Skip to content

Langste solar fietspad te wereld Traditional Cache

Hidden : 7/18/2021
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Om hier te komen ga je over de langste zonnefietspad ter wereld. 

Let op: je kan hier niet met de auto parkeren!

Primeur Utrecht: Maartensdijk heeft langste zonnefietspad ter wereld
In Maartensdijk is het langste zonnefietspad ter wereld geopend met een lengte van 330 meter. Het is een pilotproject van de provincie Utrecht in samenwerking met Strukton Civiel en SolaRoad.

​Het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen in wegen wordt gezien als kansrijk. Als de proef succesvol is, wil de provincie zonnefietspaden op grotere schaal toepassen. Hierbij wordt de wegverharding dubbel gebruikt.

Toplaag van 0,5 centimeter

SolaRoad is eerder onder andere toegepast in de provincie Noord-Holland en op basis van de resultaten verder doorontwikkeld in samenwerking met TNO en Strukton Prefab Beton. Het fietspad is toekomstbestendig, want de wegdekmodules zijn flexibel aan te passen met nieuwe en doorontwikkelde generaties zonnecellen.

Het zonnefietspad bestaat uit modules van prefabbeton van 2,8 bij 3,5 meter. Deze hebben een kunststof, lichtdoorlatende toplaag van ongeveer 0,5 centimeter dik. Deze is vuilafstotend en stroef dankzij de doorzichtige coating. Onder de toplaag zitten de siliciumzonnecellen tussen glasplaten die ze beschermen tegen mechanische belasting, strooizout en weersinvloeden.

Wegverlichting of verwarming

Het eerste SolaRoad-fietspad is in 2014 als pilot aangelegd in Krommenie langs de N203. In de Twentse gemeente Haaksbergen is een SolaRoad-fietspad aangelegd in het groene bedrijvenpark Stepelerveld. De opgewekte elektriciteit wordt daar ingezet voor de openbare verlichting en het led-scherm op het bedrijventerrein. In Groningen zijn de elementen toegepast in een bankje, en kunnen met de opgewekte energie elektrische fietsen en mobiele telefoons worden opgeladen. Ook over de grens is het principe toegepast, zoals in Frankrijk voor onder andere de verlichting van een rotonde.

De opgewekte zonne-energie wordt in Maartensdijk aan het stroomnet geleverd, maar kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld de wegverlichting of de verwarming van het wegdek.

Het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen in wegen, wordt door de provincie gezien als kansrijk. Als de proef succesvol is, wil de provincie zonnefietspaden op grotere schaal toepassen. Hierbij wordt de wegverharding dubbel gebruikt.

Additional Hints (No hints available.)