer 12 km. Direct langs de route zijn geen locaties om iets te drinken of te eten. Wel zijn er op diverse plaatsen picknick bankjes aanwezig.

Mijn dank aan de volgende organisaties en personen voor het mogelijk maken van deze route.

Mevr. Haasjes van de Gemeente Barneveld.

Mevr. Wilken van Geldersch Landschappen en Kastelen

    https://img.geocaching.com/cache/large/7a47d2e9-c2b8-4bbb-947c-86d4affee8a8.jpghttps://img.geocaching.com/cache/large/345c904b-cce0-4a98-92cd-b0ee2fba5cee.jpg  https://img.geocaching.com/cache/large/2b122428-b236-4c93-8ad4-d7a2b144b7f7.jpg

Geldersch                      Gemeente                    Voorthuizen

Landschappen               Barneveld                    

en Kastelen

 

 

 

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.