Skip to content

Fenonumentaal en façadinerend Mystery Cache

This cache has been archived.

TeamCapirussa: Deze cache gaat op slot. Binnenkort gaan we hem ook echt verwijderen. Niet meer loggen aub.

More
Hidden : 8/22/2021
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Let op: TeamCapirussa gaat stoppen met geocaching. Aan het eind van het jaar worden onze caches verwijderd.


Zoals je misschien nog weet gingen drie van onze vorige caches over de Capirussa, de naamgever van ons team. Je kon lezen waarom dit fabeldier is verbonden met de stad Den Briel en je weet nu dat het een kruising is van paard, hond en mens. Van alle drie maakten we een mooie fabelpuzzel voor je. Maar we gaan nog even door met het maken van woordzoekers! Of eigenlijk is in dit geval 'cijferzoeker' een betere term.

Ook de nieuwe puzzel heeft alles te maken met onze thuisstad Brielle. Om deze puzzel op te lossen moet je toch wel enige kennis hebben van deze mooie vestingstad. Of moet je bereid zijn om je daar in te verdiepen.



Langestraat 36 (10697)
Langestraat 36

Als goed bewaard gebleven middeleeuwse stad beschikt Brielle over veel oude huizen en gebouwen. En zoals je wel vaker ziet in oude steden, hebben die monumentale panden vaak ook een gevelsteen. In de tijd dat er nog geen straatnamen waren had de gevelsteen een belangrijke functie. Niet alleen gaf hij het gebouw een eigen, herkenbare identiteit, maar ook zei hij vaak iets over het beroep van de oorspronkelijke bewoner of over de functie van het gebouw.

Nu bestaat er al een mooie oude multi over de Brielse gevelstenen en als je die doet maak je een heerlijke wandeling door de Brielse binnenstad. Maar wij besloten om dat eens dunnetjes over te doen. En in een andere vorm te gieten. Deze puzzel kan je helemaal thuis oplossen, al zou je er zeker van genieten als je de stenen ook in het echt ging bezoeken. Je hebt er wel wat lokale kennis voor nodig en voor de meeste geocachers zal dat 'geleende' kennis zijn, die je van internet af kunt halen.



Woordzoeker

Hoe vind je de cache?


Door de puzzel op te lossen! Bepaal aan de hand van de omschrijvingen hieronder welke gevelsteen en dus welk pand wordt bedoeld. Koppel dit pand aan een bepaalde vijfcijferige code en streep die laatste weg in de woordzoeker. Kijk dan welke code uiteindelijk overblijft in de woordzoeker. Als oplossing vul je in de checker de huidige functie in van het bijbehorende gebouw.



U kunt uw oplossing valideren met certitude.

Dit zijn de omschrijvingen van de gebouwen die je aan de hand van de gevelsteen moet zien te vinden:



- 01 Net als de bekendere Brielse Nymph herinnert deze kolossale steen aan de 300-jarige bevrijding van Den Briel.


- 02 Nu een woonhuis, maar algemeen aangenomen wordt dat dit oude graanpakhuis ooit een drinklokaal herbergde en een dependance was van de bierbrouwerij verderop.


- 03 "De Zevenhuizen" waren een begrip in het oude Den Briel. Op de trapgevel van de derde kijkt een vrouwspersoon uit over de Rode Brug en de rest van de stad.


- 04 Van de oorspronkelijke kleur van dit grazende dier is weinig terug te zien. Mogelijk is er een verband met de beestenmarkt die tot 1616 op het Noordeinde werd gehouden.


- 05 In de wit gepleisterde gevel vind je de afbeelding van een middeleeuwse 'haringbuis', precies onder het bovenraam.


- 06 De steen geeft aan welke school hier ooit was gevestigd. Dankzij zijn opleiding hier kon Engel Willemszoon de Merle, die onder zijn geestelijke naam veel beroemder werd, zijn naam vertalen.


- 07 Veertiende eeuws gebouw met fronton. Boven een gevleugelde Brielse uitdrukking is de centaur goed zichtbaar.


- 08 Deze gevelsteen laat zien dat de molenaar dik tevreden was. Zowel over de snelheid van zijn molen als over de bouwkundige staat van zijn pakhuis.


- 09 Wat doet het stadsgezicht van de hoofdstad in hemelsnaam op een gevelsteen in ons Brieltje?


- 10 In de Griekse mythologie was deze dame de moeder van de held Perseus.


- 11 Worden hier tegenwoordig schaapjes van chocolade verkocht?


- 12 De metselaar die hier ooit woonde had kennelijk de smaak te pakken.


- 13 Het voormalige woonhuis van de Brielse admiraal Witte de With. De gevelsteen toont een gevecht tussen twee fabelfiguren: een engel en een draak.


- 14 Deze steen herinnert aan de stadsbrouwerij van Den Briel die hier ooit in de buurt gevestigd was.


- 15 Gevelsteen met vishaak. En eronder een gouden leeuw met opengesperde muil.


- 16 Hier woonde ooit de beroemdste stadsarchivaris van Brielle.


- 17 Ook dit gebouw draagt een fronton, dus is belangrijk. De afbeelding met het 'wapen van Holland' werd deze eeuw in ere hersteld.


- 18 De koeienkop die vanaf 1853 in verschillende gedaanten hing is een verwijzing naar de leerlooierij die hier ooit plaatsvond.


- 19 Dit huis werd bewoond door generaties scheepsloodsen, in de tijd dat Brielle nog aan zee lag.


- 20 Deze gevelsteen hoort eigenlijk bij nummer 9. Dit dier werd vroeger voor Pasen geslacht en is het gildeteken van slachters en looiers.


- 21 Een ode aan bouwvakkers, maar droegen zij in die tijd echt mantels en puntmutsen?


- 22 Uiteraard mag dit dier in deze straat niet ontbreken. Het gaat om een gekaakt exemplaar.


- 23 Geschiedkundig klopt de combinatie van steen en huidige bewoner niet. De bekende figuur uit bijbelboek Lucas kwam niet uit Griekenland, maar uit Palestina.


- 24 Dit pakhuis naast het oude Dedert verkeerde lange tijd in belabberde staat. De gevelsteen met vogel deed zijn naam eer aan. Inmiddels zijn beide fraai gerestaureerd.




Merula weeshuis (10647)
Merula weeshuis


Alle gevelstenen gevonden en de checker correct ingevuld? Dan bent u bijna klaar, want het veldwerk is een stuk minder lastig dan het huiswerk. De cache is op dezelfde manier verstopt als onze eerdere caches. Succes!



Additional Hints (Decrypt)

Ynnt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)