Skip to content

L'aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa EarthCache

Hidden : 8/10/2023
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


                 




En aquest punt som a l’aiguabarreig del riu Segre amb la Noguera Pallaresa, indret on aquest darrer riu es converteix en un afluent del Segre.

Segons diversos diccionaris un aiguabarreig és la confluència de dos rius, o corrents d’aigua, on s’ajunten i des d’aquest punt passen a formar un sol corrent.

Podem apreciar clarament, en el punt on es barregen les aigües, la diferència de tonalitats de l’aigua de cada riu. Aquesta diferència la provoquen els sediments que porten les esmentades aigües.

El rius transporten sediments, de manera contínua, barrejats amb l’aigua. Normalment els arrenquen de les parts altes i mitjanes dels seus cursos, per a dipositar-los a les zones de deposició, a les parts baixes. D’aquesta manera a la Mediterrània s’han format zones deltaiques creant una morfologia característica.

Quan els cabals d’aigua augmenten, ja sigui per fortes pluges o de manera regular quan es fon la neu de la muntanya, aquesta erosió i transferència de sediments també augmenta, podent transportar sediments de major volum. 

La quantitat de sediments que transporta un riu es quantifica segons composició i grandària de la manera següent:
- Sediments en suspensió, mg/l
- Càrrega de fons, g/l
El volum de sediments es quantifica en relació a cada cabal determinat, m3/s.

En el seu transport, una de les propietats que té major rellevància és el seu pes i forma. D’això en dependrà la seva flotabilitat.

Els sediments, es classifiquen segons la granulometria (escala Wentworth):
- Les partícules majors de 64mm de diàmetre es classifiquen en còdols.
- Les menors son còdols, grànuls, sorra i llim.
- Les partícules menors de 0,0039mm són de fang o llot.

Les preses i pantans són un fre al transport d’aquests sediments. Les partícules de major mida es queden dipositades al pantà. Les partícules de menor mida, que van en suspensió i/o dissolució, al quedar en aigües més tranquil·les, també es dipositen al fons. D’aquesta manera l’aigua que supera la presa baixa força neta de sediments.

Això és el que passa al pantà de Camarasa, al riu Noguera Pallaresa. L’aigua, com es pot veure a les fotos adjuntes, es veu ben clara i neta. En canvi l’aigua procedent del Segre té un to diferent, més fosc, per la sedimentació que porta. Podeu veure això que acabeu de llegir, des de les coordenades de l’earth, a través dels arbres, o des de les coordenades dels dos waypoints que hem creat

Així que l'aigua va baixant, es barreja i quan arriba a la localitat de Camarasa ja no s'aprecia gens la diferència de colors que es veu a les coordenades indicades.

https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/20516a20-7825-41d5-a622-9364c5cb5698.jpg

Per a poder fer el log com a trobat o com après, cal respondre les següents preguntes enviant un missatge als propietaris amb les lletres corresponents a les respostes triades, per exemple AEI. En cas de no ser correcte el log podrà ser esborrat segons indiquen les guidelines

PREGUNTES:

1. Quines partícules són les que donen un color terrós a l’aigua?
A.
Els còdols        B. Els fangs o llot           C. Els grànuls

 2. Mireu el riu, en el sentit de l’aigua (de dalt a baix), quin costat porta més sediments?
 D.
El dret              E. L’esquerre                  F. Els dos igual

 3. La presa de Caramasa:
G.    
Participa en la reducció del delta de l’Ebre per retenir sediments
H.     
És la responsable de la diferència de colors de l’aiguabarreig
 I.       
Les dues respostes anteriors són correctes

4. Pengeu una foto vostra, o d’un identificatiu vostre, on es vegi l’aiguabarreig o, com a mínim, on s’albiri aquest. Podeu emprar les fotos del listing com a inspiració i/o referència. En cas de no penjar la foto obligatòria se us podrà esborrar el log.











En este punto estamos en la confluencia del río Segre con el Noguera Pallaresa, lugar donde este último río se convierte en un afluente del Segre.

Según varios diccionarios una confluencia es la unión de dos ríos, o corrientes de agua, donde se juntan y desde este punto pasen a formar una sola corriente.

Podemos apreciar claramente, en el punto en el que se mezclan las aguas, la diferencia de tonalidades del agua de cada río. Esta diferencia la provocan los sedimentos que lleven dichas aguas.

Los ríos transportan sedimentos, de forma continua, mezclados con el agua. Normalmente los arrancan de las partes altas y medias de sus cursos, para depositarlos en las zonas de deposición, en las partes bajas. De esta forma en el Mediterráneo se han formado zonas deltaicas creando una morfología característica.

Cuando los caudales de agua aumentan, ya sea por fuertes lluvias o de forma regular cuando se funde la nieve de la montaña, esta erosión y transferencia de sedimentos también aumenta, pudiendo transportar sedimentos de mayor volumen.

La cantidad de sedimentos que transporta un río se cuantifica según composición y tamaño de la siguiente forma:
- Sedimentos en suspensión, mg/l

- Carga de fondo, g/l
El volumen de sedimentos se cuantifica en relación con cada caudal determinado, m3/s.

En su transporte, una de las propiedades que tiene mayor relevancia es su peso y forma. De eso dependerá su flotabilidad.

Los sedimentos, se clasifican según la granulometría (escala Wentworth):.

