Skip to content

ON 08.42 : Wijdemeren - Rondje Nederhorst Multi-cache

Hidden : 4/27/2022
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:






Wijdemeren is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland en ligt aan de westkant van het Gooi in het Gewest Gooi en Vechtstreek. De gemeente is ontstaan op 1 januari 2002 uit een fusie van de gemeenten Loosdrecht (die tot dat moment in de provincie Utrecht lag), 's-Graveland en Nederhorst den Berg. De gemeente Wijdemeren bestaat uit een zestal dorpskernen: Ankeveen, Breukeleveen, 's-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst den Berg. De gemeente telt 24.491 inwoners (31 januari 2022).

Wapen van Nederhorst den Berg  

Tijdens deze wandeling van ± 2 kilometer laat ik u kennis maken met het centrum van Nederhorst den Berg. Ons dorp wordt vaak verkort "Nederhorst" genoemd, de inwoners "Bergers".

Bij elk WP gaat u op zoek naar het antwoord op de vraag. Dit is altijd een getal onder de 10 en geen enkel antwoord is hetzelfde. Uiteindelijk kunt u dan het eindcoördinaat berekenen.

U kunt gratis parkeren in het hele dorp.

Wapen van Nederhorst den Berg

WP1: Rooms-Katholieke Kerk
In 1890 kon dankzij vele grote en kleine giften, aan de Dammerweg deze neogotische kerk ingewijd worden. In de eerste periode na de Reformatie kerkten de katholieken uit Nederhorst nog in de gedoogde kerk in Ankeveen en van 1811 tot 1890 in een eenvoudig kerkje aan de Voorstraat. Architect Yme Bijvoets, een leerling van Pierre Cuypers, ontwierp de kerk, die de naam H. Maria Hemelvaart kreeg. In 2000 werd de kerk grondig gerestaureerd.
Vraag A : Hoeveel vierkante/rechthoekige raampjes zie je tussen de grote toegangsdeur en de klok? Dit aantal stapeltellen tot 1 getal.

WP2: Gereformeerde Kerk
De Gereformeerde kerken ontstonden na de Doleantie in 1886, als afsplitsing van de Hervormde kerk. Al gauw kwam er in Nederhorst den Berg een houten kerkje aan de Dammerweg, later ook een pastorie en school. In 1937 verrees een nieuwe kerk op de plaats van de oude. De laatste kerkdienst werd gehouden op oudejaarsavond 1990. Het voormalige kerkgebouw bevat nu appartementen.
Vraag B : Hoeveel appartementen bevinden zich in deze voormalige kerk? (zie informatiebordje)

WP3: Voormalig Gemeentehuis
Dit gebouw was voorheen het gemeentehuis van Nederhorst den Berg. Alleen het gemeentewapen boven de deur herinnert hier nog aan. Na de samenvoeging van de gemeentes Loosdrecht, ’s Graveland en Nederhorst den Berg tot Wijdemeren werd dit gebouw als dusdanig overbodig. In 2020 zijn hier 12 sociale huurapppartementen en vijf eengezinswoningen gerealiseerd.
Vraag C : Hoe heet dit gebouw? Uit hoeveel letters bestaat de naam (zonder lidwoord)?

WP4: De Baggeraar
In het plantsoen staat het beeld ‘De Baggeraar’ (1980) ter herinnering aan de zandafgravingen die vanaf de jaren ’30 plaatsvonden in de Spiegel- en Blijkpolder.
Vraag D : In welk jaar werd dit beeld aangeboden door de BALLAST-NEDAMGROEP? Neem het laatste getal van dit jaar.

WP5: Muziektent
De muziektent stond vroeger op een andere plek in Nederhorst den Berg. Hij stond in het weiland vlakbij WP 9, de plek waar ik u vertel over de Reevaart. Na de demping van de Reevaart was de locatie ongunstiger komen te liggen. In januari 1992 besloot de gemeenteraad, dat de muziektent een rol moest gaan spelen in de verfraaiing en verlevendiging van de dorpskern. In het centrum, precies in de "brug loop" , verrees als startpunt van de herinrichting van het centrum een nieuwe "oude" muziektent, beeldbepalend voor Nederhorst den Berg in de 21e eeuw.
Vraag E: Op de windwijzer staat de naam van de vrouw waar dit plein naar is vernoemd. Neem de letterwaardes van de eerste 2 letters van de achternaam (is tevens een dier) en tel deze bij elkaar op.

