Skip to content

Molens in Meppel Virtual Cache

Hidden : 3/1/2022
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Meer dan 20 molens sierden ooit de stad Meppel en op grote afstand was al te zien dat er in deze plaats een grote bedrijvigheid heerste. Korenmolens, houtzaagmolens, oliemolens en eek- of runmolens waren dagelijks in de weer. Windkracht was immers een goedkope energiebron.
In de huidige tijd zijn er nog 2 molens over in Meppel ,te weten Molen de Vlijt waarvan de stenen onderbouw sinds 1999 in particulier bezit is en thans in gebruik is als woning en advocatenkantoor.
De molen zelf is niet meer in gebruik maar is nog wel draaivaardig.
En Molen de Weert ,Eigenaar is de stichting "Molen De Weert". De molen wordt beheerd en onderhouden door vrijwillige molenaars en is elke zaterdagmiddag nog draaiend te zien. Daarnaast word het gebruikt door stichting welzijn voor hun activiteiten.

Molen de Vlijt

Op 22 mei 1858 werd de pel- en runmolen ‘De Vlijt’ door brand verwoest. Nog in hetzelfde jaar van de brand werd met de herbouw begonnen, maar het werd nu een schors- en korenmolen. Het pellen van gort was toen al sterk verminderd.
Type: forse, ronde stenen bovenkruier met achtkantige stelling op een hoog achtkantige stenen onderstuk en met een met hout bedekte kap, afgedekt met gegalvaniseerde platen. Tussen begane grond en omloop drie verdiepingen. De hoogte van de molen bedroeg 26 meter, zijn vlucht 78 voet.

In 1922 volgde Barend G. Volkers geb. in 1893 te Meppel, zijn vader op. Bij de geboorte van zijn kinderen zette Volkers zijn molen ‘in de vreugd’, de zgn. komende stand.Reeds in 1901 plaatste H.J. Volkers een gasmotor in een vierkant gebouwtje, dat links van de ingang van de molen werd opgetrokken. In 1930 werd het maalbedrijfje van elektrische beweegkracht voorzien, waarna de wieken geen dienst meer deden. Geleide volgde afbraak’ in 1933 ontwiekt en in 1938 van de omloop ontdaan. In 1948 en 1955 trachtte de Natuurbeschermingswet Meppel de molen uiterlijk weer hersteld te krijgen, doch zonder resultaat. In 1965 volgde verwijdering van kap en as en werd een gedeelte van de romp afgebroken.

In 1998 zijn er een aantal  enthousiaste mensen die de koppen bij elkaar staken om de herbouw van de molen te realiseren. Meppel kreeg, na de herbouw van molen ‘De Weert’, zijn tweede molen. De molen zal echter geen maalinrichting krijgen en wordt niet opengesteld voor publiek

In 2000 heeft een persoon opdracht gegeven om de molen te herbouwen na groen licht van de gemeente.
Na 2 jaar van werkzaamheden aan de molen is deze gereed en heeft het een prachtige doel bereikt. Een stuk ambachtelijk vakwerk van 23 meter hoog is nu een parel voor de grachtengordel van Meppel.

 vroeger         heden

Molen de Weert

Molen de Weert te Meppel die sinds 1807 aan de Weerdstraat staat. De molen heeft een koppel 17er, 150 cm in doorsnede, kunststenen. Een maalstoel, graanpletter en centrifugaal buil.
Het is een achtkantige stellingmolen en was bedoeld als schorsmolen voor de leerlooierijen in Meppel. Tegenwoordig wordt er ook koren gemalen. De molen heeft een vlucht van 20,80 meter met fokwieken en remkleppen.



Omstreeks 1860 kwam de molen in bezit van Abraham Roelink en hij kreeg op 19 februari 1862 een vergunning van Gedeputeerde Staten van Overijssel om de run- en pelmolen tevens in te richten voor het malen van graan.
Na Roelink heeft de molen nog verschillende eigenaars gehad en als laatste was de molen in het bezit van de familie Haandrikman.

Het einde van de molen kwam in de dertiger jaren van de vorige eeuw. De vraag naar gemalen eikenschors nam sterk af en ook de oprichting van de Coöperatieve Landbouwbank haalde veel werk bij de molen vandaan.
In 1937 werd de molen stilgezet. Hoewel de molen op dat moment nog in goede staat verkeerde, werd hij wegens de hoge onderhouds- en verzekeringskosten in dat jaar grotendeels afgebroken. De houten schuren werden gesloopt en het enige wat overbleef was de stenen onderbouw...

      


De Meppeler Henk Meijerink liep al vele jaren rond met de wens om de in 1937 grotendeels afgebroken Molen de Weert weer in oude luister te herstellen. In 1993 trok Meijerink de stoute schoenen aan.
In de zomer van 1998 zou de opening volgen. Helaas heeft Henk Meijerink het voltooien van zijn droom niet mogen meemaken. Hij overleed onverwacht kort voor de opening. De opening werd uitgesteld tot 13 mei 1999 op de Nationale Molendag. Uit eerbetoon aan de grote initiator  tot herbouw van Molen de Weert draagt de koningsspil van de molen zijn naam.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om deze cache te mogen loggen dienen een aantal vragen beantwoord te worden;
Vraag 1 kunt u vinden bij Molen de Vlijt en de overige vragen bij Molen de Weert

Vraag 1: Wanneer u voor de molen staat en rechts naar boven kijkt ziet u iets ongewoons.
Welk nummer hoort daarbij?

Vraag 2: Als u achter de molen staat en u kijkt omhoog ziet u een dier, welk dier is dit?

Bij de molen is een expositie te zien van verschillende soorten molens.
De volgende vragen kunt u op deze borden terug vinden.

Vraag 3: Molens komen we ook in onze taal tegen, hoeveel telt u er?

Vraag 4; Wat is een van de kleinste molens?

Opdracht 5: Maak een foto op GZ van jezelf of teammascotte , waarop Molen de Weert en de kleine versie daarvan samen te zien zijn en plaats deze foto bij je log (zoals op de foto hieronder)

De antwoorden op de vragen kunt u alleen via de mail (nientje2011@gmail.com) naar mij toezenden (niet via message center)
Alleen bij een onjuist antwoord zullen we het melden.

 

Virtual Rewards 3.0 - 2022-2023

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between March 1, 2022 and March 1, 2023. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 3.0 on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)