Skip to content

ON 01.07 Stadskanaal Traditional Cache

Hidden : 4/19/2022
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




 

Onstwedde

Onstwedde is een dorp in de gemeente Stadskanaal in de streek Westerwolde van de Provincie Groningen (Nederland). In 2019 telde Onstwedde 2.900 inwoners.

Ooit was Onstwedde een zelfstandige gemeente, maar in 1969 werd ze samengevoegd met een gedeelte van de gemeente Wildervank en omgedoopt tot de gemeente Stadskanaal, waarbij het wapen behouden bleef. Het gemeentehuis van Onstwedde bevond zich aanvankelijk in Onstwedde zelf, maar verhuisde in de 19e eeuw al naar Stadskanaal. Het oude gemeentehuis staat aan de Brink en is een monument.

 

Juffertoren

Het opvallendste deel van de kerk is de toren. Dit is één van de oudste torens van ons land en één van de drie Juffertorens die de provincie Groningen heeft gekend. De andere staat in Schildwolde. De Juffertoren van Holwierde is in 1855 afgebroken. De Juffertorens werden volledig van steen gebouwd, ook de spits. De Onstwedder Juffertoren dateert uit de 14e eeuw en is in Romaanse stijl gebouwd. De toren is dus eerder gebouwd dan de kerk en heeft oorspronkelijk los gestaan van de kerk. Ook heeft er een brede gracht met ophaalbrug rond het complex gelegen. Dit in verband met de vroegere functie als toevluchtsoord in moeilijke tijden. Ongeacht vanuit welke richting men het dorp Onstwedde nadert, de toren is zichtbaar. Een letterlijk en figuurlijk uitstekende wegwijzer naar Gods huis.

Een stokoude Juffer in Onstwedde

Of je nu wandelt in het natuurgebied rond Ter Wupping of met de auto van Stadskanaal naar Alteveer of Onstwedde rijdt, altijd zie je aan de horizon de stoere Juffertoren van Onstwedde. Al eeuwenlang een baken voor iedereen die door Westerwolde trekt en trok.

In de Juffertoren ligt een zolderconstructie van sparrenstammen, slank als juffers, daar dankt de toren met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn naam aan. Maar veel leuker is het om de legende te geloven, opgetekend in Het Groninger Volksleven van K. ter Laan. Over drie gezusters, juffers met veel geld, die al feestvierend door het leven gingen. Op een dag zagen ze in dat dat niet bijdroeg aan een mooiere wereld. Ze besloten hun leven te beteren en God te dienen. Ze zouden vertrekken, zonder elkaar, zodat ze elkaar niet meer negatief konden beïnvloeden. Bovendien alle drie in een andere richting en op de plaats van aankomst zouden ze een toren bouwen. Torens die op elkaar moesten lijken, zoals zusters.

En er zijn inderdaad in de 14e eeuw drie bijna identieke Juffertorens gebouwd. Torens helemaal van steen opgetrokken tot en met de spits, in Holwierde, Schildwolde en Onstwedde. De toren van Holwierde heeft het heden niet gehaald. Hij is in 1855 al gesloopt. Maar de Juffers van Schildwolde en Onstwedde staan nog fier overeind.

    

Vroeger                                                                   Nu

 

 

Additional Hints (No hints available.)