Skip to content

Bonus Labcache "Heiloo en zijn Kerken" Mystery Cache

This cache is temporarily unavailable.

Willy+Francina: Deze cache ligt nu wel heel erg bloot. We gaan hem ietsje verplaatsen. Daarnaast was de doos wel erg vies dus die mgaan we ook even schoonmaken. De cache is weer snel op de plaats.

Willy+Francina

More
Hidden : 5/22/2020
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze geocache is de bonus van de Labcache "Heiloo en zijn Kerken". De cache kan alleen gevonden worden als men deze labcache heeft gelopen. Met de antwoorden uit deze labcache kunt u het coördinaat van deze bonuscache berekenen. De cache is een regular.
Omdat de cache een aantal keren geript is hebben we de cache verplaatst. Om de cache te vinden moet de volgende 
projectie toegepast worden op de berekende ccordinaten: RICHTING 208° AFSTAND 141 meter.


Heiloo en een stukje geschiedenis

Heiloo is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente maakt deel uit van samenwerkingsregio Kennemerland. De gemeente telt een kleine 25.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 19 km⊃2;.

De geschiedenis van Heiloo is nauw verbonden met het Christelijk geloof en we zien dan ook als we deze geschiedenis bekijken dat een aantal kerken hier een belangrijke rol spelen. Heiloo  komt van Heilig loo wat heilige hoogte betekent. Het woord "loo" wordt geassocieerd met een hoger gelegen locatie, zoals de locatie van de Witte Kerk. Deze ligt niet, zoals ooit verondersteld, op een terp, maar op een duintje.

Rondom de kerstening zijn diverse verhalen bekend. Maar ook hier ontbreekt het aan schriftelijke en archeologische bronnen. Het zal Willibrord zijn geweest die er rond 690 gepredikt heeft en er een bedevaartsoord van heeft gemaakt. Echter zijn geen archeologische vondsten bekend die dit verhaal kunnen bevestigen. Bovendien is nog maar de vraag of ten tijde van het verhaal het gebied bebost is geweest. Het huidige bos is veel jonger. Het ontstaan van het bos heeft voor een groot deel te maken met de eerste beplanting van het landgoed Nijenburg.

In de buurt van het raadhuis (gebouwd 1926) staat in Heiloo een witgepleisterd kerkje uit de 12e eeuw dat "het Witte Kerkje' genoemd wordt. Zijn huidige aanzien heeft het Witte kerkje gekregen in de 19e eeuw. In 1976 ging een aanzienlijk aantal huizen en winkels in de directe omgeving van het kerkje tegen de vlakte, ten gunste van een modern winkelcentrum, 't Loo geheten, dat in 1978 werd geopend. Het winkelcentrum is in 1995 nog eens gemoderniseerd en ook uitgebreid.

De Kerken in Heiloo

Het Witte Kerkje

De geschiedenis van het Witte Kerkje is nauw verbonden met de monnik Willibrordus. Volgens de legend zou hij na een lange reis hier een kuil hebben laten  graven en tot gebeden hebben waarna de kuil zich vulde met helder geneeskrachtig bronwater. Ter ere van dit wonder werd naast de bron een kapel gebouwd. Al snel werd deze plaats een bedevaartsoord waar mensen naar toe reisde om het geneeskrachtige water te putten. Archeologische opgravingen hebben funderingen aan het licht gebracht uit de 8e eeuw na christus. In de 11e eeuw bouwde men een tufstenen kerk die tijdens het Beleg van Alkmaar (1573) weer grotendeels werd verwoest. Veel later is de kerk weer opgebouwd en is toen over gegaan in protestantse handen. Een bijzonder feit is dat de toren een andere eigenaar had dan de rest van de kerk. Dat kwam doordat Napoleon alle torens gebruikte als uitzichtpunt. De toren was dan ook bezit van de gemeente Heiloo terwijl de kerk eigendom was van de protestantse gemeente.Tussen 1826 en 1829 werd de kerk gerestaureerd en kreeg toen de karakteristieke witte kleur. Het  kerkje is dus heel oud maar onder de funderingen zijn paalgaten gevonden van een woodhenge.  Dit duidt er op dat er al een zonnetempel moet hebben gestaan die dienst deed als zonneobservatorium.
Ook onder de bestaande put zijn oudere resten gevonden daterend uit de 8e of 9e eeuw. Er was dus in de tijd van Willibrordus al een put. De schacht van de put is uit de 15e of 16 eeuw. Eind 19e eeuw raakte de put in verval en kwamen er geen bedevaarders meer. In 1880 werd de put vernieuwd naar een ontwerp van Cuypers met gebruik van een pomp. Dit was in de ogen van de bedevaartgangers ongeloofwaardig waardoor zij weer water gingen hale bij de Runxput. of de Adelbertusput in Egmond. In 1947 kreeg de Willibrordusput zijn huidige vorm.


