Skip to content

Insinööriopiskelijasta kryptomiljonääriksi 4 Mystery Cache

Hidden : 6/15/2022
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Insinööriopiskelijakaksikkomme matka miljonääreiksi on jo hyvässä vauhdissa, rahaakin on kertynyt kivasti säästöön kun tuntemattomat kätköilijät internetin syövereistä ovat avustaneet kaksikkoamme monenlaisissa ongelmissa. Pirkko ja Nalle ovat päättäneet että on aika laittaa raha poikimaan.

Nyt on viimein aika hankkia hoidokki joka vaatii päivittäistä huolenpitoa ja rakkautta. Moni voisi luulla että nyt puhutaan lemmikeistä tai lapsista mutta näin asia ei ole. Kaksikkomme on päättänyt hommata hoidokikseen pitkäaikaisen unelmansa eli aurinkosähköjärjestelmän.

Pirkko on seurannut aiheeseen liittyviä tiedejulkaisuja jo pidemmän aikaa. Suurin jarruttava tekijä on ollut paneelien heikko hyötysuhde ja kyvyttömyys hyödyntää auringonvalon pidempien aallonpituuksien sisältämää energiaa. Vuonna 2017 Washingtonin yliopiston tiedotteessa kuitenkin kerrottiin uudesta teknologiasta, jolla saadaan aurinkopaneelien hyötysuhde 44% prosenttiin. Teknologia on ollut erittäin kallista, mutta ajan saatossa se on halventunut ja louhinnan tuottamien rahojen myötä kaksikkomme rahat riittävät 41 paneeliin. Paneelin koko on metri kertaa metri.

Nalle taas on tilastoinut vuosien ajan päivien pituuksia, pilvisien päivien määrää sekä aikaa minkä auringonvalon säteet osuvat katolle tietyssä kulmassa. Päivistä puolet ovat aurinkoisia ja puolet ovat pilvisiä.

Marras-Helmikuu  - keskimääräinen päivän pituus 6 tuntia

Maalis-, Huhti-, Syys- sekä Lokakuu  - keskimääräinen päivän pituus 12 tuntia

Touko-Elokuu - keskimääräinen päivän pituus 19 tuntia

Nallen tilastojen mukaan kun paneelit on asetettu Suomessa optimaalisimpaan 45 asteen kulmaan osuu auringonvalo päivittäin

10% päivän pituudesta 20 asteen kulmassa paneeleihin nähden

20% päivän pituudesta 40 asteen kulmassa paneeleihin nähden

30% päivän pituudesta 60 asteen kulmassa paneeleihin nähden

40% päivän pituudesta kohtisuoraan

Auringon säteilyteho neliömetriä kohden on 980 wattia neliölle kaksikkomme asuinpaikassa ja jos paneelit on asetettu optimaaliseen 45 asteen kulmaan kasvattaa se osuvaa säteilytehoa 20-30% eli kaksikkomme käyttää laskuissaan arvoa 1200 W/m^2

Eräässä tieteellisessä julkaisussa tutkittiin pilvisyyden vaikutuksia maanpinnalle tulevaan säteilyyn ja siinä oli erittäin paljon asiaa selventävä kuva, josta Pirkko arvioi pilvisyyden vaikutukselle kertoimen 0,85. Kerrointa hän käyttää laskuissaan kun hän arvioi pilvisenä päivänä tuotetun sähkön määrää.

Ratkaistaksesi koordinaatit tulee sinun laskea montako kilowattituntia sähköä joudutaan ostamaan tai voidaan myydä verkkoon päivässä kun aurinkopaneeleilla tuotetaan virtaa kryptolouhinta operaatiolle jonka sähköteho on 7,236kW. Vastaukset pyöristetään kokonaisluvuiksi.

Ratkaistaksesi AB on sinun laskettava montako kilowattiatuntia sähköä ostetaan pilvisenä joulukuun päivänä ja vähennettävä tästä luvusta 50.

Ratkaistaksesi CDE on sinun laskettava montako kilowattituntia sähköä jää yli pilvisenä syyskuun päivänä, pyöristettävä tämä luku kokonaisluvuksi ja kerrottava se luvulla 94.

Ratkaistaksesi FGH on sinun laskettava montako kilowattituntia sähköä jää yli aurinkoisena kesäkuun päivänä ja vähennettävä tästä luvusta 44.

Koordinaatit ovat muodossa N65 0A.BCD E25 3E.FGH

Sähkön myyminen verkkoon takaisin ei tietenkään ole kannattavaa sillä siitä joutuu maksamaan siirtomaksut ja näinollen tuotto on erittäin pientä. Paneelien vuosituotto on mitoitettu seuraavaa sähköä kuluttavaa projektia varten hieman yläkanttiin.

Additional Hints (No hints available.)