Skip to content

Sophies Kilde EarthCache

Hidden : 11/30/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Sophies Kilde

Området omkring Haderslev Dam er fyldt med kilder. De fleste ligger langs nordbreden, hvor mange ligefrem springer op ad jorden. Her på sydsiden af Dammen ligger Sophies kilde. I gamle dage var den set som en hellig kilde, der havde helbredende egenskaber. Før Corona hang der altid 2 suppeøsere ved kilden, men de er taget ned, hvilket må betyde der er tvivl omkring den helbredende effekt. :)

Derfor kan det være en god ide selv at tage beholdere med så man kan smage på vandet.

Fordi vandet bliver konstant presset op nede fra undergrunden er vandet altid friskt og rent, plus det holder konstant en temperatur på 8 grader, året rundt!

I den lille sø omkring kilden vil man kunne se nogle røde aflejringer. Dette er okker som opstår når jernholdigt vand bliver iltet. Jernholdigt er netop hvad vandet her i Sophies kilde er, omkring 100 gange mere jernholdigt end det vand der er i vandhanerne. Jernholdigt vand har en meget speciel smag, men er helt ufarligt at drikke.

Hvad er forskellen mellem Kildevand og Mineralvand?

I bund og grund er de det samme, den eneste forskel er at der er krav til mineralsammensætningen for at kunne kalde det mineralvand, samtidig skal kildevand tappes direkte fra kilden der hvor den kommer op, eller hentes op fra undergrunden via boring.

Hvor kommer vandet fra?

Vandet kommer fra undergrunden, og det er en blanding af vand fra underjordisk kilder og regnvand der er trukket ned i jorden.

Hvorfor er vandet altid ca. 8 grader varmt?

Det hænger sammen med at der er ca. gennemsnitstemperaturen i Danmark, dvs at undergrunden vil ligge på den temperatur året rundt, da det kun er det øverste lag der når at skifte temperatur når tempereturen svinger.

Derfor er det også muligt her at se grønne planter om vinteren, da de kan klare sig ved det 8 grader varmt vand.

Hvad er en helligkilde?

En helligkilde er en kilde der i gamle dage menes at have helbredende kræfter. Sophies kilde er en af disse kilder. Ifølge overtroen var disse kilder særligt potente omkring Valborgsaften (30. april) og Sankt Hans Aften (23. juni).

Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for.

Det er dog ikke udelukkende overtro, da vandet i kilderne var rig på calcium, magnesium, sulfat og jern.

Calcium er vigtigt for at opretholde tilstrækkelig knogletæthed, så at drikke mineralvand styrker dine knogler og forhindrer knoglesygdomme såsom osteoporose.
Magnesium er et mineral, der er ansvarlig for at styrke vores immunforsvar, mens sulfater har meget stærke detoxegenskaber. Jern hjælper med at forhindre aldring og er vigtig for transport af ilt i kroppen.
Ud over disse 4 mineraler kan underjordisk vand også indeholde andre vigtige mineraler såsom natrium, zink, kalium og klorid, som også giver mange sundhedsmæssige fordele.

Så det var jo nok en blanding af overtro, placebo og de mange mineraler der resulterede i Helligkildernes "evner".

 

For at må logge denne earthcache skal følgende opgaver klares. Svarene sendes via messagecenteret på geocaching.com og din log må ikke indeholde svarene på spørgsmålet, men gerne billedet. Du behøver ikke at vente på svar inden du logger.

1. Beskriv forskellen mellem den lille sø hvor vandet kommer op, og bækken der leder vandet ud til Haderslev Dam. Er der noget der skiller sig ud i forhold til cachebeskrivelsen?

2. Hvorfor tror du det er anderledes?

3. Smag på vandet. Beskriv smagen med egne ord. Er der forskel i smag på vandet i den lille sø, og bækken der leder ned til Haderslev Dam? Beskriv med dine egne ord hvorfor det er sådan.

4. Hvilken temperatur har vandet her året rundt?

5. Hvor mange kilder ser du i den lille sø? Små samlinger af kilder tælles som 1 kilde.

6. I hvilken side af søen er den største kilde? (Brug kompasretningen der passer bedst - N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV)

7. Tag gerne et billede af dig selv, noget med dit navn på eller din gps ved skiltet "Sophies Kilde". Dette er dog ikke et krav.

Additional Hints (No hints available.)