Skip to content

Mondriaan ontmoet Rietveld - Chogokin Traditional Cache

Hidden : 3/26/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


zie de log dd 28/6, de eikenprocessierups is in de buurt

Gerrit Rietveld (Utrecht 1888) en Piet Mondriaan (Amersfoort 1872) , destijds allebei lid van kunststroming De Stijl, hebben elkaar tijdens hun leven nooit ontmoet. Met de  realisatie van een kunstwerk van Boris Tellegen zullen zij elkaar als het ware treffen tussen Utrecht en Amersfoort. Tussen deze steden komt een nieuw snelfietspad met een kunstwerk van Tellegen, dat bestaat uit verschillende, samenhangende onderdelen. Dit landmark verwijst naar de denkbeelden en uitgangspunten van De Stijl en wordt gerealiseerd in het kader van de viering van honderd jaar De Stijl.

Het landmark kent tien beelden van ieder ongeveer zes meter hoog, geplaatst over een afstand van 20 kilometer. Boris Tellegen trekt met het ontwerp ook de lijn door naar het heden en zijn eigen werk. Zo zoekt hij de spanning op tussen de harmonie en perfectie van de Stijlkunstenaars en de rauwheid en chaos van zijn eigen werk.

Boris Tellegen

Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldberoemd door hun unieke composities met een 3D- effect.

Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden.

Boris Tellegen creëerde met zijn tien beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. Boris Tellegen: 'Ik was in mijn kunst niet bezig met De Stijl, maar ik ben vereerd dat in mijn werk de lijn vanuit deze beweging naar mijn actuele werk wordt herkend'.

Chogokin

Piet Mondriaan werd op 7 maart 1872 geboren aan de Kortegracht 11 in Amersfoort. Daar is nu het Mondriaanhuis. Als Mondriaan de mens zou hebben geabstraheerd, zoals hij deed met de boom, zou dan een dergelijke gestalte zijn ontstaan? Het is een figuur op twee benen, ge-maakt in wit met de primaire kleuren rood en blauw.

Tellegen noemde dit beeld Chogokin, wat zoiets betekent als supermetaal. De naam werd in de jaren zeventig gebruikt voor een nieuwe lijn van Japanse robotspeeltjes. Dat werd een ware rage onder verzamelaars. Tellegen is zo’n verzamelaar. Chogokin nodigt ons met zijn hand boven zijn hoofd uit om de verzameling van tien beelden langs de fietsroute te gaan ontdekken.

Omdat er bij het beeld zelf niet meer een cache gelegd mag worden is deze wat 'opgeschoven'....

Je vindt het beeld op N 52 09 164 E 005 22 214

De route is ook te fietsen vanuit Utrecht.

Bekijk de routebeschrijving op GC8N097 Rietveld ontmoet Mondriaan - Kern 

De volledige route vanuit Amersfoort

Start bij de P+R van Q-park op de Barchman Wuytierslaan bij het beeld CHOGOKIN. Je fietst de Barchman Wuytierslaan af tot je in de bocht van de N221 rechts het beeld HOEFDIER ziet. Hier ga je over het spoor, linksaf, het Monnikenbospad in.

Vergeet niet de cache van Hoefdier te vinden...Je vervolgt de route langs het spoor en ter hoogte van het Heezerspoor Oost staat het beeld UTOPIE. Aangekomen bij cafetaria De Spoorhut steek je de Soesterbergweg over en volg je het fietspad verder. Voorbij Soestduinen staat het beeld GROEN, waar ook een picknicktafel staat. Bij het Berkenlaantje steek je links de spoorwegovergang over. Dan direct weer rechts, waar het fietspad het spoor aan de andere zijde vervolgt. Op dit stuk kom je de EXTRA CACHE maar ook het beeld SPIEGEL tegen. Nadat je onder het ecoduct Op Hees bent gereden, fiets je richting Den Dolder. De route loopt parallel aan het bedrijventerrein Fornheselaan. Hier kom je langs het beeld CONSTRUCTIE.

Het fietspad gaat over op de Fornheselaan. Blijf langs het spoor fietsen tot aan de Andreas Foxlaan. Daar ga je links, buig met de weg mee naar rechts. Steek de Dolderseweg over naar de Baarnseweg. Bij de kruising ga je rechts de Paltzerweg op.

De Paltzerweg blijf je volgen. Waar de Paltzerweg overgaat in de Julianalaan, staat het beeld SOKKEL. Je rijdt verder op de Julianalaan tot je linksaf de Sperwerlaan in kunt. Deze Sperwerlaan buigt wat af naar links. Volg de laan tot je aankomt bij de kruising met de Boslaan. Daar sla je rechtsaf tot je bij de Soestdijkseweg Zuid komt.Sla linksaf en vervolgens bij de verkeerslichten rechtsaf, de Leyenseweg in. Bij de rotonde ga je links de 2e Brandenburgerweg op.

Blijf deze weg volgen tot deze overgaat in de Hertenlaan. Ga bij de rotonde rechtdoor en rij de Melkweg in. De Melkweg helemaal afrijden tot je bij Tweelingen bent. Dit is even een lastig stukje vanwege bouwwerkzaamheden. Ga daar rechtsaf tot aan het bospad (Beukenlaantje)dat je links ziet liggen. Als je ’t Beukelaantje uit rijdt, staat aan je linkerhand het beeld 1917. De rotonde Groenekanseweg steek je over naar De Biltsche Rading.

Volg het fietspad dat aan de linkerzijde van de weg ligt richting Utrecht.

Je rijdt nog op de Biltsche Rading. Bij de A27 rij je onder het viaduct door. Je ziet aan de linkerzijde de Voorveldse polder. Hier zie je het beeld BAKEN. Rij verder tot aan de rotonde Kardinaal Alfrinkplein. Die steek je over. Blijf aan de linkerkant van de weg het fietspad volgen op de Kardinaal de Jongweg. Fiets tot aan de rotonde van het Eykmanplein. Sla linksaf de Blauwkapelseweg op en volg het fietspad langs het Griftpark. Op de hoek van het park begint de Kleine Singel. Het beeld KERN staat iets verhoogd in het park. Dit is het tiende en laatste beeld van de route.

 

 

Vriendelijk verzoek om, als er iets niet in orde is met een cache op de route , dit te melden via een 'notitie schrijven'. Dan kan ik snel actie ondernemen.

Additional Hints (Decrypt)

Ireebrfg! (znne) uvw unatg re abt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)