Skip to content

Het Ambonezenkamp Multi-Cache

Hidden : 5/4/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Alvorens deze route (ruim 2 km door natuurgebied de Tungeler Wallen: de Tungeldersewel) te lopen, raden we u aan om eerst kennis te nemen van de geschiedenis die deze omgeving kent (zie tekst hieronder).
Voor deze cache heeft u een meetlint en internet nodig (de internetvraag, waypoint 7, kan ook thuis voorbereid worden). 
NB: Op barak 4 is, tijdens de oorlog, een bom ingeslagen, maar ging niet af. Er is toen niemand gewond geraakt, de bom is afgedekt met zand. Het is onduidelijk of deze bom inmiddels is ontmanteld (of er nog ligt). Betreden op eigen risico.
Veel plezier met het voorwerk en de route!

Informatie: Het gebied
Voor de oorlog had de burgerwacht van Weert hier haar schietbanen, daarna werden er op 2 ha groot gebied 17 barakken geplaatst ten gunste van de Nederlandse arbeidsdienst de Tungeler Wallen (de Tungeldersewel). Aanvankelijk was deze arbeidsdienst voor vrijwilligers, maar in de oorlog werd deze verplicht gesteld voor alle mannen van 18 tot 23 jaar. Het werk bestond uit het ontginnen van heidegebieden, het rooien van aardappels en herstel van onderdelen. De meeste arbeiders lieten zich niet beïnvloeden door nazi-gezindten.
Na de oorlog heeft het kamp eerst dienst gedaan als opleidingskamp voor de koninklijke marechaussee en daarna werden de barakken omgebouwd tot wooneenheden voor 45 Molukse gezinnen. In augustus 1950 namen de eerste ambonezen hun intrek.
In 1968 werden de barakken verkocht en werd het gebied weer teruggegeven aan de natuur.

informatie: De Ambonezen
Tijdens WO2 was Nederland bezet door Duitsland en Nederlands-Indië werd veroverd door Japan. Japan bleek niet een bevrijder maar een bezetter te zijn. Voor geheel Nederlands Indië was dit een zware tijd, vooral voor de Europees gezinden (hoe Europeser je was, hoe groter de kans dat je in een interneringskamp terecht kwam). Op 15 augustus 1945 eindigde de oorlog voor Indonesië, maar voor veel Indo-Europeanen kwam er nieuw geweld.

Na WO2 wilt Indonesië onafhankelijk worden, iedereen die pro Nederlands is, wordt onderdrukt. Nederland wilt dit geweld de kop indrukken en ondertussen Nederlands-Indië weer heroveren. Veel Nederlandse militairen worden uitgezonden om daar, samen met de indo’s (indo-europeaan, dus niet de Indonesiërs) te vechten. In 1949 stopt (onder druk van de wereld) Nederland met deze strijd en wordt Indonesië onafhankelijk. 
Voor 300.000 Nederlands Indiërs (o.a. KNIL-Ambonezen, de loyale molukkers die als soldaat voor Nederland vochten) is het niet meer mogelijk om in Indonesië te blijven en ze besluiten om, na al het geweld, naar Nederland te vertrekken.

In Tungelroy vinden 45 gezinnen “een nieuw thuis” in een barak. Hun woonruimte is twee bij vijf meter, een gordijn verdeelt het woongedeelte van het slaapgedeelte.
In het kamp was een kerkje, een centrale keuken, een schooltje, een danslokaal en een ziekenboeg gevestigd. Er was zelfs een brandweerruimte. Ook waren er twee vijvers, schommels en een wip. 
De eerste jaren werden de molukkers volledig onderhouden door de Nederlandse Staat en kregen ze warmere kleding. Toen de Nederlandse Staat in 1956 besloot de stoppen met enkele voorname voorzieningen werden aan de barakken kleine keukens gebouwd, zodat de gezinnen hun eigen maaltijd konden maken. Al die jaren dat de Molukkers in het kamp hebben gezeten, leefden zij altijd met de gedachten dat ze op een dag weer terug naar huis konden keren. Dit is niet gebeurd. 
Halverwege de jaren zestig werden er woningen in Leuken gebouwd die bestemd waren voor de Ambonezen. In november 1968 moest iedereen het kamp verlaten. Enkele gezinnen protesteerden, zij hoopten op een terugkeer naar Ambon, maar zij moesten toch "woonoord Tungelroy" verlaten. 

