Skip to content

Udsigt over Nørestrand # På grænsen Traditional Cache

Hidden : 6/13/2022
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Jeg ønsker at placere nogle cache her i området, hvor der er udsigt over Nørrestrand fra den nordvestlige side, for at andre også får glæde af den natur jeg har hverdag.

 

 

Lidt om Nørrestrand:

Nørrestrand er et vildt- og naturreservat, som ligger lige nord for Horsens By. Reservatet består af en ferskvandssø og et floddelta, i et område hvor Hansted Å møder Horsens Fjord.

 

Nørrestrand er ca. 132 ha. i areal, ca. tre km lang og 4-500 meter bred. Vanddybden overstiger sjældent en meter.

 

Oprindelig var Nørrestrand en sidearm til Horsens Fjord og derfor salt. I 1915 lukkede man forbindelsen til fjorden. Dog blev der i dæmningen på Oddervej bygget sluser til at regulere vandstanden i Nørrestrand med. I dag fungerer sluserne automatisk. Når vandstanden i Nørrestrand er højest, åbner de, og når vandstanden i fjorden er højest lukker de. Dette system sikrer, at vandet altid kan løbe fra Egebjerg kær.

 

Området, der har været befolket siden stenalderen, er i dag et tilholdssted for mere end halvdelen af Danmarks fuglearter.

Her i det nordvestlige hjørne er der et stort område der er beboet af Skotsk højlandskvæg og vilde Konikheste hele året. Dyrene former landskabet ved at æde knopper og skud på træer og græsningen er med til at give et varieret og artsrigt plantedække med mange blomster. Det artsrige plantedække danner levested for mange vilde dyr og insekter.

Der er mulighed for at møde råvildt, også på det anlagte stisystem på sydsiden af Nørrestrand, som er et vigtigt rekreativt område for Horsens. Stierne benyttes flittigt, og det er et dejligt område at løbe, cykle og lufte hunden i. Ved Lindskov Knude er der et stort fugletårn, hvorfra man kan observere Nørrestrands rige fugleliv.

 

Nørrestrands historie:
Da isen efter sidste istid smeltede bort, og landet endnu ikke havde hævet sig efter det store istryk, stod vandet i havene ca. to meter højere end i dag, og dannede det vi kalder Stenalderhavet.

Når man går på Nørrestrand, kan man godt se, at flere af de ”knolde” der ligger der, har været øer i Stenalderhavet og derfor særdeles velegnede til beboelse. Her var der mad lige udenfor døren og en god beskyttelse mod fjender.

Vandudvekslingen mellem fjorden og Nørrestrand gennem Sundet var dengang så stor, at der har kunnet leve østers i kolossale mængder. Dem udnyttede vores forfædre i Ærtebølle-tiden (4700 til 4200 f. kr.). Resterne efter deres måltider kalder vi i dag køkkenmøddinger. Langs Sundet ses disse skaldynger flere steder.

På bl.a. Lindskov Knude, ”knolden” der ligger bag fugletårnet, er der foretaget udgravninger og gjort oldtidsfund, som viser, at der her har ligget en boplads.

Engang var Sundet ankerplads for sejlskibe og fungerede en overgang som havn for Horsens.

Fra begyndelsen af 1700-tallet og frem til begyndelsen af dette århundrede, var der minedrift ved Nørrestrand efter hvidt gulv- og spytbakkesand. Minegangene blev gravet fra de stejle skrænter og langt ind under jorden. Nogle af dem eksisterer stadig, men er ikke til at finde, da indgangene er skredet sammen. Da man byggede Ingeniørskolen, stødte man på nogle af disse gange.

På bunden af Nørrestrand lå der op til 8 meter tykke østersskal-lag. Fra 1948 – 1969 gravede man ca. halvdelen af skallerne op ved hjælp af store gravemaskiner. Skallerne blev knust og brugt til bl.a. hønsefoder. De store huller, disse gravninger efterlod, er i dag opfyldt med mudder.


Nørrestrands biologi:
I bredere kredse er Nørrestrand mest kendt for sit fugleliv, som veksler meget alt efter vegetationen. Her er rørskov, sumpkrat, småskove og kolonihaver, som hver har sine karakterfugle. Mest kendt og elsket er nok nattergalen. Jeg anbefaler, at I går op i fugletårnet. Her har Amtet sat en fugletavle op, så man med kikkert har en chance for at genkende de mest almindelige fugle.

Om foråret er der en god chance for at se store flokke af grågæs, som er på træk fra overvintringsstederne sydpå mod ynglestederne i det nordlige Skandinavien og Sibirien. Derudover kan man bl.a. se: skarver, lappedykkere, troldænder, gravænder, svaner, fiskehejrer, rørhøge, rørspurve og måske en fiskeørn.

Nørrestrands stier går gennem rørsump. Herfra har man en usædvanlig god mulighed for at se hvilke planter og træer, der vokser her.

På nordsiden af stien ud mod vandet er tagrør og høj søgræs dominerende, mens piletræerne er ved at indvandre her, efterhånden som arealet bliver tørt. På de arealer, hvor tagrørene er blevet slået, vokser der mange steder gøgeurt/orkidéer. Husk! At de er fredede.

De træarter, som vokser her, skal alle kunne tåle at stå meget fugtigt. Så det er rød- og hvidel, birk, pil og ask man møder.


Nørrestrands fredning og fremtid:
Den 12.11.1982 blev Nørrestrand fredet, og samtidig blev området lavet til vildtreservat. Iflg. Bekendtgørelse er ”Formålet at bevare Nørrestrands søterritorium i sin nuværende karakter. Særligt skal området bevares som brakvandsbiotop, der med sine umiddelbare omgivelser udgør en af Østjyllands gode yngle- og rastelokaliteter for vandfugle. Endvidere ønskes området bevaret som et smukt og afvekslende landskabselement med rekreativ betydning for Horsens by.” Senere er der lavet en plejeplan for området med bl.a. fåre- og kreaturgræsning.

Siden jeg påbegynder denne serie, er der sket en del i området, der er ved at skyde en helt ny bydel op som har fået navnet Naturbyen Nørrestrand.

Det var lidt generelt om Nørrestrand. Hvis du vil vide mere, kan jeg anbefale at læse Holger Jørgensens bog om Nørrestrand.

 


 


 

Cachen:

Dette er nr. 2 jeg placerer i området.

Cachen er placeret der hvor grænsen til den ny bydel er.

Ud over det er der ikke så meget at sige ud over at det bare er en lille let Cach som er ”bare fordi der nu lige var plads til den.

 

Husk skrive redskab

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Geæ

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)