Skip to content

Muntanyes Russes de Castellet EarthCache

Hidden : 6/4/2021
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Rellinars a les teves mans és un projecte dut a terme pels geògrafs Joan Soler, Marc Malgosa i Marc Samper. La geocerca ha estat una de les peces clau per desenvolupar-lo i esperem que tot plegat ajudi a transmetre el missatge que volem donar: tenim a les nostres mans la possibilitat de conèixer i gaudir del patrimoni natural i cultural de Rellinars i la seva àrea influent, però de nosaltres depèn també la seva preservació i conservació.



La travessa dels Camins Perduts és una ruta de descoberta de la geografia, dels paisatges i del patrimoni que trobem entre les Serres de l’Obac i el massís de Montserrat. Una excursió dividida en tres etapes que enllaça els municipis de Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí i Castellbell i el Vilar. Els tres itineraris estan pensats al detall amb l’ajuda de Carles Cornadó per ensenyar de primera mà aquest territori que sovint passa desapercebut. Així doncs, us presentem una proposta que s’ha anat construint i materialitzant a foc lent.


LES MARGUES



Litologia de la Depressió central.
Font: El medi natural del Bages.








En moltes rutes que es fan pel territori és fàcil que s’acabi desviant l’atenció cap als elements costaners de l’antic mar del Paleogen. És normal, ja que són els relleus magnífics de Montserrat i el Montcau, antics ventalls deltaics, que defineixen la silueta en l’horitzó al sud del Geoparc.

En canvi, l’indret en qüestió representa un lloc ben diferent, on la influència d’aquests rius i deltes va deixant pas al gran protagonista d’aquella època, el mar. En les zones més allunyades de la costa, més profundes, la sedimentació en condicions normals és molt més pausada, amb partícules molt petites que necessiten del seu temps i alguns processos físics i químics per anar-se assentant sobre el sòl marí. Amb el temps, però, són capaces d’acumular-se-n’hi fins a centenars de metres. En el cas de les Muntanyes Russes, margues blaves d’origen marí corresponents al membre Igualada de la formació geològica Santa Maria, del període Eocè. Unes lutites amb un alt contingut en carbonat de calci, que es van anar dipositant a les profunditats marines durant uns quants milions d’anys.


Muntanyes Russes de Castellet.


ELS XARAGALLS (BADLANDS)

Com a conseqüència del relleu abrupte, la litologia, les pluges intenses i la pressió antròpica, es va desencadenar un procés erosiu autoaccelerat. El resultat és un paisatge geològic de crestes i valls ermes, de bellesa fractal, que reprodueix en un espai reduït i abastable el que podrien ser les serralades i conques a escala continental.



Us convidem a resoldre aquest earthcatxé tot seguint el track referenciat, així podreu conèixer molts més elements destacats del patrimoni i fer que el passeig esdevingui una gran experiència.

Un earthcatxé associat amb la segona etapa dels Camins Perduts.

Distància: 13 quilòmetres
Desnivell positiu: 293 metres
Durada aproximada: 4 hores i 30 minuts

TRACK        VÍDEO

Perquè el registre sigui vàlid cal respondre correctament el qüestionari. Opcionalment, podeu fer una fotografia davant de les muntanyes on aparegueu vosaltres o qualsevol objecte que us identifiqui. Com ara el dispositiu GPS, el telèfon mòbil o un rètol.


1. Expliqueu el motiu del color blavós de les Muntanyes Russes.

2. Creieu que aquí hi hauria xaragalls si, tot i els agents erosius, la roca fos conglomerat? Raoneu la resposta.

3.
Hi ha una part de les muntanyes que experimenta un canvi de color substancial. Per què adopta un color marronós oxidat? Des de les coordenades publicades, en quina orientació es veu?


Muntanyes Russes de Castellet.


Envieu-nos les respostes a través del centre de missatges o bé per correu.

Gaudiu de l'excursió, del paisatge i del mateix geoamagatall.


Additional Hints (No hints available.)