Skip to content

Vermaert ende verguysd Mystery Cache

This cache has been archived.

TeamCapirussa: Deze cache gaat op slot. Binnenkort gaan we hem ook echt verwijderen. Niet meer loggen aub.

More
Hidden : 8/22/2021
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Let op: TeamCapirussa gaat stoppen met geocaching. Aan het eind van het jaar worden onze caches verwijderd.


Onze vijfde woordzoeker alweer en opnieuw duiken we de geschiedenis in van onze mooie stad Brielle. Dit keer hebben we een eerbetoon gemaakt aan bekende Briellenaren of aan historische figuren die een belangrijke stempel op de Brielse geschiedenis hebben gedrukt.

Een beetje Briellenaar schudt waarschijnlijk zonder moeite een paar namen uit zijn mouw en een Briellenees misschien nog een paar meer. Maar om ze alle 24 uit het blote hoofd op te noemen, dat wordt wellicht toch lastig. Buitenstaanders zullen zich zeker moeten verdiepen in de rijke geschiedenis van onze stad, maar gelukkig kan vriend Google ze daar behoorlijk goed bij helpen. Om de puzzel niet al te moeilijk te maken geven wij je bovendien het beroep van de betreffende persoon als extra aanknopingspunt.



De hoofdrolspelers in de Spaanse bezetting
De hoofdrolspelers in de Spaanse bezetting


Het zal u niet verbazen dat veel namen afkomstig zijn uit de Tachtigjarige Oorlog en te maken hebben met de ontzetting van Den Briel in de tijd van de Watergeuzen. Deze laatste gebeurtenis is immers het absolute hoogtepunt in de geschiedenis van de stad. Maar ook in de eeuwen daarvoor en erna hebben Den Briel en later Brielle personen van nationaal aanzien voortgebracht.



Woordzoeker

Hoe vind je de cache?


Door de puzzel op te lossen! Bepaal aan de hand van de omschrijvingen hieronder om wie het gaat. Streep de achternaam van de gevonden persoon weg in de woordzoeker. Als je iedereen hebt gevonden, blijft één naam over. Vul die in als oplossing in de checker (invoeren zonder spaties) en je krijgt de coördinaten van de cache cadeau!



U kunt uw oplossing valideren met certitude.


Dit zijn de omschrijvingen van de personen en hun beroep:



- 01 De enige Watergeus die jammerlijk stierf op 1 april 1572. Niet door een gevecht of een hinderlaag… maar door een vallende dakpan! (Beroep: huursoldaat)


- 02 In 1572 had Den Briel maar liefst drie burgemeesters. Door zijn weigering om de Watergeuzen binnen te laten was dit de bekendste. (Beroep: burgemeester)


- 03 De zoon van de baljuw van Voorne, die het bevel voerde over 8 geuzenschepen. Gaf zijn ring mee aan de veerman als bewijs van zijn aanwezigheid en leidde de groep Watergeuzen die Den Briel vanuit het zuiden benaderde. (Beroep: edelman)


- 04 Literaire duizendpoot, die geboren werd in het jaar 1859. (Beroep: stadsarchivaris)


- 05 Oprichter van de kalkfabriek, die lange tijd het industriële stadsgezicht van Brielle domineerde in de vorige eeuw. Doodgeschoten door de Duitse bezetter aan het eind van WO II. (Beroep: directeur)


- 06 Er wordt gefluisterd dat deze Amsterdammer in zijn korte geuzenperiode bekend stond als kapitein "Monseigneur van Brugge". (Beroep: koopman)


- 07 Deze steenrijke kluizenaar woonde niet in Brielle, maar had wel een warme band met de stad. Zijn schenking van 50.000 gulden had veel impact. Je vindt zijn initialen boven een van de deuren van het Zeemansasyl. (Beroep: schrijver en tekenaar)


- 08 Luitenant en hoofd van de groep huursoldaten die de Noordpoort rammeide. Naar verluidt de meest dappere en woeste Watergeus tijdens de inname van Den Briel. (Beroep: militair)


