Skip to content

#01-MOLLÓ CIRCULAR : SANTA CECÍLIA (RELOAD) Traditional Geocache

Hidden : 11/12/2022
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Molló és un municipi situat al nord-est de la comarca del Ripollès, a la demarcació de Girona. Per la seva configuració sica, el municipi forma part de l'anomenada Vall de Camprodon, a la capçalera del riu Ritort, afluent del Ter. El terme limita al nord amb el municipi de Prats de Molló-La Presta (Vallespir, França), a l'est i al sud amb el municipi de Camprodon, i a ponent amb els termes de Llanars i Setcases. El municipi té una extensió de 43 Km2 i està format per nou entitats de població. Els pobles de Molló i Espinavell (de població agrupada), el llogarret de Fabert, i els veïnats de Ginestosa, Els Grells, Can Solà, Moixons, El Riberal i Favars (de població disseminada en masos i cases rurals).


Aquesta serie de catxés proposa una ruta circular de muntanya amb inici i final al municipi de Molló. En el transcurs de la serie, el geocacher tindrà ocasió de transitar per part del Camí de la Retirada i caminar pel tram 2 de la Ruta de la Transhumància”.

Anomenem “Camí de la Retirada qualsevol de les rutes que seguiren els exiliats, tant civils com militars, per creuar la frontera. És un dels camins emprats per molts homes i dones que al final de la Guerra Civil, a partir del Febrer de 1939 (Barcelona va caure en mans nacionals a finals de Gener), van fugir a França d’horrors, la repressió i les persecucions del règim franquista. De fet, són diversos els recorreguts que responen a aquest nom, ja que les persones que integraven el bàndol republicà (militars i civils) simplement fugien i ho feien per allà on els semblava més proper o fàcil, per camins, per carretera o per la muntanya. Al llarg de tota la frontera entre Catalunya i França molts són els passos on la Retirada va prendre el seu nom. El que aquí senyalitzem fou un dels més importants. Tot i que les xifres no són exactes, es calcula que entre 85.000 i 95.000 persones van travessar aquests cims entre el gener i el març de 1939. Aquest és la ruta que va seguir Avel·lí Artís Gener, Tísner, juntament amb la resta de membres de la 60 divisió de l’exèrcit republicà i molta altra gent. El camí, molt ben senyalitzat, acaba a la localitat de Prats de Molló. Actualment forma part de diverses curses de muntanya, entre elles, la Molló Trail que enguany ha celebrarà la seva 4ª edició.

Més informació sobre el Camí de la Retirada a :
AJUNTAMENT DE MOLLÓ : CAMÍ DE LA RETIRADA
i CAMI DE LA RETIRADA

El sistema de camins de transhumància a gran escala, a Catalunya té origen a l’època medieval, a càrrec de les comunitats rurals pirinenques i dels grans monestirs (especialment els de Poblet i Santes Creus, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, a Catalunya, i els de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà, a la Catalunya nord). Uns i altres varen fer possible la implantació d’un règim d’explotació ramadera que permetia completar la falta de pastures en una i altra zona en les diferents estacions. Els monestirs i pobles pirinencs estaven interessats a obtenir pastures en zones planes per poder mantenir la seva cabanya durant l’hivern. En aquesta sèrie de catxés recorrerem part del Tram 2 que va de Prats de Molló a Espinavell .

Aquesta ruta permet laproximació a un tros de la història de Catalunya i a les vivències dels pastors transhumants del territori que utilitzaven aquests camins i senders per desplaçar el bestiar des del Ripollès fins al Vallespir i el Conflent. A la vegada, el recorregut ofereix una magnífiques vistes del cim del Costabona, del Massís del Canigó i dels municipis de Prats de Molló, Molló i Espinavell.

Més informació sobre la ruta de la transhumància a :
AJUNTAMENT DE MOLLÓ : RUTA DE LA TRANSHUMÀMCIA

https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/2334106f-3385-47ee-b419-de169a6534f8_l.jpg

La serie consta de 26+1 catxés amagats en llocs emblemàtics, o bé per la seva història i importància en el territori, o bé pel seu valor paisatgístic. El recorregut complert consta de 22,25 km i un desnivell positiu de 885 metres. Recomanem descarregar el track. : TRACK MOLLÓ CIRCULAR

Feedback equip Lewiss (LLuis i Maria) : xixo-xano, unes 8 hores. (20/05/17)
Feedback equip Pometa : 9 hores, fent parada per un pícnic i contant que hem anat amb una nena de 4 anys i va al seu ritme. (27/05/17)

Informació important: Aquesta és una ruta d’alta muntanya on les condicions meteorològiques poden ser molt canviants. Cal tenir en compte que a l’hivern tot el recorregut pot estar nevat i que, a les parts més altes, el vent pot ser intens. Per aquest motiu es recomana el següent equipament: :

Calçat de muntanya (botes o calçat de trekking)
Roba d’abric i impermeable en diferents capes
Elements de protecció solar: Ulleres, crema, gorra…
Aigua (escassa durant el recorregut) i menjar
Bastons de trekking (opcional però recomanable)
Telèfon mòbil

Si bé està pensat i ideat per fer a peu i en una sola jornada, existeixen diverses opcions d’aproximar-se als tresors per carretera o pista transitable.

Vies d’accés per carretera

Punts d’accés per carretera*

Catxés propers**

Municipi de Molló

#01, #02, #25, #26

Molí de Can fumat (veïnat del Riberal)

#02, #03

Coll d’Ares

#08, #09, #10

Veïnat de Fabert

#21, #22

Espinavell

#23

Finalment, cal tenir en compte que durant tot el recorregut estarem travessant zones de pastures i alguna propietat privada. Trobarem diferents filats elèctrics que si bé podem travessar sense cap problema, cal que els deixem com els hem trobat.



Santa Cecília és una església parroquial construïda durant els segles XI i XII i una notable mostra del romànic pirinenc. Destaca l’esvelta torre campanar, adossada al mur N, que té la base del segle XI fins a l’altura de la teulada de l’església actual, i quatre pisos superiors del segle XII.




Additional Hints (Decrypt)

Pbin qr crqen fbgn fbfger ireq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)