Skip to content

Riera de Montbrió EarthCache

Hidden : 4/11/2023
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


                 


La riera de Montbrió es forma per la unió del barranc de l’Empedrat i del barranc del Pinar. Tot dos desaigüen la zona est de Botarell, municipi veí. A Montbrió agafa el nom del barranc de l’Ànima blanca. En sortir del terme, una mica més avall, s’uneix amb el barranc de Botarell, tot perdent el nom. Aquest barranc s’ajunta al barranc de Segures, poc abans de trobar-se l’A7, per agafar el nom de Torrent d’en Gener a l’arribar a Cambrils, on desemboca al mar per el Dorado i les Platges del Sud.

Tant la riera com tots aquests torrents tenen la funció de desaiguar la serralada prelitoral i com la majoria de torrents mediterranis són corrents intermitents d’aigua. Normalment l’aigua que hi baixa ho fa quan plou o quan ha acabat de fer-ho, presentant un flux impetuós que comporta una gran capacitat d’erosió. La proximitat del mar i la relativa alçada de la serralada Prelitoral fan que les llevantades descarreguin fortament en aquesta serralada. El fort pendent i la gravetat se n’encarreguen de la resta; l’aigua s’obrirà pas per baixar, fent-ho per on menys li costi, és a dir, per barrancs, rases i rieres.

S’acostuma a donar el nom de torrent al barranc que s’ha format per l’erosió de les aigües, així que aquesta definició té més a veure amb la llera que no pas amb el corrent fluvial que hi discorre puntualment.

Els materials que trobem a la llera solen ser ben diferents dels còdols de riu, gairebé sempre ben arrodonits i suaus pel desgast provocat per l’aigua en fer-los rodar pel fons. Als torrents, barrancs o rieres, els materials són arrossegats de forma violenta i els fragments de major mida, les càrregues de fons, solen ser transportats per arrossegament o saltació, tenint angles i arestes més acusats que no pas els còdols de riu, tendents a ser arrodonits.

 

Parts de torrents i rieres:

  • La conca de recepció és on es recullen les aigües de les pluges, s’escolen pel pendents i van agafant velocitat per anar formant la següent part del torrent.
  • El canal de desguàs és on la llera es fa més estreta i profunda, per efecte de l’erosió vertical. En zones fortament humanitzades les parets solen estar protegides per marges de pedra seca, actualment els trobem formigonats, per a protegir els terrenys de conreu i evitar que l’erosió se’ls endugui.
  • El con de dejecció és on s’acumulen els sediments arrossegats per les aigües del torrent en les avingudes o crescudes. Sol ser sempre en zones de menor pendent, on l’aigua perd la força i hi diposita els materials que arrossega.


https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/20516a20-7825-41d5-a622-9364c5cb5698.jpg

Per a poder fer el log com a trobat o com après, cal respondre les següents preguntes enviant un missatge als propietaris amb les lletres corresponents a les respostes triades, per exemple AEIQV. En cas de no ser correcte el log podrà ser esborrat segons indiquen les guidelines

PREGUNTES:

1. Quina capacitat d’erosió vertical (en fondària) tenen les rieres i els torrents?
          A. Suau          B. Mitjana          C. Alta

2. Baixeu a les coordenades, a la llera de la riera, agafeu un grapat de grava i apreteu el puny. Com diríeu que és?
          D. Suau, agradable al tacte                                           E. Cantallut, molesta a la mà
          F. Com sorra de platja, s’escapa entre els dits          G. Grava arrodonida, agradable
 
3. Dieu en quina part de la riera ens trobem quan som al WP1.
          H. Conca de recepció          I. Canal de desguàs          J. Con de dejecció
 
4. Situats al WP1, quina amplada de llera i fondària, en metres, hi podem trobar?
          K. 3/5          L.10/2          M. 5/1          N.5/10

5. Dues fotos. Pengeu una foto vostra o del vostre identificador a les coordenades de l'earth i una altra al WP1








La riera de Montbrió se forma por la unión del barranco del Empedrat y del barranco del Pinar. Ambos desaguan la zona este de Botarell, municipio vecino. En Montbrió adopta el nombre de barranco del Ànima blanca. Al salir del término municipal, un poco más hacia abajo, se une con el barranco de Botarell, perdiendo el nombre. Este barranco se junta con el barranco de Segures, poco antes de encontrarse a la A7, para cambiar el nombre per el de Torrent d’en Gener al llegar a Cambrils, donde desemboca al mar por el Dorado y las Platges del Sud.

Tanto la riera como todos estos torrentes tienen la función de desaguar la sierra prelitoral y como la mayoría de torrentes mediterráneos son corrientes intermitentes de agua. Normalmente el agua que baja lo hace al llover o cuando ha terminado de hacerlo, presentando un flujo impetuoso que comporta una gran capacidad de erosión. La proximidad del mar y la relativa altitud de la sierra Prelitoral hacen que las levantadas descarguen fuertemente en esta sierra. La fuerte pendiente y la gravedad se encargan del resto; el agua se abrirá paso para bajar, haciéndolo por donde menos le cueste, es decir, por barrancos, rasas y rieras.

Se suele dar nombre de torrente al barranco que se ha formado por la erosión de las aguas, así que esta definición tiene más a ver con el cauce que no con la corriente fluvial que discurre por él puntualmente.

