Skip to content

Saved by the Whale`s Tail (Virtual Reward 3.0) Virtual Cache

Hidden : 8/11/2022
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Saved By the Whale`s Tail: Spijkenisse werd wereldnieuws.

Walvisstaarten is een kunstwerk ontworpen in 2002 door de architect Maarten Struijs. Op 2 november 2020 in de nacht van zondag op maandag knalde een metro met een flinke vaart door een stopblok heen waarna hij op 10 meter hoogte bleef hangen op een van de staarten. Was het kunstwerk er niet geweest dan was de metro naar beneden gestort. De metrobestuurder was de enige aan boord van het toestel en zonder de walvisstaarten had hij dit verhaal waarschijnlijk niet kunnen navertellen. Hij was letterlijk `saved by a whales tail `.

De buitenlandse pers kreeg al snel lucht van het incident en Spijkenisse ging de hele wereld over.

Hieronder een greep uit de krantenkoppen.

New Delhi India: Tram runs off track, lands on whale statue`s tail in the Netherlands. 

New South Wales Australia: Rotterdam commuter tram `Saved by a Whale`s  Tale after derailment.

Washington USA: Runaway train caught by fatefun sculpture.

De staart waarop het metrostel belande weegt zestien ton. Het lichaam heeft een stalen traliewerk als binnenste structuur bekleed met zes millimeter glasvezelversterkt polyester. De staart zelf heeft geen stalen traliewerk dus de belasting werd compleet opgevangen door het composietmateriaal. De architect Maarten Stuijs was verbaast dat zijn kunstwerk stevig genoeg was om een metro te dragen: Het staat er er toch al twintig jaar en dan verwacht je eigenlijk dat het kunststof een beetje verpulvert, maar dat is kennelijk niet zo. 

Uit onderzoek bleek dat de metro met 70 km/h naar de opstelplaats kon rijden. Die snelheid past niet bij een opstelspoor. Waarom er op die plek zo hard kon worden gereden bij het rangeren is niet bekend. De documentatie van de aanleg van het metrospoor in 1985 is niet meer gevonden. De nacht van het ongeval was het spoor glad door hevige regenval. Bovendien had de metro geen railremmen en ook het beveiligingssysteem was onvoldoende. Spoor 1, waar het ongeluk gebeurde mist een extra noodremstootjuk om een metro te kunnen stoppen. Het stootjuk wat er wel stond kon een klap van maximaal 15 km/h aan. De metro reed die nacht 45 km/h en schoot met alle gemak door het blok heen. Het leverde een schadepost van een miljoen op.

De opdracht: Plaats een foto van jezelf bij dit wereldberoemde kunstwerk.

(Logs zonder foto worden verwijderd, vind je het niet fijn om een foto van jezelf te plaatsen? Wees dan creatief en zorg dat er wel iets van jezelf te zien is)

 

Virtual Rewards 3.0 - 2022-2023

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between March 1, 2022 and March 1, 2023. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 3.0 on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)