Skip to content

[76jaarLDGS] Grebbeberg, "het Hoornwerk" Multi-Cache

Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


header

[76jaarLDGS]Grebbeberg, "Het Hoornwerk" 

Deze cache is onderdeel van de serie 76 jaar Vrijheid, Mobilisatie,Oorlog, Verzet en Bevrijding op de Utrechtse Heuvelrug, Gelderse Vallei, Eemland en Overbetuwe waarbij belangrijke locaties uit de geschiedenis van Utrechtse Heuvelrug en omgeving in de WOII aan bod komen.

De cache is gelegd ter gelegenheid van de herinnering aan 75 jaar bevrijding op 5 mei 2020.

In de achttiende en negentiende eeuw gaat aan het Hoornwerk de vuurproef voorbij. De aanvallen van de revolutionaire Franse legers komen in 1793 en 1794 uit het zuiden en het zijn dan de grote rivieren waarachter de kleine republiek de verdediging voert. De Grebbelinie blijft het oorlogsgeweld bespaard. Een kleine anderhalve eeuw later is het wel raak. Bij de algehele mobilisatie op 28 augustus 1939 bestaat de Grebbelinie enkel op papier. In de periode die volgt, wordt de linie opnieuw toegerust voor de strijd. Ook nu zullen onvoldoende middelen ter beschikking gesteld worden. In het verdedigingsplan van de Grebbeberg krijgt het Hoornwerk een positie in de frontlijn. De taak van de frontlijn is de Duitse opmars definitief tot staan brengen. Op het Hoornwerk worden vier kazematten gebouwd, de codebenamingen van dit viertal zijn S12, S13, S14 en P11. De provinciale weg die over het Hoornwerk loopt, kan afgesloten worden met een stalen kabel gespannen tussen grote ijzeren staanders. Loopgraven op het Hoornwerk bieden enige bescherming aan de soldaten voor wie in de kazematten geen plaats is.

Op de vroege ochtend van 10 mei 1940 zetten de Duitsers de aanval op ons land in en marcheert een grote Duitse overmacht richting Grebbeberg. Op 11 mei begint de slag om de Grebbeberg met een hevige Duitse artilleriebeschieting. Die dag overmeesteren de S.S'ers van het Regiment 'Der Führer' de voorposten halverwege de Grebbeberg en Wageningen. Als het verzet van de voorposten gebroken is, ligt het Hoornwerk in de voorste linie.

In de avond trachten Duitse pantserwagens de schans te nemen maar deze poging wordt verhinderd door het pantserafweergeschut opgesteld in de kazemat P11. De Nederlandse genie krijgt het bevel het bruggetje over de Grift op te blazen, als de rookwolken wegdrijven blijkt dit slechts ten dele gelukt.

Onder bescherming van het nachtelijk duister wagen S.S.-eenheden verscheidene pogingen in de frontlijn door te dringen, Duitse successen blijven die nacht echter uit. Standhouden is de opdracht aan de verdedigers van het Hoornwerk. Falende mitrailleurs, een wanhopig munitiegebrek en een stagnerende aanvoer maken deze opdracht steeds meer tot een illusie.

De volgende dag walst de Duitse oorlogsmachine over het Hoornwerk heen, eerst de Duitse artillerie, dan S.S.-infanterie. Vanaf de Wageningse Berg geven 48 stuks Duits geschut enige tijd geconcentreerd vuur af op de oude schans. Om 12.30 uur wordt dit bombardement naar achteren verlegd en vallen de S.S'ers aan. Spoedig beheersen zij het Hoornwerk. Krijgsgevangen Nederlandse soldaten worden gedwongen hulp te verlenen bij het herstel van het maar half vernielde bruggetje over de Grift. Anderen dienen als levend schild voor oprukkende Duitse eenheden. Deze ernstige inbreuk op het oorlogsrecht eist zijn tol aan Nederlandse zijde. De rol van het Hoornwerk is uitgespeeld nu de Duitsers op de berg zijn doorgedrongen. De volgende dag, 13 mei 1940, tweede Pinksterdag valt de Grebbeberg.