gebruikte bronnen:
filmpje over koloniaal verleden Nederlands indie https://nos.nl/op3/artikel/2344160-uitgelegd-de-rol-van-nederland-in-voormalig-nederlands-indie.html
Overige bronnen: 
https://nos.nl/artikel/2200484-dit-zijn-oorlogshelden-die-66-jaar-lang-zijn-vergeten.html
https://www.erfgoedtungelroy.nl/Woonoord%20Tungelroy.html 
https://www.weertmagazine.com/dico/UserFiles/flipbook/2018_10/24/#zoom=z (interview met Frans Sahertian, voor veel Weertenaren bekend als de receptionist van de Philips van Horne SG).

De cache:
parkeerplaats: N 51°12.528   E005°42.231

WP 1: N 51°12.496 E 005°42.274
Kijk uit bij het oversteken van de Wijffelterbroekdijk.
vraag A: Welk nummer staat op het paaltje? A =...

WP 2: N 51°12.515 - E005°42.635
Je ziet hier een meerstammige, wat voor boom is dat? B = ….
eik=2, berk =4, den=6

WP 3: N 51°12.688 - E005°42.609 (kijk uit bij het oversteken)
Hier zie je de resten van de poort van het ambonezenkamp. 
Hoe breed is de doorgang van deze poort?  C,60 m

WP 4: N 51°12.703 - E005°42.598
Er waren hier putten met een spoorbiels waaraan een handpomp was bevestigd. Ook waren er putten van waaruit vertakkingen van waterleidingen naar de barakken leidden.
Hoe breed is het deksel van deze waterput in meters?  D = 

WP 5: N 51°12.734 - E005°42.576
Je ziet hier een dobbe: een (oude) bluswatervijver om water uit te halen bij eventuele branden. 
Ook vind je hier een kleinere betonnen vierkante kuil, een waterput 
vraag: Hoe lang is de diagonaal aan de binnenkant?  E3 cm
 
WP 6: N 51°12.696 - E005°42.491
Dit is het restant van de oude waarnemingskelder. Aan het begin van de 20ste eeuw werd dit gebied gebruikt als schietbaan voor de burgerwacht (bestaande uit 4 entiteiten: het Vendel Weert, het Vendel Leuken, het Vendel Tungelroy en het
Vliegend Vendel). In deze kuil hield een persoon de stand bij (raak of niet), de kogels kwamen in de hierachter liggende heuvel terecht. 
vraag: Hoeveel gaten zitten er in het voorste metalen L-profiel (incl. schroef)?  F = 
 
WP 7: N 51°12.678 - E005°42.515
De kinderen van Tungelroy speelden vaak op de “Tungelderwel”. Ze mochten echter niet voorbij deze heuvel, daar waar die vreemde mensen woonden. Vanaf hier gluurden ze naar het kamp in het oosten. 
Luister naar het liedje “Tungeldersewel” van de Mooshoofpaadzengers. https://www.youtube.com/watch?v=OBkBbC7TWzc.
Vraag: Wat stond er “in d’n tieêd” op de "Tungeldersewel" (de vierde regel)? Aantal lettergrepen = G 

WP 8: N 51°12.730 - E005°42.479
Kijk op de grond, je ziet hier nog de fundering van het voormalig kerk (zo ook op N 51°12.738 - E005°42.475). Geen vraag

Met de gevonden antwoorden kun je nu de locatie van de cache bepalen. Succes
De cache: De cache: N 51°12.(F-D)GE - E005°42.(G-2)(B+C-D)A

Deze cache werd geplaatst met toestemming van de beheereenheid Kempen en Midden-Limburg van Natuurmonumenten. Respecteer de toegangsregels in het gebied.

Additional Hints (No hints available.)