- 09 Afkomstig uit het Nederlandse patriciaat had deze geboren bestuurder vanaf het jaar 1900 een dubbelfunctie. Eerst als burgemeester van Rockanje en Nieuwenhoorn en later van Brielle en Nieuwenhoorn. (Beroep: burgemeester)


- 10 Vlootvoogd uit de tijd van de 17e-eeuwse zeeoorlogen. Vocht mee in minstens vijf oorlogen en heeft zijn eigen praalgraf in de Sint-Catherijnekerk. (Beroep: bierbrouwer en apotheker)


- 11 Brielse maker van de herinneringsplaquettes van de stadsarchivaris en burgemeester van zijn tijd. (Beroep: kunstschilder)


- 12 Deze niet-militair zag het belang in van inundatie. Door zijn heldhaftig optreden kon de aanval van Boussu worden afgeslagen. (Beroep: stadstimmerman)


- 13 Schreef als stadssecretaris aan het begin van de 15e eeuw het werk “Rechtsboek van Den Briel“. Dit keurboek geeft historici een zeldzaam inkijkje in het doorgaans niet op schrift gestelde middeleeuwse gewoonterecht. (Beroep: jurist)


- 14 Nam als kapitein van eigen schip als Watergeus deel aan de verovering van Den Briel en streed daarna tegen de Spanjaarden in Zeeland. (Beroep: graankoopman)


- 15 Deze rijke weduwe speelde door haar schenkingen een belangrijke rol in de ouderenzorg van het 15e-eeuwse Den Briel. Aannemelijk is dat de Vrouwenhoflaan naar haar Oude Vrouwenhuis is vernoemd. Haar echte naam is niet bekend. (Beroep: -)


- 16 Presteerde het om binnen 4 maanden een stenen vuurtoren van ruim 15 meter hoog te bouwen. (Beroep: timmerman)


- 17 In de 17e eeuw had Den Briel haar eigen gifmengster. Ze leek een keurige huisvrouw, maar had de dood van minstens 7 mannen en 8 kinderen op haar geweten. Ze kreeg de doodstraf en werd op de Markt "levendich verbrandt tot assche ende polver". (Beroep: -)


- 18 Kan niet langer dan een paar dagen inwoner van Den Briel zijn geweest. Vijf dagen na de inname op 1 april leidde hij namelijk al de slag om Vlissingen. (Beroep: meester-tapijtwever)


- 19 Fictief persoon uit “De scheepsjongens van Michiel de Ruyter”, geschreven door een Briellenaar. Beter bekend onder zijn bijnaam ‘Paddeltje’. (Beroep: matroos)


- 20 Boerenzoon die na allerlei mislukte baantjes op het land zijn heil zocht op zee. En het schopte tot vlootvoogd! Koosnaam ‘Dubbelwit’. Kwam feitelijk niet uit Den Briel, maar uit het inmiddels verdwenen Voornse gehucht Hoogendijk. (Beroep: admiraal)


- 21 Maakte als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Groeide op in Brielle, waar hij acht jaar lang woonde. Ook bekend als presentator van het populairwetenschappelijk televisieprogramma Kijk-TV. (Beroep: astronaut, hoogleraar)


- 22 Had net als Michiel de Ruyter de koosnaam “Bestevaer”. Zoon ‘Keesje’ schopte het daarna eveneens tot opperbevelhebber. De bekende historicus Maarten van Rossem is een rechtstreeks afstammeling. (Beroep: admiraal)


- 23 Werd bekend onder een alias en speelde een rol in de ontwikkeling van het protestantisme in de Nederlanden. Beschuldigd van ketterij en in 1557 veroordeeld tot de brandstapel, maar stierf vlak voordat het vuur werd aangestoken aan een hartverlamming. (Beroep: priester)


- 24 Fluisterde op 1 april 1572 de Watergeuzen in dat de stad Den Briel nagenoeg onbeschermd was. (Beroep: veerman)




Alle namen gevonden en de checker correct ingevuld? Dan bent u bijna klaar, want het veldwerk is een stuk minder lastig dan het huiswerk. De cache is op dezelfde manier verstopt als onze eerdere caches. Succes!



Additional Hints (Decrypt)

Ynnt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)