- Las partículas mayores de 64mm de diámetro se clasifican en cantos rodados.

- Las menores son guijarros, gránulos, arena y limo.

- Las partículas menores de 0,0039mm son de barro o lodo.

Las presas y pantanos son un freno al transporte de estos sedimentos. Las partículas de mayor tamaño se quedan depositadas en el pantano. Las partículas de menor tamaño, que van en suspensión y/o disolución, al quedar en aguas más tranquilas, también se depositan en el fondo. De esta forma el agua que supera la presa baja bastante limpia de sedimentos.

Esto es lo que ocurre en el pantano de Camarasa, en el río Noguera Pallaresa. El agua, como se puede ver en las fotos adjuntas, se ve clara y limpia. En cambio, el agua procedente del Segre tiene un tono diferente, más oscuro, por la sedimentación que lleva. Puede ver esto que acaba de leer, desde las coordenadas del earth, a través de los árboles, o desde las coordenadas de los dos waypoints que hemos creado.

Así que el agua va bajando se mezcla y cuando llega a la localidad de Camarasa ya no se aprecia en absoluto la diferencia de colores que se ve en las coordenadas indicadas.


https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/20516a20-7825-41d5-a622-9364c5cb5698.jpg

Para poder loguear como encontrado o como aprendido, hay que responder a las siguientes preguntas enviando un mensaje a los propietarios con las letras correspondientes a las respuestas elegidas, por ejemplo AEIQV. En caso de no ser correcto el log podrá ser borrado según indican las guidelines


PREGUNTAS:

1. ¿Que partículas son las que dan un color terroso al agua?
A.
Los guijarros        B. Los fangos o lodos           C. Los gránulos

 2. Mirad el río, en el sentido del agua (de arriba abajo), ¿qué lado lleva más sedimentos?
 D. El derecho           E. El izquierdo                        F. Los dos igual

 3. La presa de Caramasa:
G.    
Participa en la reducción del delta del Ebro por retener sedimentos
H.    
Es la responsable de la diferencia de colores de la confluencia
 I.       
Las dos respuestas anteriores son correctas

4. Colgad una foto vuestra, o de un identificativo vuestro, donde se vea la confluencia o, como mínimo, donde se divise éste. Podéis usar las fotos del listing como inspiración y/o referencia. En cas de no subir la foto obligatòria se os podrá borrar el log.












At this point we are at the confluence of the Segre river with the Noguera Pallaresa, where the latter river becomes a tributary of the Segre.

According to several dictionaries, a confluence is the union of two rivers, or water currents, where they come together and from this point they form a single current.

We can clearly appreciate, at the point where the waters mix, the difference in tonalities of the water of each river. This difference is caused by the sediments carried by these waters.

Rivers transport sediment, continuously, mixed with the water. Normally they tear them from the upper and middle parts of their courses, to deposit them in the deposition zones, in the lower parts. In this way, delta areas have been formed in the Mediterranean, creating a characteristic morphology.

When water flows increase, either due to heavy rains or regularly when the mountain snow melts, this erosion and sediment transfer also increases, being able to transport larger volume sediments.

The amount of sediment transported by a river is quantified according to composition and size as follows:
- Suspended sediments, mg/l
- Bottom load, g/l
The sediment volume is quantified in relation to each determined discharge, m3/s.

In its transport, one of the most relevant properties is its weight and shape. Your buoyancy will depend on that.

Sediments are classified according to granulometry (Wentworth scale):

- Particles greater than 64mm in diameter are classified as boulders.

- The minor ones are pebbles, granules, sand and silt.

- Particles smaller than 0.0039mm are mud or mud.


Dams and swamps are a brake on the transport of these sediments. The larger particles remain deposited in the swamp. The smaller particles, which are in suspension and/or solution, as they remain in calmer waters, also settle on the bottom. In this way, the water that exceeds the dam comes down quite clean of sediments.

This is what happens in the Camarasa reservoir, on the Noguera Pallaresa river. The water, as you can see in the attached photos, looks clear and clean. On the other hand, the water coming from the Segre has a different, darker tone, due to the sedimentation it carries. You can see what you just read, from the earth coordinates, through the trees, or from the coordinates of the two waypoints we've created.

So, as the water goes down, it mixes and when it reaches the town of Camarasa, the difference in color that is seen in the indicated coordinates is no longer appreciated at all.

https://s3.amazonaws.com/gs-geo-images/20516a20-7825-41d5-a622-9364c5cb5698.jpg

In order to log as found or learned, the following questions must be answered by sending a message to the owners with the letters corresponding to the chosen answers, for example AEI. If it is not correct, the log can be deleted as indicated guidelines


QUESTIONS:

1. What particles are the ones that give an earthy color to the water?
A. Pebbles        B. Mud           C. Granules

 2. Look at the river, in the direction of the water (from top to bottom), which side carries more sediment?
 D. Right            E. Left             F. Both the same

 3. Caramasa Dam:
G.    
Participates in the reduction of the Ebre delta to retain sediments.
H.     
It is responsible for the difference in the colors of the water mixture.
 I.      
Both of the above answers are correct.

4. Upload a photo of you, or of your identification, where the water mixture is visible or, at least, where it can be seen. You can use the photos in the listing as inspiration and/or reference. If you do not upload the mandatory photo, your log may be deleted.









Additional Hints (No hints available.)