Acest geocache face parte din jocul ClimateQuest care te va călăuzi în jurul unor locuri interesante din România și îți va arăta efectele schimbărilor climatice, precum și efectele intervenției umane asupra acelor habitate.
STAȚIA 1
Jocul începe aici: N 46° 36.1663' E 25° 5.1936'
Lacul Ursu este cel mai mare și unicul lac helioterm din Europa. Cel mai interesant lucru este faptul că, se cunoaște exact data formării acestui lac. În 1875, aici a existat o fâneață pe care curgeau două pârâiașe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. În urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri.
Efectul helioterm ia naștere datorită faptului că, apa dulce a pâraielor ajunse în lac rămâne la suprafața apei, nu se amestecă cu apa sărată. Stratul de apă dulce de la suprafață creează un efect de seră și împiedică răcirea apei sărate de dedesubt. În acest fel căldura soarelui încălzește în continuu apa sărată.
În trecut, temperatura lacului a atins și 70 de grade Celsius, dar în prezent activitatea umană perturbă în continuu caracteristica lacului, adică efectul heliotermic. Prin scăldat se amestecă apa dulce de suprafață și apa sărată din adâncime, reducând efectul său caracteristic principal.
Lacul Ursu este situat într-o zonă protejată Natura 2000. Cu rezolvarea acestui geoquest poți explora lacurile, formațiunile naturale și fauna sălbatică din zonă. Numerele „a“, „b“, „cd“, „e“, „f“ le poți găsi la următoarele puncte GPS, dacă răspunzi la întrebările puse. Numărul „cd” este un număr din două cifre, celelalte fiind o singură cifră. Literele sunt în ordine pe traseu. Cu ajutorul lor, puteți să vă plimbați în jurul lacului Ursul și să faceți cunoștință cu Lacul Aluniș, Lacul Mierlei, Lacul Șarpelui și cu muntele de sare.
STAȚIA 2 - Litera „a“
Stația următoare e aici: N 46° 36.2467' E 25° 4.9783'
Întrebarea:
Din câte litere se compune numele românesc al lacului din care curge apa care alimentează Lacul Aluniș?
Răspunsul este litera „a“.
STAȚIA 3 - Litera „b“
Urmărește poteca până ce ajungi la acest punct: N 46° 36.3133' E 25° 4.8233'
Întrebarea:
Câte direcții ne arată indicatorul de pe acest stâlp?
Înlocuiește litera „b“, cu răspunsul în coordonate.
STAȚIA 4 - Litera „cd“
Continuă drumul către acest loc: N 46° 36.36' E 25° 4.9235'
Întrebarea:
Câți arbori sunt în total în cele 3 orificii ale platformei?
Răspunsul este numărul care înlocuiește litera „cd“. Numărul „cd” este un număr din două cifre.
STAȚIA 5 - Litera „e“
Continuă drumul până la acest loc și oprește-te la panoul de informație: N 46° 36.3783' E 25° 5.045'.
Întrebarea:
Cu câte milioane de ani în urmă era perioada geologică Neogen? Răspunsul pentru litera „e“ este prima cifra a numărului.
STAȚIA 6 - Letter „f“
Continuă drumul spre acest loc: N 46° 36.3675' E 25° 5.153'
Întrebarea:
Căutând acest geocach, câte lacuri sărate ai vizitat până acum? Înlocuiește răspunsul corect cu litera „f“ în coordonate. Harta te va ajută să găsești răspunsul.
Ca să găsești geocache-ul ascuns înlocuiește literele a, b, cd, e și f cu numerele potrivite și rezolvă următoarele coordinate:
N 46° 36.a9e1' E 25° f.cd0b'