Skip to content

Bonus "Zaerum, biëstig schoën" Adventure Labcache Mystery Cache

Hidden : 2/15/2020
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




Sevenum in het verleden
Sevenum is van oudsher een agrarisch dorp, zoals de meeste andere dorpen gelegen aan de rand van de peel. Uit het bronzen en ijzeren tijdperk zijn archeologische vondsten gedaan die wijzen op enige bewoning in ons dorp.
De uitgang “um” in de naam Sevenum is van Frankische oorsprong en zou volgens deskundigen eenzelfde betekenis hebben als “heim” nl.: “woon- of verblijfplaats van”.
Dit kan er op wijzen, dat hier in de vijfde eeuw na Christus al vaste bewoning was.
Uit opgravingen direct na de laatste wereldoorlog blijkt, dat op de plaats van de tegenwoordige kerk meerdere gebouwen gestaan hebben, waarvan het oudste vermoedelijk van hout was.
Op deze plaats werden in de elfde eeuw kerkdiensten gehouden en mogelijk al eerder.
Een aflaatbrief op perkament, waarvan het origineel zich bevindt in het kerkarchief, is gedateerd in het jaar 1317. Het doel van deze brief was om aan geld te komen voor de bouw van de vermoedelijke eerste stenen kerk. Deze acte is tevens het oudst bekende document, waarin sprake is van een gemeenschap Sevenum.


Staatkundige indeling
Voor 1279 behoorde Sevenum vermoedelijk als kerspel (parochie, dorp) tot het Graafschap Kessel. In dat jaar werd een deel van het graafschap aangekocht door de graaf van Gelre.
Daardoor ging ook Sevenum deel uitmaken van Gelre. In 1339 werd het graafschap verheven tot hertogdom. Het Hertogdom Gelre bestond uit vier kwartieren en Sevenum behoorde bij het Overkwartier (Roermond).
Dit Overkwartier was weer onderverdeeld in kleinere eenheden; een daarvan was het Land van Kessel. Dit bestond uit een aantal heerlijkheden (Horst,Blitterswijck, Broekhuizen, Geijsteren, Grubbenvorst, Meerlo, Oirlo en Ooijen) en een aantal dorpen, zoals Baarlo, Helden, Kessel, Venray, Wanssum, Maasbree, Lottum, Blerick, Broekhuizenvorst, Swolgen, Sevenum en Tienray.
Tot 1543 waren de Hertogen van Gelre de hoogste gezagsdragers, waarna de Habsburgers volgden tot 1580. Vanaf dat jaar werd de Spaanse koning tevens Hertog van Gelre en kwam Sevenum tot 1713 onder Spaans bewind. Hierna werd de koning van Pruisen de hoogste gezagsdrager van het Land van Kessel (tot 1798), waarna de Fransen volgden.
Van 1815 tot 1830 waren wij een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, vervolgens negen jaar van het Koninkrijk België en sinds 1839 behoren we tot het Koninkrijk der Nederlanden.
In ruim veertig jaar (1798-1839) wisselden onze voorouders vijfmaal van nationaliteit: Pruisisch, Frans, Nederlands (Hollands), Belgisch en tenslotte weer Nederlands.



Gemeente Horst-Sevenum
Onder Frans bewind werd het hele bestuursstelsel en de hele bestuurlijke indeling veranderd. Dat bracht voordelen met zich mee, maar ook nadelen. Sevenum werd op 2 oktober 1800 met Horst samengevoegd tot één gemeente.
De Sevenummers waren niet blij met de samenvoeging van Horst en Sevenum.
Zij maakten dat geregeld kenbaar. In 1830 werd de Sevenummer Petrus Everts tot burgemeester van Horst-Sevenum benoemd. Onder zijn burgemeesterschap werd in september 1833 weer een rekest naar Brussel gestuurd, ondertekend door bijna alle gezinshoofden van Sevenum. Sevenum was in die tijd een vrij grote plaats met ca. 1700 inwoners.
Zij beschikt over de nodige voorzieningen om een zelfstandige gemeente te vormen: o.a. de ruimte voor een eigen raadhuis, schoolgebouw, brandspuitenhuis en tevens de vereiste lokaliteit om de gemeentelijke archieven te bewaren. De gemeentelijke financiën werden in het raadhuis te Horst vanaf het begin voor de twee dorpen gescheiden behandeld. Daardoor had het geleken dat de fusie van beide dorpen slechts tijdelijk zou zijn.
Bij de wet van 13 juni 1836 werd geregeld dat Horst en Sevenum met ingang van 1 januari 1837 twee zelfstandige gemeenten zouden vormen. Pieter Everts werd de eerste burgemeester van de gemeente Sevenum.



Gemeente Horst aan de Maas
Tot eind 2009 was Sevenum een zelfstandige gemeente, bestaande uit de dorpen Sevenum, Kronenberg en Evertsoord. Samenwerken stond hoog in het vaandel bij het gemeentebestuur van Sevenum, maar niet samengaan.
Vanuit de provincie werd de druk tot herindeling steeds groter. In maart 2008 bleek uit een referendum, naar aanleiding van herindelingsplannen vanuit de provincie, dat 59% van de inwoners er de voorkeur aan gaf liever te fuseren met Horst dan zelfstandig te blijven.
Op 31 maart 2008 nam de gemeenteraad van Sevenum het historische besluit om de gemeente op te heffen.
Op 1 januari 2010 was de herindeling een feit en was Sevenum de tweede grootste kern, na Horst, van de gemeente Horst aan de Maas.


De labcaches:
Middels deze labcaches laten we zien waarom Zaerum, biëstig schoën is.
We kunnen helaas niet al het biëstig schoëne van Zaerum laten zien, derhalve is er een keuze uit de diverse schoëne mogelijkheden gemaakt. Veel plezier. 😊
De route van de labcache is ongeveer 3 km. Deze kan met de voet of fiets afgelegd worden.


De bonuscache:
Deze bonuscache kun je vinden nadat je de bijbehorende 5 Adventure Labcaches hebt gelogd. Je krijgt bij elk goed antwoord een code, welke je in onderstaande formule dient in te vullen.
Zo kun je de locatie van deze bonuscache berekenen.
Tip: neem een notitieblokje mee.
Om deze Adventure Lab serie te kunnen doen, heb je een smartphone met internetverbinding nodig.
Meer informatie kun je vinden op de Geocaching labcaches.


Cachelocatie:
Y = (A + B + E) + 113917 + (C * D)
X = 193116 + (A + B + C + D + E)



Additional Hints (Decrypt)

Orerxravat: rvaqpvwsre A=8 ra R=3. Pnpur: Tryr qrxfry, yvaxf ina urg ubhgra cnnyGWR!!!!!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)