Skip to content

Kronene i Håvet - Virtual Reward 3.0 Virtual Cache

Hidden : 4/13/2022
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kronene i Håvet er et symbol for Kongsberg. Inskripsjonen med de kongelige monogrammene innhogd i fjellveggen like over byen symboliserer den nære koblingen mellom Sølvverket, bergstaden og kongene, framfor alt de eneveldige danske kongene. Kronene er et kulturminne knyttet til kongebesøkene, som med sin overdådighet sto i sterk kontrast til bergmennenes enkle dagligliv.

Håvet ligger like utenfor byen, på toppen av en bratt bakke som har gitt stedet sitt navn, i et område med godt bevarte løkker og steingjerder. Håvet er et mål for lettere vandreturer og utgangspunkt for stier på Storåsen. Fra Håvet er det fin utsikt over byen. Håvet kan nås både fra bysiden og – med en slakere atkomst – fra P-plass i Funkelia via Persløkka på den andre siden.

Christian IV 26. april 1624.
Våren etter sølvfunnet ønsket kongen å ta de nyoppdagede sølvforekomstene nærmere i øyesyn. Han grunnla også byen under besøket sitt, det er en historie i seg selv. 

Frederik III 4. - 5. september 1648.
Etter å ha blitt hyllet på Akershus reiste kong Frederik II og dronning Sophie Amalie til Kongsberg, hvor de ankom 4. september. De ble vist anlegg ved gruvene før de om kvelden den 5. var gjester hos Daniel Barth, hvor det ble holdt taffel. Bøndene i distriktet hadde bidratt med slakt og annen føde, det var skaffet vin og øl og godterier.
Til taffelet underholdt byens bergmusikanter.
Utenfor stod bergalmuen for å legge fram for kongen sine klager over manglende kornforsyning og høye matpriser.

Christian V 10. - 11. juni 1685.
Kong Christian V var på reise i Norge og ankom Kongsberg ved middagstider den 10. juni. I fjellet er det hogd inn året 1673, men det er ikke kjent at kongen var her da.
Et høydepunkt under besøket var at kongen steg ned i Juels gruve, 75 m under dagen.

Fredrik IV 12. - 14. juni 1704.
Ved sitt besøk ble kongen kjørt opp til Segen Gottes gruve, der en bergmann ble senket 150 m ned i gruven med en fakkel i hånd. Kongen skulle forsøke det samme i en annen, grunnere gruve, men betenkte seg.

Christian VI og dronning Sofie Magdalene 27. juni - 1. juli 1733.
Kongen med sitt følge, som talte 188 personer, gjorde denne våren en stor rundreise i Sør - Norge. Det var stor mottakelse med salutt og det hele både ved ankomst og avreise.

Frederik V - 1749
Det finnes ingen beretninger om at kong Frederik V virkelig var på Kongsberg. Han holdt seg inne på Akershus slott store deler av sommeren 1749, angivelig på grunn av dårlig vær. En annen forklaring går ut på at kongen sjelden var såpass edru at han kunne dra ut på reise.

Oscar I 13. - 15. september 1845.
Lyshavet som møtte kongen da han kom ned bombakkene gjorde et sterkt inntrykk. Brannkorpset, Våpenfabrikkens ansatte og gruvearbeidere stod med tente fakler i den mørke høstkvelden.

Oscar II 31. mars 1890.
Ved kronene står årstallet 1879. Dette året var kongen på elgjakt i Telemark og passerte såvidt innenfor bygrensen til Kongsberg. Hans offisielle besøk på Kongsberg var i 1890. Han kom til Kongsberg med tog og ble vist rundt på Mynta og Våpenfabrikken.
Ikke alle var like begeistret for besøket. I Kongsberg Blad står det at "Kongsbergs befolkning skal stilles ansigt til ansigt med aristokratiets fremste representant". "Og saa skal vi naturligvis i vor by faa se en gjentagelse av dette vemmelige spyttslikkeri med æresporte og naadebesprengte taler og mere af den slags".

Haakon VII 24. august 1908.
En helt annen mottagelse fikk kong Haakon da han kom til byen. Da var det pyntet med granbargirlandere og flagg over hele byen.

Olav V 17. juni 1962.
Kong Olav besøkte byen i anledning 200 års jubileet for Kongsberg kirke. Monogrammet som ble avduket var hugget av brødrene Petter og Bjørn Braathen, sønner av Peder Braathen, som hadde hugget monogrammet til kong Haakon.

Harald V 6. september 1995.
Kong Harald besøkte Kongsberg i forbindelse med en overrekkelse av fanen til Telemark bataljon. Barna i alle byens barnehager og mange andre hadde pyntet seg og stod langs ruten da kongen var i byen. Det var ikke så mange som så ham.

Under alle monogrammene står denne inskripsjonen:

HER HVOR VILDSOM ØRK HAR VÆRET,
OG SIG GRUMME DYR HAR NÆRET
NU ET GUDS SKAT-KAMMER FINDES
HVOR DEN ÆDLE SØLV-ERTZ VINDES.
NORGE DERVED STAAR I BLOMSTER
KONGEN OGSAA HAR INDKOMSTER
SEX (FIRE) KONGER HAR ERFARET
HVAD FOR SKAT HER ER BEVARET.


Kilder: Kongsberg Kommune og Norsk Bergverksmuseum


For å få loggen din godkjent på denne vituelle cachen,

må du ta bilde av en del av deg selv sammen med en del av kronene synlig.

Hvis du ikke vil vise fjes, så få med en hånd eller et øre. laugh

 

[Add your Virtual Cache description here.]

Please leave the following text at the bottom of the page, so cache finders understand the Virtual Rewards 3.0 project.

Virtual Rewards 3.0 - 2022-2023

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between March 1, 2022 and March 1, 2023. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 3.0 on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)