Skip to content

Impivaara Traditional Cache

Hidden : 6/3/2020
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Osuusteurastamo Itikan alkuaikoina yrityksen sikala päätettiin siirtää Nyykoolinmäeltä kauemmas asutuksesta. Paikaksi valikoitui tämä syrjäinen paikka Heikkilänkylässä, jolle toimitusjohtaja Kalle Peltola lainasi nimen Impivaara Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Alueella oli myös luunmurskaamo, sillä luujauhoa käytettiin ravinteena erityisesti perunamailla.

Talvisodan jälkeen vuonna 1940 alueen käyttötarkoitus muuttui ja tänne alettiin rakentaa valtion elintarvikevarikkoa. Vaasan radalta rakennettiin alueelle pistoraide. Vuonna 1942 alue siirtyi valtion omistukseen. Pakkolunastusten myötä koko varikon pinta-alaksi tuli noin 37 hehtaaria.

Vuosina 1940 - 1943 alueella rakennettiin paljon, esimerkiksi 12 suurta varastorakennusta metristen betonitolppien päälle. Tällä taattiin varastoitavien tuotteiden säilyvyys. Palovaaran vuoksi varastorakennuksista joka toinen oli tiilinen ja joka toinen puinen. Ruokalaksi tehtiin parakkirakennus ja esikunnalle toimistorakennuksia sekä edustussauna. Kaiken kaikkiaan alueella oli 35 rakennusta. Sota-aikana varikolla varastoitu tavara oli moninaista: mm. näkkileipää, puolukkaa, jauhoja, ryynejä, säkkejä puupilkkeitä, perunaa, väkiselluloosaseosta ja upseerien viinaksia.

Rakennustyötä teetettiin sotavangeilla. Vankileiri sijaitsi varsinaisen varastoalueen ulkopuolella omana yksikkönään parakkeineen ja ruokaloineen. Aluetta ympäröi vankka piikkilanka-aita ja aluetta vartioitiin vartiotornista. Vaikka asiattomilta oli alueelle pääsy kielletty, onnistuivat lähiseudun lapset tekemään pientä kauppaa vankien kanssa. Vangit olivat yleensä taitavia käsistään ja tekivät iltaisin esimerkiksi pieniä koristeita ja rasioita. Kuri leirillä oli kovaa. Ainakin kerran leiriltä karannut vanki ammuttiin rangaistuksena, kun hänet oli Kuffeen suunnalta Munakasta ensin saatu kiinni. Sodan jälkeen vangit palautettiin Neuvostoliittoon ja vankileirin rakennukset purettiin.

Keväällä 1945 elintarvikevarikko lopetettiin ja alue siirtyi Valtion viljavaraston haltuun. Puolustuslaitoksen käyttöön jäi muutama varastorakennus ja omistusoikeus alueeseen. Valtion viljavarasto kävi viljakauppaa aina EU:iin liittymiseen saakka. Samoihin aikoihin armeija luopui varastoistaan. Seinäjoen kaupunki osti Impivaaran alueen valtiolta vuonna 2017.

Kerro, jos sinulla on enemmän tietoa alueen historiasta! Tiedätkö esimerkiksi vankileirin tarkemman sijainnin?

(Lähde: Tutkielmia ja tarinoita Seinäjoen varrelta, Seinäjoen Historiallisen Yhdistyksen vuosikirja 2006)

Additional Hints (No hints available.)