Skip to content

[CNE23] #8 Dieren in het Amerongse bos | Egel Traditional Cache

Hidden : 01/31/2023
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Deze cache is onderdeel van CNE 2023

CNE staat voor het cultuur en natuur event. Het event heeft plaatsgevonden op 26 maart 2023in Amerongen. Meer informatie over CNE is te vinden op: www.cultuurennatuurevent.nl

Met dit event en deze caches willen we iedereen graag al het moois laten zien wat Amerongen te bieden heeft met betrekking tot cultuur en natuur. Wij wensen jullie als organisatie veel plezier met deze caches!

BvVeen, Tedonus, Pc_Queen en Flash!
 


[CNE23] #8 Dieren in het Amerongse bos | Egel


Welkom in het Amerongse bos! Mijn naam is Herbert en ik ben vandaag je gids door de Amerongse bossen. Onderweg kom je verschillende dieren tegen. En omdat ik alle dieren persoonlijk ken zal ik je over elk dier wat vertellen. Maar eerst wil ik je wat vertellen over het ontstaan van de Amerongse bossen. Het Amerongse bos ligt in een heuvelachtig gebied. De eerste bossen zijn daar in 1770 geplant door de kasteelheren van het Amerongse kasteel. In de bossen konden de kasteelheren jagen op wild. Nu is het bos één van de oudste bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het staat bekend om de enorme bomen, vele soorten planten en verschillende dieren. Het hoogste punt van dit park is de Amerongse Berg en ligt op 69 meter hoog.

Het is avond en Herbert hoort wat geritsel vanuit de struiken. Voorzichtig komt hij wat dichterbij om te kijken wie dat is. Het is Nina, een van de egels uit de Amerongse bossen. Ze is aan het rondscharrelen op zoek naar insecten om op te eten. Tijdens haar nachtelijke tochten gaat ze op zoek naar kevers, rupsen, wormen en slakken. Nina’s lievelingsmaaltijd is huisjesslakken. Ze eet er wel 40 per nacht. Als voorbereiding op de winterslaap eet Nina zich in de herfst ook vol met vruchten en paddenstoelen. Van november/december tot april/mei slaapt Nina aan een stuk door. Egels vindt je door heel Nederland heen. Ze houden vooral van plekken met struiken. Daarom kan je ze ook in je tuin tegenkomen. Egels zijn gewoontedieren. Als een fijne route hebben gevonden dan lopen ze daar zeker vaker. Wist je dat egels kunnen verharen? Hun oude stekels vallen uit en in plaats daarvan groeien weer nieuwe stekels.

Ik hoop dat ik jullie als gids weer een hoop hebt geleerd. Vergeet niet om na je bezoekje aan Nina de bonuscode op te schrijven. Deze vindt je boven aan het logboekje.

 


Deze cache is onderdeel van een grotere serie

Voor een volledige lijst van de rest van deze caches willen we u graag doorverwijzen naar www.cultuurennatuurevent.nl/listings2023


 

Graag willen wij je vragen om goed te letten op de openstellingsborden, o.a. de volgende regels zijn van belang:
- Welkom tussen zonsopgang en zonsondergang
- Fietsen is niet toegestaan
- Honden aangelijnd

Onze dank gaat uit naar Staatsbosbeheer, in de persoon van boswachter Jelle Bais, voor het verlenen van toestemming voor deze cache!

Additional Hints (No hints available.)