Skip to content

Jordbrua i Spansdalselva EarthCache

Hidden : 7/12/2022
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Denne Earthcachen tar for seg Erosjon i Elv. Jordbrua er et resultat av elve erosjon. Som navnet tilsier er det altså en bro over elva som naturen selv har skapt. Her har naturen ved hjelp av erosjon dannet jordbrua. Erosjonen har dannet kanaler i berget slik at vannet strømmer under berget der vi står. Virkelig verdt ett besøk. Jordbrua er det man kaller en Karstbro.

Det er ikke skiltet hit og blir heller ikke brøytet om vinteren. Men det er gode parkeringsmuligheter. 

Geologien i området
Berggrunnen i Spansdalen beståri hovedsak av kambrosiluriske skifre og kalksteiner. Samt større og mindre  partier med kvartsitter. I tillegg finnes små partier med granittiske bergarter.  Kalksteinen er årsaken til at Jordbrua kunne dannes. Dalføret er skogrikt og domineres av bjørk. Andre løvtreslag og furu finnes spredt. Landskapet preges av fjell og bratte dalsider med ur. 

EROSJON OG FORVITRING

Erosjon og forvitring  er de to prosessene som gjør at ytre krefter bryter ned berggrunnen, og er det som former landskapet til spektakulære landformer som Gudbrandsdalen, Grand Canyon, Hoodoos i Bryce og den blå grotte.

Både erosjon og forvitring innebærer nedbrytning av bergmasse. Forskjellen er at erosjon krever bevegelse av sedimenter og transporterer sedimenter bort fra det eroderte stedet, men forvitring skjer på stedet og innebærer ikke transport av sedimenter.

Erosjon og forvitring kan foregå samme sted, både på lik tid og i ulike perioder. Når både erosjon og forvitring foregår samme sted, vil prosessene som regel forsterke hverandre.

EROSJON I ELV

Erosjon i et elveløp er knyttet til hvordan sedimenter transporteres i en elv. Bunntransport er tyngre sedimenter som glir eller hopper langs elvebunnen. Når de tyngste sedimentene beveger seg langs elvebunnen sliper det berggrunnen ved å ripe opp små sedimenter. Når tyngre sedimenter hopper og kolliderer med elvebunnen, kan større sedimenter slås løs. Slamtransport er mindre sedimenter som holdes suspendert i vannet. Når disse kolliderer med berggrunnen kan de slå løs små sedimenter. Når sedimenter kolliderer i hverandre vil det også medføre at små partikler løsner fra sedimentene, slik at de i seg selv brytes ned.

Erosjonskraften i elven avhenger av elvens transportkapasitet og hastighet. Elven har høyere hastighet der terrenget er bratt eller når det er stor vannstand, som ved smelteperioder eller kraftig nedbør.

Erosjonskraften er lavere i en bekk enn i en stor elv under smelteperioden. Dette er fordi elven med høy hastighet har større transportkapasitet, og derfor frakter større og flere sedimenter. Sistnevnte øker kreftene som påføres berggrunnen, og innebærer derfor større erosjonskraft.

Når du ankommer koordinatene skal følgende spørsmål besvares:
1. Berggrunnen du står på er den hard eller myk? (Prøv å skrape med stein). Hva tro du det er? Glimmerskifer, Gneis eller Kalk? Begrunn svaret.
2. Hvilken bergart tror du har vært grunnen til at disse "tunellene" kunne oppstå og hvorfor?
3. Hvor mange løp renner elva i under Jordbrua?
4. Hvilken Sone (se bilde) for elveerosjon befinner vi oss i og hvorfor? (Rett, meandrerende eller Forgreinet)
5. Finn sti midt på brua ned for å se utløpet/Utløpene fra jordbrua. Hvor mange utløp finner du?
6. Ta Bilde av deg selv eller GPS. For å bevise at du har vært på stedet. Ikke avslør noen av svarene.

 

Vær forsiktig når du er på stedet. Ikke la barn løpe fritt. Det kan også være svært glatt på steinene.
Denne bør ikke tas på vinterstid da is og snø vil dekke til svarene

Additional Hints (No hints available.)