WP6: Vrijheidsmonument
Sinds 1995 staat dit monument in de Kerkstraat aan de voet van de kerkheuvel, ter herinnering aan slachtoffers van oorlog en geweld.
Vraag F : De drie woorden op de linker plaquette beginnen allemaal met dezelfde letter. Wat is de letterwaarde van deze letter? Dit getal stapeltellen.

WP7: Willibrordkerk
De Willibrordkerk is gebouwd op de plek waar vanuit prediker / missionaris Liudger in de 8e eeuw de kerstening van de Vechtstreek in gang zette. Deze karakteristieke kerk op de heuvel is de oudste dorpskerk van de Gooi en Vechtstreek. De toren en het schip dateren uit de 12e eeuw, het gotische koor uit de 14e eeuw.
Vraag G : In welk jaar kwam er een aanbouw aan de noordkant? Tel het eerste en laatste cijfer van dit jaartal bij elkaar op.

WP8: JB-boom
De Juliana-Bernhardboom werd op 7 januari 1937 geplant ter gelegenheid van het huwelijk van Kroonprinses Juliana en Prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld. Er werd een hekwerk omheen geplaatst. Gedurende de oorlog kreeg de Duitse oorlogsindustrie steeds meer behoefte aan metalen. Niet alleen de klokken moesten ingeleverd worden, ook hekken, zoals dat om de JB-boom, moesten het ontgelden. Drie mannen uit Nederhorst demonteerden het hek en brachten het in veiligheid. Na de bevrijding kwam het hek weer in volle glorie rond de boom te staan. De las is nog steeds te zien.
Vraag H : Om de boom staat een ?-hoekig hek. Hoeveel hoeken zijn dit?

WP9: Reevaart
Hier stond vroeger het toegangshek voor de weg naar het kasteel. Deze weg lag langs de vroegere Reevaart. Kunt u het zich voorstellen? Dat er vroeger een vaart dwars door het dorp liep? In mijn Adventure-Labcache "De Reevaart; Vroeger & Nu" leest u hier meer over.
Vraag I: Wat was de naam van deze weg? Tegenwoordig wordt deze naam nog steeds gebruikt voor dit pad. Uit hoeveel letters bestaat deze naam?

WP10: Kasteel Nederhorst
Aan dit kasteel, rond 1260 gesticht als burcht, dankt het dorp het eerste deel van zijn naam. In 1672 werd het kasteel door de Fransen deels verwoest, waarna het herbouwd werd. Na een periode van verval werd Nederhorst vanaf 1960 gerestaureerd door de heer Jonker. Een felle brand in 1971 legde het kasteel grotendeels in as, maar weer herrees Nederhorst. Het kasteel is in beheer van de ‘Harmine Wolters Stichting’.
Vraag J: U bevindt zich hier bij het toegangshek van de oprit naar het kasteel. Hoeveel gouden figuurtjes ziet u op de onderste rand van het hek? Let op: dit zijn 2 verschillende figuurtjes, deze bij elkaar optellen en dan stapeltellen!

Eindcoördinaat: N 52° AE.I(H-F)(C-E) E 005° DJ.B(G-A)D

Vergeet niet het codewoord dat voor in het logboekje staat te noteren, zodat je deze gemeente kunt afvinken op www.ommetjenederland.nl.

A.U.B. de cache weer UIT HET ZICHT terug plaatsen!

Deze cache is geplaatst met toestemming van de gemeente Wijdemeren.
Met dank aan:
* de Historische Kring Nederhorst den Berg, die mij toestemming gaf om informatie van hun website te gebruiken voor het maken van deze cache.
* Viervoeter voor de hulp bij de opmaak van de cachepagina
* brenda2207 voor het proeflopen

Additional Hints (Decrypt)

M-B Ubrx, zntargvfpu

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)