Los materiales que encontramos en el cauce suelen ser muy diferentes de los guijarros de rio, casi siempre muy redondeados y suaves por el desgaste provocado por el agua al hacerlos rodar por el fondo. En los torrentes, barrancos o rieras, los materiales son arrastrados de forma violenta y los fragmentos de mayor medida, las cargas de fondo, suelen ser transportadas per arrastre o saltación, teniendo ángulos y aristas más acusadas que los guijarros de rio, tendientes a ser redondeados.

Partes de torrentes y rieras:

  • ·   La cuenca de recepción es donde se recogen las aguas de las lluvias, se cuelan por las pendientes y van cogiendo velocidad para ir formando la siguiente parte del torrente.

  • El canal de desguace es donde el cauce se hace más estrecho y profundo, por efecto de la erosión vertical. En zonas fuertemente humanizadas las paredes suelen estar protegidas por márgenes o muros de piedra seca, actualmente los encontramos hormigonados, para proteger las tierras de cultivo y evitar que la erosión se los lleve. .
  • El cono de deyección es donde se acumulan los sedimentos arrastrados por las aguas del torrente en las avenidas o crecidas. Suele ser siempre en zonas de menor pendiente, donde el agua pierde la fuerza y deposita los materiales que arrastra.


https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/20516a20-7825-41d5-a622-9364c5cb5698.jpg

Para poder loguear como encontrado o como aprendido, hay que responder a las siguientes preguntas enviando un mensaje a los propietarios con las letras correspondientes a las respuestas elegidas, por ejemplo AEIQV. En caso de no ser correcto el log podrá ser borrado según indican las guidelines

PREGUNTAS:

1. ¿Qué capacidad de erosión vertical (en profundidad) tienen las rieras y los torrentes?
          A. Suave         B. Media          C. Alta

2. Bajad a las coordenadas, en el cauce de la riera, coged un puñado de grava y apretadlo con el puño. ¿Cómo diríais que es?
       D. Suave, agradable al tacto                                        E. Anguloso, molesta a la mano     .           F: Como arena de playa, se cuela entre los dedos       G: Grava redondeada, agradable

3. Decid en qué parte de la riera nos encontramos cuando estamos en el WP2.
          H: Cuenca de recepción             I: Canal de desguace           J: Cono de deyección

4. Situados en el WP1, ¿Qué anchura de cauce y profundidad, en metros, podemos encontrar?

          K: 3/10          L:10/2           M: 5/1          N:10/1

 5. Dos fotos. Colgad una foto vuestra o de vuestro identificador en la coordenadas del earth y otra en el WP2.











The Montbrió stream is formed by the union of the Empedrat ravine and the Pinar ravine. Both drain the eastern area of Botarell, a neighboring municipality. In Montbrió it adopts the name of the Ànima blanca ravine. Leaving the municipal area, a little further down, it joins the Botarell ravine, losing its name. This ravine joins the Segures ravine, shortly before meeting the A7, to change its name to Torrent d'en Gener when it reaches Cambrils, where it flows into the sea through El Dorado and the Platges del Sud.

Both the stream and all these torrents have the function of draining the pre-coastal mountain range and, like most Mediterranean torrents, they are intermittent streams of water. Normally the water that comes down does so when it rains or when it has finished, presenting an impetuous flow that entails a great capacity for erosion. The proximity of the sea and the relative altitude of the Prelitoral mountains mean that the lifts discharge strongly in this mountain range. The steep slope and gravity take care of the rest; the water will make its way down, doing it where it costs the least, that is, through ravines, shallows and streams.

The name of torrent is usually given to the ravine that has been formed by the erosion of the waters, so this definition has more to do with the channel than with the river current that runs through it on time.

The materials that we find in the river bed are usually very different from river pebbles, almost always very rounded and soft due to the wear caused by the water when making them roll along the bottom. In torrents, ravines or streams, the materials are dragged violently and the larger fragments, the bottom loads, are usually transported by dragging or jumping, having more pronounced angles and edges than river pebbles, tending to be rounded.

 
Parts of torrents and streams:

  • The reception basin is where the rainwater is collected, seeps down the slopes and picks up speed to form the next part of the torrent.
  • The scrapping channel is where the channel becomes narrower and deeper, due to the effect of vertical erosion. In strongly humanized areas, the walls are usually protected by margins or dry stone walls, currently we find them concreted, to protect farmland and prevent erosion from taking them away..
  • The contribution cone is where the sediments carried by the torrent waters in the floods or floods accumulate. It is usually always in areas of lesser slope, where the water loses its strength and deposits the materials it drags..


https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/20516a20-7825-41d5-a622-9364c5cb5698.jpg

In order to log as found or learned, the following questions must be answered by sending a message to the owners with the letters corresponding to the chosen answers, for example AEIQV. If it is not correct, the log can be deleted as indicated guidelines

PREGUNTES:

1. What vertical erosion capacity (in depth) do streams and torrents have?
          A. Mild          B. Medium          C. High

2. Go down to WP1, to the bed of the stream, and grab a handful of gravel and make a fist. How would you say it is?
          D. Smooth, pleasant to the touch                        E. Angular, uncomfortable in the hand
          F. Like beach sand, slips through fingers          G. Nice rounded gravel

3. Decide which part of the stream we are in when we are in WP1.
          H: Reception basin          I: Drainage channel          J: Contribution cone

4. Located in WP2, what channel width and depth, in meters, can we find?
          K. 3/10          L.10/2           M 5/1          N:10/1

5. Two pictures. Upload a photo of yourself or your ID in earth coordinates and another on WP1.
 









Additional Hints (No hints available.)