Onze Lieve Vrouwe er Nood Kerk

Volgens de overlevering vond boerenknecht Nelis in de veertiende eeuw tot twee keer toe een Mariabeeldje op dezelfde plaats op een zandweg nabij Runxputte, een gehucht bij Heiloo. Terzelfder tijd zou een rijke koopman uit Alkmaar, genaamd Johannes Mors over het beeldje en Runxputte hebben gedroomd. Hoewel hij nog nooit van Runxputte gehoord had, kreeg hij in zijn droom de opdracht het plaatsje te bezoeken. Hij schonk geld om er een kapel te laten bouwen, ter ere van Maria. In 1409 werd de kapel in gebruik genomen en van heinde en verre stroomden de mensen toe. Tijdens het Beleg van Alkmaar in 1573 maakten de protestanten en Staatse troepen de kapel met de grond gelijk. In 1905 werden de fundamenten van de kapel ontdekt en de bedevaartstraditie herleefde. In 1913 werd de bedevaartskerk Onze Lieve Vrouwe ter Nood gebouwd, bedoeld als noodkerk maar nooit vervangen, in 1930 gevolgd door de Genadekapel, beide naar ontwerp van architect Jan Stuyt. Tijdens de jaren van het Rijke Roomse Leven werd de kapel zeer druk bezocht. Godfried Bomans ging er, zoals hij beschreef in Beminde Gelovigen, jaarlijks met zijn klas naartoe. Ook voor Gerard Reve had het een speciale betekenis. Bij de kapel is ook een put, die geneeskrachtig water zou bevatten.

DEZE KERK IS NIET 24 UUR OPEN

Onze Lieve Vrouwe van Lourdes Kerk

De kapel Onze Lieve Vrouwe van Lourdes werd tussen 1938 en 1940 gebouwd als kapel van de Sint Willibrordusstichting. De kapel is direct verbonden met het hoofdgebouw bestaand uit de linkerervleugel Glorieux, de rechtervleugel Aloysius en zijn in één stijl gebouwd. De kapel is eind jaren 30 ontworpen door H.J.W. Thunnissen en en J.H. Hendriks in de trant van de Delftse School. In de 40 jaren is de kerk ingwijd door Mgr. Huibers en heeft lange tijd dienst gedaan als kerkelijk gebouw. in de In de jaren 50 zijn 4 grote gebrandschilderde ramen aangebracht. Na een grondige renovatie en herinrichting is het gebouw heropend in 2014 en heeft het de nieuwe naam Cultuurkoepel meegekregen. Het gebouw doet niet meer dienst als kerk maar als multifunctioneel centrum.

