Skip to content

Church Micro NL001 - Ede, Grote Kerk Multi-cache

This cache has been archived.

Team Gewei: Deze is verdwenen. Ik heb geen zin meer in onderhoud, dus het archief in.

More
Hidden : 10/12/2020
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Church Micro NL001 - Ede, Grote Kerk

Na het grote succes in het Verenigd Koninkrijk en België, komt de serie Church Micro nu ook naar Nederland. De Church Micro caches zijn caches die, zoals de naam al doet vermoeden, bij kerken liggen. Iedere geocacher kan hieraan meedoen. Het doel van deze serie is het laten zien van de vele kerken in Nederland.

Voor meer informatie over Church Micro's, klik op deze link.De Oude Kerk in Ede is eigendom van de Hervormde Gemeente van Ede (PKN) en wordt op zon- en christelijke feestdagen gebruikt voor kerkdiensten. Daarnaast worden er in de kerk regelmatig orgelconcerten en kooruitvoeringen georganiseerd. De toren is eigendom van de gemeente Ede.

De kerk vindt haar oorsprong omstreeks 1200 in een kleine stenen hallenkerk. Vermoedelijk heeft daarvoor op dezelfde plek een houten kerkje gestaan. De toren dateert uit de 14e eeuw en een deel van het huidige gebouw van omstreeks 1470.

In de 14e eeuw werd het 'schip’ verlengd en werd de huidige toren gebouwd. Als gevolg van oorlogshandelingen werd de kerk in 1421 verwoest. Bij de herbouw verrees het koor zoals dat er nu nog is. De kerk was gewijd aan Johannes Baptist. (Johannes de Doper) In 1635 sloeg de bliksem in de toren, die helemaal uitbrandde. De spits viel op het kerkdak, dat voor een groot deel werd verwoest. Daarna duurde het jaren voordat alles was hersteld. In 1643 begon men met het aanbrengen van de huidige gewelven in het schip en zuidelijke zijbeuk. Een oude romaanse zijmuur aan de noordzijde is nog in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Of de kerk aan deze kant een zijbeuk heeft gehad is niet duidelijk. Bijzonder is de grote omvang van de kerk, Ede was in die tijd namelijk maar een klein dorpje. De grotendeels in tufsteen opgetrokken onderbouw van de kerktoren dateert waarschijnlijk uit de 15e eeuw; in de 17e eeuw is hij verhoogd met baksteen. Aan de twee voorgevelhoeken van de toren herinneren bewerkte consoles en kroontjes aan de tijd van voor de reformatie. Voor de beeldenstorm droegen zij de beelden van Johannes de Doper en Sint Barbara.

Deze cache
Deze cache, de eerste Church Micro in Nederland, is een korte multi. Op bovenstaand coordinaat sta je recht voor de Grote Kerk. Rondom de kerk vind je beelden van de twaalf apostelen. Loop je rondje linksom de kerk, en noteer de (volledige) namen van alle apostelen op volgorde hoe je ze tegenkomt. Rangschik deze van A t/m L (A=de eerste B=de tweede, enz), en stapeltel de namen. Hierna vind je de cache op onderstaand coordinaat:

N52 02.((C*D*E)-(A*B)-C-I) E005 40.((G*H*L)+(K*J*L)+(A*G)+K+F)


**************************************************
Deze cache maakt deel uit van de Church Micro Nederland serie.
Meer informatie over deze reeks kan je hier vinden: Church Micro Nederland
**************************************************

Additional Hints (No hints available.)