Skip to content

Rondje Annabos Multi-Cache

This cache has been archived.

DTSML: Deze cache maakt plaats voor nieuwe ideeën.

More
Hidden : 3/4/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dit is een multi-cache met een wandelafstand van ongeveer 3,5 km. Let op: op 28/07/2023 is de eindlocatie veranderd. De formule is hierop aangepast.

Welkom in het Annabos!

 

Het Annabos is zo'n typisch polderbos, waarvan u er wel meer ziet op de Zuid-Hollandse eilanden. Een relatief jong bos - nog maar enkele tientallen jaren oud - dat niet zozeer werd aangelegd voor de productie van hout, maar meer voor het creëren van een natuurbuffer. Bij de aanleg was 'variatie' een belangrijk aspect en dat is nog steeds goed terug te zien. Wie goed de beplanting bestudeert vindt in dit gebied een enorme soortenrijkdom. Dit heeft als gevolg gehad dat veel dieren zich aangetrokken voelen tot het gebied. Het bos herbergt dus vele planten en dieren en dat maakt het leuk voor mensen om doorheen te wandelen. En om te geocachen, natuurlijk! Uw hond mag gezellig mee en mag tegenwoordig zelfs loslopen en lekker ravotten. Houd er wel rekening mee dat dichtbij een paardenrusthuis is gevestigd en dat deze dieren regelmatig in het bos worden 'uitgelaten'. In het natte seizoen wordt het gebruik van goed, waterdicht schoeisel met klem aangeraden. Op sneakers en gympen komt u dan niet ver!

 

 

De laan in de lente
Een spectaculair gezicht: de laan in de lente!

 

 

Wie door het Annabos wandelt wordt al snel overvallen door een heerlijk gevoel van rust en ruimte. Het bos zelf is niet overal bijzonder fraai te noemen, maar beschikt wel over twee blikvangers van formaat. Enerzijds is dat de centrale laan, die van oost naar west gaat (als u bij WP1 begonnen bent) en anderzijds de zogenaamde zilte weide. Uiteraard komt u tijdens de wandeling langs beide fraaie punten. Verder voert de route, die bewust eenvoudig van opzet is, u voornamelijk langs de buitenzijde van het gebied. Dit is gedaan om u ook het agrarische karakter van dit bijzondere polderlandschap te laten zien. Op de heenweg loopt u voornamelijk langs een watering. Terug mag u voor een deel zelf uw route bepalen, maar zult u vrijwel zeker de abelenlaan bewandelen. Het totale gebied is ca. 60 hectare groot. De wandelafstand bedraagt zo'n 3,5 km. Op rustige tijdstippen is de kans aanwezig dat u een ree tegenkomt. Ook de zilverreiger wordt hier regelmatig gespot. De buizerd en andere roofvogels zijn inmiddels volledig ingeburgerd.

 

Wilt u meer informatie over het Annabos? Klik dan op de button hieronder.
Klik hier

Ingang zilte weide
Een mooi plekje: de ingang naar de 'zilte weide'.

 

In het zuidwestelijke deel van het gebied verbreedt het water zich en verandert het landschap. Een aantal jaren geleden hebben hier graafwerkzaamheden plaatsgevonden, waarbij glooiende oevers zijn gecreëerd. Goed voor amfibieën en andere waterdieren. Onbereikbaar voor de mens zijn enkele eilandjes aangelegd. Een deel van de oevers wordt geflankeerd door fraaie rietpartijen. Door middel van bruggetjes kunt u hier een weide betreden en verderop verlaten.

 

Dat moet u zeker even doen, want dit is een mooi deel van het gebied en het hoogtepunt van de wandeling. Het terrein wisselt met de seizoenen mee van karakter. In de natte periode vormen zich diverse poelen en geulen. De ondergrond kan hier dan flink nat zijn. Overigens kan het gebeuren dat u hier groot vee ziet grazen. Ook dan kunt u de weide gerust betreden. Blijft u rustig en stoor de dieren niet; zij zullen u dan verder ook met rust laten. Uiteraard moet uw hond dan even aan de lijn. Als u na de eerste brug rechtdoor loopt, kunt u een bezoekje brengen aan de nabijgelegen minicamping met dierenweide. Leuk voor kinderen. Let u wel even op met het oversteken van de weg? Bedenk ook dat afrasteringen gemaakt kunnen zijn van schrikdraad.

