Skip to content

Raalte 900 jaar Multi-Cache

Hidden : 4/11/2023
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Geocachebeschrijving

In 2023 bestaat Raalte 900 Jaar. 

Daarom leek het ons een super idee om een Multi uit te zetten, langs de hoogtepunten die Raalte te bieden heeft. 

De wandeling is tussen de 4-5 km en is goed te bewandelen en voor iedereen en alle leeftijden geschikt. 

Graag alleen tussen zons-opkomst en zonsondergang loggen. 
Deze cache is mede mogelijk gemaakt door 

@MevrouwRS

@Poepiedoepie

@Rtewierik 

@Cleopadra 

 

De Kruisverheffingkerk; “de kathedraal van Salland”
Hoog torent deze R.K. kerk boven Raalte uit. De kerk werd gebouwd in 1832.
Sinds 1992 kreeg de kerk de eretitel van “Basiliek” (meer dan een “gewone” kerk, maar minder dan een Kathedraal).
De toren is 80 meter hoog en in de gebrandschilderde ramen staat het leven van Christus.Boven in de toren hangt het carillon met 37 klokken, waarvan de zwaarste 1783 kg. Weegt.
Het carillon wordt 2 keer per week bespeeld door een beiaardier, op woensdagochtend tijdens de
markt en op vrijdagavond. Verder wordt het automatisch bediend

~~~~~~~~

Smederij
Vroeger waren er in Raalte wel 5 smederijen, nu is er alleen dit pand wat nog aan een smid herinnert. Een hoefsmid was vroeger belangrijk, er moesten paarden beslagen worden.
Vele beroepen maakten gebruik van paarden, er waren nog geen auto’s en vrachtwagens. Denk aan de kolenboer, groenteboer, melkboeren en ook boeren gebruikten paarden om het land te bewerken.
Ook repareerde de smid kachels, waterpompen, fietsen, hekken en kapotte emmers.
In de smederij brandde altijd een groot vuur waar de smid het ijzer in kon smeden. De oude smid Harm Disselhorst heeft tijdens zijn militaire dienst in 1940 het vak van hoefsmid goed geleerd.

~~~~~~~~

 

Spinhuis
Rond 1854 was dit een politiebureau met aan de achterkant een vrouwengevangenis. Gevangen vrouwen moesten voor straf achter het spinnenwiel en van wol katoen en garen spinnen.
Hier dichtbij is ook de Spinhuisstraat, vernoemd naar dit huis Mannen die gevangen zaten werden in de toren van de Plaskerk opgesloten.

~~~~~~~~

Angeli Custodes (Engelbewaarders)

Dit gebouw was van 1932 tot 1964 een ziekenhuis. Hier werkten de “Zusters van liefde”
De zusters stonden aan het hoofd van de afdelingen. In de oorlogsjaren bood het ziekenhuis onderdak aan onderduikers, de meesten uit Raalte en omgeving. Ook kwamen er tijdens de hongerwinter veel mensen uit het westen om voedsel en graan te vragen.
In 1964 wordt het een bejaardenhuis voor nonnen en na 2000 een verzorgingshuis ook voor niet nonnen. Achter het gebouw ibevindt zich nog een begraafplaats voor de nonnen en een “Lourdesgrot”

~~~~~~~~

Oorlogsmonument

Dit monument staat hier ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de WOII in Raalte.
Het monument stelt een soldaat voor die op dodenwacht staat, met zijn geweer aan de voet als
symbool voor waakzaamheid.
De kleine kruizen zijn het leed dat uiteindelijk voort naar het kruis van Christus. Op dit kruis zie je
een vis, dit is een oud Christelijk symbool voor Christus.

~~~~~~~~

Synagoge
Deze Joodse kerk is ingewijd in 1889. Voor de WOII woonden er in Raalte ongeveer 40 Joodse mensen. Het waren handelaren in (pluim) vee en manufacturen.
Verreweg het grootste deel van de joodse bevolking van Raalte is tijdens de bezettingsjaren tussen september 1942 en januari 1944 gedeporteerd en in de kampen in Polen omgekomen.
De synagoge werd in 1943 leeggeroofd en werd als opslagplaats gebruikt.
Slechts 3 personen hebben de oorlog overleefd
Iets verderop bij huisnummer 17 zie je tussen de stoeptegels zie je zgn. Stolpersteine, dit zijn herinneringstenen geplaats vóór de huizen waar vroeger Joodse mensen hebben gewoond. Naam, datum, en plaats van overlijden worden in het messing laagje gestanst.

~~~~~~~~

Zuivelfabriek "De Hoop"

Op de plaats van de huidige nieuwbouw heeft de zuivelfabriek van Raalte gestaan. De bouw ten tijde van de eerste wereldoorlog was niet eenvoudig, gezien de schaarste aan materialen. Ook melkbussen waren om die reden moeilijk leverbaar. Desondanks begon de fabriek medio 1917 te draaien en liep het vervolgens voorspoedig. In 1969 veranderde de naam na fusie met "De Vooruitgang" in Heeten in HOVO (HOop, VOoruitgang). In 1991 werd de fabriek overgenomen door COBERCO. De fabriek in Raalte werd vervolgens in 1992 gesloten. Inmiddels staan er woningen op het voormalig fabrieksterrein, maar bij het waypoint vindt u nog een herinnering aan "De Hoop".

~~~~~~~~

Overijssels Kanaal M.O.K. werfjes
Raalte wordt van oost naar west doorsneden door het Overijssels kanaal. Het kanaal is tussen 1852 en 1858 door honderden mensen handmatig met behulp van spaden en kruiwagens uitgegraven.
Het kanaal werd gebruikt als transportroute per schip voor vervoer van granen en grondstoffen. In 1988 werd het kanaal voor scheepvaart gesloten, er kwamen nog maar 2 schepen per week door. Het uitbaggeren en kades onderhouden werd in verhouding veel te duur. Tegenwoordig heeft het kanaal nog een recreatieve functie, denk aan vissen, wandelen en fietsen langs het kanaal.
M.O.K. is de afkorting van Maatschappij Overijsselse Kanalen. Bij de werfjes werden houten bruggen en vlotten gebouwd. Het rechter werfje was voor het drogen van hout en het linker voor het bouwen en repareren.

~~~~~~~~

De Plaskerk
De Plaskerk is het oudste gebouw van Raalte en werd gebouwd op een kruispunt van zandwegen
uit alle windstreken. Al in 1123 is er sprake van een kerk in Raalte. Van alle kanten konden mensen naar deze kerk komen, te voet of te paard.
De naam “Plaskerk” heeft te maken met het feit dat hier een put/pomp was, waar mensen water konden halen. Door de “drukte” en het gemors bleef er altijd een plas water staan. Een andere verklaring is dat het franse woord “La Place” plein of markt betekent.
Het eerste (romaanse) kerkje was van hout. Maar de fundering van oersteen is in de huidige kerk nog aanwezig. Het gebouw zoals het nu is dateert grotendeels uit de 15 e eeuw. Oorspronkelijk was het een Rooms katholieke kerk. In de huidige tijd is het van de Protestantse Kerk Nederland.
Tot aan de restauratie van 1971-1975 was het heel bijzonder dat de toren lager was dan de kerk zelf. De Plaskerk is een rijksmonument; er mag niets aan veranderd worden.
Een rijksmonument herken je aan het blauw/witte bordje.

 

 

Mede mogelijk gemaakt door de organisatie Raalte 900 jaar 

 

Vragen? 

stuur een mailtje naar 

Raalte900geocaching@gmail.com

Additional Hints (Decrypt)

Baqre urg nsqnxwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)