Ter Coulster Kerk

Deze kerk is gebouwd als Rooms Katholieke kerk Heilige Moeder Gods als tweede parochiekerk in  het noordoosten van Heiloo, In 1961 eerst als een noodkerk. In 1967 werd de kerk door Bisschop Zwartkruis ingezegend. In 1970 worden de kerkbesturen van  de Willibrorduskerk en de Moeder Gods kerk samengevoegd. In 1994 wordt een beleidsplan opgesteld waarbij wordt besloten om te kiezen voor een kerkgebouw. Gekozen wordt voor de Willibrorduskerk. De Moeder Gods kerk wordt in 1997 onttrokken aan de erediensten. In 1999 wordt het contract getekend voor de verkoop van het gebouw aan de Gereformeerde Kerk en de Hervormde gemeente. De kerk is nu in gebruik als prothestanse kerk met de naam Ter Coulsterkerk.

Willibrorduskerk

De huidige Sint-Willibrorduskerk is de derde kerk op deze plaats die als patroonheilige Sint-Willibrordus heeft. De eerste was een schuurkerk die in 1681 in gebruik werd genomen. De tweede heeft niet lang bestaan en werd geopend in 1868 en weer gesloopt in 1925. De huidige kerk opende zijn deuren in 1927 en werd begin 21e eeuw gerestaureerd en gemoderniseerd. De kerk heeft de vorm van een kruisbasiliek met relatief ver uitstekende zijbeuken. De kerktoren bevindt zich rechts van het portaal naast de voorgevel. Kenmerkend buiten de kerk is het ingelegde labyrint. Mensen die de Da Vinci-code van Dan Brown gelezen hebben zullen dit patroon herkennen.


DE CACHE

Deze bonuscache is een geocache die gevonden kan worden nadat de labcache Heiloo en zijn kerken gedaan is. In deze labcache wordt een vijftal kerken bezocht tijdens een tocht van ongeveer 8 km. Op onderstaand kaartje is een route te zien die bij een wandeling of per fiets gevolgd zou kunnen worden. De Labcache is ook wel per auto te doen want bij alle kerken kan er in de buurt geparkeerd worden. De volgende kerken zullen bezocht worden: Het witte kerkje, Onze Lieve Vrouwe ter Nood kerk, Onze Lieve Vrouwe van Lourdes kerk, Ter Coulsterkerk en de Willibrorduskerk. Tijdens de tocht zal er informatie van de betreffende kerken worden gegeven en zulllen er ook vragen gesteld worden die ter plaatse moeten worden beantwoord. Kijk voor het antwoord ook goed om je heen en bekijk eventueel aanwezige informatieborden. Deze kunnen je soms op weg helpen. Bij een juist antwoord kan men de tocht vervolgen. De antwoorden zullen ook gebruikt worden om de bonuscache te vinden.

 

Bepaling coordinaten van de cache Bonus Labcache "Heiloo en zijn kerken"

A= antwoord O.LV. van Lourdes kerk

B= letterwaarde 5e letter antwoord Het Witte Kerkje

C= 1e cijfer antwoord Ter Coulster kerk

D= 2e cijfer antwoord Ter Coulster kerk

E= 3e cijfer antwoord Ter Coulster kerk

F= letterwaarde 1e letter antwoord Willibrorduskerk

G= letterwaarde 7e letter antwoord Willibrorduskerk

H= letterwaarde 2e letter - letterwaarde 4de letter van het antwoord O.L.V. ter Nood kerk

De cache ligt op het volgende coördinaat

N 52 FG.(A-C)FH E 004 BD.GC(E-F)

OMDAT DE CACHE EEN AANTAL KEREN GERIPT IS HEBBEN WE DE CACHE VERPLAATST.

OM DE CACHE TE VINDEN MOET NOG EEN PROJECTIE GEMAAKT WORDEN:

RICHTING:    208° 
AFSTAND:     141 meter


DE ROUTE


Veel plezier met de Labcache "Heiloo en zijn Kerken" en de Bonus van de Labcache "Heiloo en zijn Kerken"

 

Toestemming
De cache is gelegd met toestemming van de gemeente Heiloo.

Additional Hints (No hints available.)