Op de weide vindt u diverse zitgelegenheden, waar u even kunt genieten van het uitzicht. Bent u een plantenliefhebber? Bestudeer dan zeker even de vegetatie die hier staat. Door het zoute kwelwater is er een rijke verzameling van zoutminnende planten ontstaan. Verder naar het westen ziet u een dijk liggen. Daar eindigt het Annabos en begint een ander natuurgebied. Via de daar gelegen camping kunt u doorlopen naar het Quackjeswater en naar het strand. U vindt hier ook een horecavoorziening.

Veel plezier met de wandeling en veel succes met het beantwoorden van de vragen!

 

De opdracht:

 

 

WP1 - vraag 1: Wanneer is het Annabos volgens het informatiebord aangelegd?
A = Stapeltel het jaartal.

 

WP1 - vraag 2: Hoe is het bos ontstaan?
Door natuurlijk verloop (B=2), als onderdeel van de ruilverkaveling (B=4), door aankoop door de Stichting Zuid-Hollands Landschap (B=6)

Steek nu het parkeerterrein over en start de wandeling bij het (andere) gele bord van Natuurmonumenten. De route loopt langs de buitenrand van het bos.

WP2:
Schuin links ziet u een brug. Van welk materiaal is deze gemaakt?
Beton (C=1), hout (C=3), metaal (C=5)

WP3:
Hier stond vroeger een bankje, maar deze is inmiddels verdwenen. We hebben dus een nieuwe vraag moeten verzinnen. Draai u om en kijk over de wetering heen. Op 190 meter afstand ziet u een boerenschuur met een aantal 'vierkantjes' op het grijsgroene dak. Hoeveel van deze vierkantjes ziet u?
D=5: vijf rijen van vier, dus 20
D=7: zes rijen van vijf, dus 30
D=9: zeven rijen van drie, dus 21

WP4:
Deze brug gaat u vandaag twee keer oversteken.
E = Hoeveel houten staanders staan er aan elke kant op de brug?

WP5:
Het looprooster van de sluis is aan deze kant afgeschermd door ijzeren spijlen.
F = Stapeltel het aantal spijlen.

WP6:
U vindt hier een zogenaamde hiking hub. Bij welk wandelknooppunt bevindt u zich?
G = Stapeltel dit getal.

Loop nu het gehele middenpad af en sla na de brug linksaf.
De prachtige bomen aan beide zijden van het middenpad zijn overigens grauwe abelen, een populierensoort die bekend staat om de 'ogen' op de stam. Zie hoe de bomen u bespieden! In de Middeleeuwen dacht men dat in deze bomen heksen woonden.

WP7:
Op het bankje vindt u een schildje met een telefoonnummer.
H = het eerste cijfer van het abonneenummer.

De formule voor de eindlocatie is:
N51° 51. (A+C) (B-F) E E004° 06. (D-B-E) (G-A) (B-C-H)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

De cache is geplaatst met toestemming van de beheerder van het terrein, onder voorwaarde dat er geen schade wordt toegebracht aan de omgeving en de natuur. Het terrein is te betreden tussen zonsopgang en zonsondergang. Blijft u alstublieft op de wandelpaden. Honden zijn toegestaan en mogen in het gehele gebied loslopen. Houd wel rekening met het feit dat u ruiters kunt tegenkomen. U loopt op eigen risico door het gebied.

Deze cache kwam tot stand met medewerking van:
Natuurmonumenten

 

Groeten van team DTSML uit Brielle, bestaande uit: Dulkie68, Theodd1 (beiden bereikbaar via het message center), StefandD, MisterT. en Lucky'7

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Additional Hints (Decrypt)

[Checksum] mrfraqregvt / guvegl-fvk [Cache] Ynnt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)