Skip to content

Geoparken i Skedsmo - Isbreerosjon EarthCache

Hidden : 11/23/2020
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Geoparken i Skedsmo - Isbreerosjon


Meningen med denne earthcachen er å vise hvordan isbreer og vann former landskapet. Har ser vi tydelig hva som har skjedd og fortsatt skjer her.

Geoparken i Skedsmo er en geologisk perle som ble gravd frem i 1985 fra det som var et kommunalt sandtak. Her kan man se grunnfjell som er formet av istider og steiner helt fra Jotunheimen som er fraktet hit i isen under siste istid.

Grunnfjellet i Skjedsmo
Fjellgrunnen i Skedsmo hører til det store Syd-Østnorske grunnfjellsområdet. Med grunnfjell mener geologene fjell som ble til i jordens urtid eller Prekambrium. For over 1000 millioner år siden var det svære fjellkjeder i Norge. Skedsmo lå sentralt i den norsk-svenske fjellkjeden nå heter. Fjellkjeden ble til ved at fjell-lag ble presset sammen og opp.
Fjellkjede
Lagene ble foldet og bergartene ble omdannet. Etter foldingen trengte det opp smeltemasse som størknet til bl.a. granitt.
Nedslitt fjell Mot sluten av urtiden var fjellene slitt ned av istider og andre eroderinger.

På fjelloverflaten her kan vi se hvordan fjellkjeden så ut inni. Lyse og mørke fjell-lag er foldet i fine mønstre.

Flere steder kan vi se yngre ganger som skjærer gjennom de foldete lagene.

Geoparkområdet er en formet av en gammel strandkant dannet på slutten av den siste istid. I den steile veggen ovenfor parken ser vi lag-delingen i smeltevannavsetningene. Flaten ovenfor grustaket markerer bunnen av den gamle fjorden nær strandkanten mot Hekseberget.
Vi skal se noe av fjellet som ligger oppe i dagen.

Isbreen
Området ble formet i 3 faser slik vi ser det i dag.

1) "Skjedsmofjorden" var dannet mellom Hekseberget og Romeriksbreen. På bunnen av fjorden ble det avsatt stein, grus, og sand fraktet til Berger av store breelver for vel 9500 år siden.
2) Isen smeltet. Havet trengte inn over Romerike. På bunnen av Romerikshavet ble det avsatt tykke leirlag.
3) Landet steg. Vannet skar seg dypt ned i leirmassene. I Bergergrustakene har de fjernet store mengder grus og sand og avdekket den geologiske historien.

Landskap

Denne siste istiden har isbreen erodert landflaten ved naturlige eroderende prosess. Erosjon omfatter alle geologiske prosesser hvorved materiale på jordoverflaten løsner, oppløses og forflyttes fra ett sted til et annet ved rennende vann, havstrømmer, vind og isbreer.

For at en isbre skal kunne erodere terrenget som her må plukking og skuring foregå, samtidig som breen må være i bevegelse.
Frostsprenging skjer under breen. De løse fragmentene og steinene fryser fast til bunn av breen og fraktes av sted. Dette kalles plukking. Steiner og annet i ulike størrelser er fastfryst i bresålen og virker som skure – eller slipemiddel. Store steiner lager skuringsstriper i berget.
Erosjonskraften øker med tjukkelsen på breen.

Spylerenner er erosjonsspor i terrenget, dannet av smeltevann fra isbre. På slutten av istiden ble de siste rester av innlandsisen liggende igjen i dalbunnene mens fjellområdene på hver side av dalen var isfrie. Vann fra den smeltende breen ble da drenert langs brekanten, og eroderte i løsmasser og berget.


Logging:


For å logge denne må du sende svarene til CO via profilen på Geocaching.com Du kan logge med en gang svar er sendt CO. Om det er spørsmål vedr. dine svar tar CO kontakt. Logging uten svar til CO blir slettet uten kommentar.

Spørsmål:


1: På overflaten her ser du skuringstriper fra isbreen. Hvordan tror du de er blitt til og i hvilken retning går de?
2: I skråningen ser du at vannet har påvirket berggrunnen. Hvordan?
3: Ta bilde av deg selv på stedet, og legg dette i loggen på nettet.

NB! Bilder som avslører svarene vil bli slettet uten kommentar!



Flag Counter

Additional Hints (No hints available.)