Skip to content

[CNE23] #5 Dieren in het Amerongse bos | Eekhoorn Traditional Cache

Hidden : 01/31/2023
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Deze cache is onderdeel van CNE 2023

CNE staat voor het cultuur en natuur event. Het event heeft plaatsgevonden op 26 maart 2023in Amerongen. Meer informatie over CNE is te vinden op: www.cultuurennatuurevent.nl

Met dit event en deze caches willen we iedereen graag al het moois laten zien wat Amerongen te bieden heeft met betrekking tot cultuur en natuur. Wij wensen jullie als organisatie veel plezier met deze caches!

BvVeen, Tedonus, Pc_Queen en Flash!
 


[CNE23] #5 Dieren in het Amerongse bos | Eekhoorn


Welkom in het Amerongse bos! Mijn naam is Herbert en ik ben vandaag je gids door de Amerongse bossen. Onderweg kom je verschillende dieren tegen. En omdat ik alle dieren persoonlijk ken zal ik je over elk dier wat vertellen. Maar eerst wil ik je wat vertellen over het ontstaan van de Amerongse bossen. Het Amerongse bos ligt in een heuvelachtig gebied. De eerste bossen zijn daar in 1770 geplant door de kasteelheren van het Amerongse kasteel. In de bossen konden de kasteelheren jagen op wild. Nu is het bos één van de oudste bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het staat bekend om de enorme bomen, vele soorten planten en verschillende dieren. Het hoogste punt van dit park is de Amerongse Berg en ligt op 69 meter hoog.

Om het volgende dier te zien moet Herbert goed omhoogkijken. Ze springt vrolijk van tak naar tak met grote sprongen. Het is Lena en ze is een eekhoorn. Eekhoorns ken je vast wel van hun grote staart. Deze gebruiken ze om te sturen en in evenwicht te blijven. Als het regent is die staart ook gewoon handig als paraplu. Lena leeft op zichzelf in haar eigen territorium. Hoog in de boom heeft ze een bolvormig nest gebouwd van takjes, blaadjes, gras en mos. Ze heeft ook nog een hoofdnest en een slaapnest. Ze is vooral actief ’s morgens vroeg of later in de middag. Eekhoorns komen in Nederland vooral voor in loof- en naaldbossen. Maar als er genoeg eten is en schuilplaatsen zijn dan komen ze ook voor op andere plekken. Lena is een knaagdier en eet eikels, dennenappels, noten en zaden. Maar ze knaagt ook aan bloemknoppen, bessen, paddenstoelen, rupsen en vogeleitjes. Eekhoorns eten met veel geknaag die vaak luid en duidelijk te horen is. In de herfst verzamelt ze een voedselvoorraad voor in de winter. Die verstopt ze onder blaadjes en wat aarde.

Ik hoop dat ik jullie als gids weer een hoop hebt geleerd. Vergeet niet om na je bezoekje aan Lena de bonuscode op te schrijven. Deze vindt je boven aan het logboekje.

 


Deze cache is onderdeel van een grotere serie

Voor een volledige lijst van de rest van deze caches willen we u graag doorverwijzen naar www.cultuurennatuurevent.nl/listings2023


 

Graag willen wij je vragen om goed te letten op de openstellingsborden, o.a. de volgende regels zijn van belang:
- Welkom tussen zonsopgang en zonsondergang
- Fietsen is niet toegestaan
- Honden aangelijnd

Onze dank gaat uit naar Staatsbosbeheer, in de persoon van boswachter Jelle Bais, voor het verlenen van toestemming voor deze cache!

Additional Hints (No hints available.)