De Nederlandse troepen op de Grebbeberg trekken zicht terug over de Utrechtse Heuvelrug naar de Nieuwe Hollandse waterlinie, waat ze het nieuws krijgen dat nederland zicht heeft overgegeven.

Om deze cache te vinden beantwoord je de volgende vragen en maak je de berekening.

 Loop vanaf de parkeerplaats naar WP1 N51° 57.277' E005° 36.664'

Je staat hier op een van de hoeken van het "hoornwerk" Bij het informatiebord beantwoord je de volgende vragen.

vraag 1: In welk jaar werden de kanonen in stelling gebracht? Dit is A (stapeltellen)

vraag 2: Welke soldaat wist zich tijdens de strijd om het Hoornwerk te onderscheiden?

(alleen de achternaam is voldoende, stapeltelwaarde). Dit is B

vraag 3: Soldaten van welk regiment groeven de loopgraven in de oude wallen? Dit is C

Als je de vragen hebt beantwoord kan je 20 meter verder lopen en dan sta je op dak van het kazemat gelegen in deze stelling die de weg vanuit Wageningen onder vuur kon nemen.

Loop vanaf dit punt naar WP 2 bij de Grebbesluis N 51° 57.255' E 5° 36.519' Bij het informatiebord van de grebbesluis beantwoord je de volgende

vraag 4a. Uit welk jaar stamt de oude sluis? 

vraag 4b: Uit welk jaar stamt de eerste inundatiesluis? 

tel deze twee jaartallen bij elkaar op en stapeltel daarna tot 1 getal. Dit is D

Van hieruit steken we de provinciale weg over naar WP 3 N 51° 57.288' E 5° 36.632'

beantwoord hier de volgende vraag.

vraag 5;  Wat was de tijd waarop het artillerievuur verstomde op 12 mei 1940? Stapeltel tot 1 getal. Dit is E

Loop iets terug naar WP 4 N 51° 57.275' E 5° 36.537'

vraag 6. noteer het eerste woord van de zin onder de datum op de plaquette. (stapeltelwaarde) Dit is F

Vanaf dit punt lopen we door naar WP 5 N 51° 57.337' E 5° 36.479'. Een bunker die aan de rand van de Grebbeberg ligt voor de flank bescherming van de Grebbesluis

Beantwoord hier vraag 7: hoeveel schietgaten heeft deze bunker? Dit is G

De berekening voor het eindcoordinaat:

Noord  51 (B-G)(F+G). (D)(E-A)(A+G) & Oost 005 36.(D-F-A)(D+E-C)((B+C-E)/G)

                                                              

 

Voor het realiseren van de 75th & 76th Liberation Day Geocching Serie hebben diverse mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt hun medewerking verleend, bij deze willen wij hen allemaal bedanken voor de tijd en moeite die zij ons hebben gegeven. Daarnaast willen wij iedereen bedanken die de plaatsing van de caches mogelijk hebben gemaakt (de gemeenten Amersfoort, Utrechtse Heuvelrug, Leusden, Woudenberg, Zeist, Scherpenzeel, Renswoude, Veenendaal. De Provincie Utrecht, Landgoed Beukenrode, Landgoed Den treek- Henschoten, Stichting De Boom, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en het Waterschap Vallei & Veluwe) Diverse boeken/naslagwerken over de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug en de ruime omgeving ten tijde van de tweede wereldoorlog alsmede de boeken van Loek Caspers, Ronald Polak, Jose Huurderman zijn een bron van informatie geweest, ook de stichting Grebbelinie in het vizier, Het Grebbelinie bezoekerscentrum Fort aan de Buurtsteeg, de stichting Grebbelinie en de Oudheidskamers van Doorn en Woudenberg hebben een ons met raad en daad bijgestaan.

Voor vragen en opmerkingen: teamthorocatchers@gmail.com

Voor deze serie is ook een banner beschikbaar en mag geplaatst worden als men alle geocaches en de bonus heeft gedaan .

Vergeet niet de gegevens voor de bonus te noteren indien aanwezig.

 

Additional Hints (No hints available.)