Skip to content

[CITO4Daagse] Event Ter Wadding / Noord Hofland Event Cache

Hidden : Tuesday, 19 September 2023
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

19 September 2023, 20:00 - 20:30

Meet & Greet Event logo

Over de CITO4Daagse

Als alternatief voor de avondvierdaagse organiseren we met een team iets soortgelijks voor geocachers: de CITO4Daagse. Van 18 t/m 21 september zijn er 4 avonden op een rij een CITO en een meet & greet event ter afsluiting in steeds een ander park in of bij Leiden. Het programma ziet er als volgt uit:

  • maandag 18 september: CITO en Event in Park Kweeklust
  • dinsdag 19 september: CITO en Event in Park Ter Wadding / Park Noord Hofland
  • woensdag 20 september: CITO en Event in het Noorderpark
  • donderdag 21 september: CITO en Event in park Park Roomburg / Park De Bult

We nodigen je uit om aan alle CITO's en events van deze 4-daagse mee te doen. Want dan hebben we mogelijk een paar verrassingen voor je in petto.

Over het park

Vandaag maken we een uitstapje naar Voorschoten en bezoeken we Park Ter Wadding en Park Noord Hofland.

Huis Ter Wadding, dat gebouwd is op een stuk grond dat vroeger eigendom was van kasteel De Werve, komt in 1687 voor het eerst ter sprake. Men spreekt dan van een "huizinge" Ter wadding en van een tuinmanswoning en een aanleg ("plantagiën"). Eigenaar in dat jaar van het goed wordt de Leidenaar Johannes Minne. Tevens wordt het genoemd in 1729, bij de veiling na het overlijden van de eigenaar. Omstreeks 1770 gaf lakenverver Willem van Noort uit Leiden opdracht om het huidige huis Ter Wadding te bouwen.
De naam Ter Wadding stamt uit de Middeleeuwen toen de Haagsche Schouw (thans gemeente Leiden), "het veer ter Wadding" werd genoemd. Ook zou het te maken kunnen hebben met een nog oudere vermelde doorwaadbare plek door de Rijn. De klokkentoren, afkomstig van de buitenplaats Adegeest te Voorschoten, werd in 1860 op het dak van Ter Wadding geplaatst.
In 1964 vertrok de laatste bewoner, de weduwe A.E.S.R. Insinger, om het huis na zes jaar leegstand in 1970 aan de provincie Zuid-Holland te verkopen. Na renovatie en ingebruikname als kantoorpand werd Ter Wadding in 2005 aangekocht door de gemeente Voorschoten, om het vervolgens door te verkopen aan een projectontwikkelaar voor renovatie. Sinds november 2010 is het Cardiologie Centrum Voorschoten in Ter Wadding gevestigd met een poli cardiologie. Een samenwerking van Leids Universitair Medisch Centrum, Bronovo en Cardiologie Centra Nederland. Ook andere bedrijven houden kantoor in het huis.

Noord-Hofland is een wijk in de Zuid-Hollandse gemeente Voorschoten, deels gesitueerd in de oude Noord-Hoflandsche polder. De wijk ligt enigszins los van de rest van Voorschoten en tussen de Leidse wijken Stevenshof en Leiden Zuidwest in. De reden hiervoor is dat een strook land vrijgehouden is voor de N434. Eind 2013 is besloten dat het weggedeelte onder Voorschoten wordt ondertunneld.
De eerste huizen van Noord-Hofland werden eind jaren 60 ten westen van de Leidseweg gebouwd. Met name in de jaren 70 verrees een wijk met flats, rijtjeshuizen en schakelwoningen. De wijk is door de gemeente Voorschoten van buiten naar binnen gebouwd, dus eerst aan de kant van Leiden, om Leidse annexatieplannen voor te zijn.
Noord-Hofland is een groen opgezette woonwijk met eigen wijkvoorzieningen. Er zijn naast een centraal winkelcentrum, twee basisscholen en een activiteitencentrum ("De Alettahof") ook verschillende parken gelegen, zoals het monumentale Ter Wadding. Aan de westzijde ligt het langgerekte Park Noord-Hofland en aan de oostzijde is het Leidse Park de Hooghkamer te vinden. De wijk wordt hier begrensd door de Korte Vliet, die de omstreeks 50 na Chr. door de Romeinen gegraven Vliet met de (Oude) Rijn verbindt. Aan de zuidgrens van Noord-Hofland ligt de voor het publiek toegankelijke Buitenplaats Berbice. Ook liggen aan de zuidwestzijde van de wijk de velden van de meeste Voorschotense sportverenigingen (hockey, voetbal, atletiek, etc.) en zijn er een par-3 golfbaan en overdekt zwembad te vinden.

Over dit Meet & Greet Event

Na het opruimen keuvelen we nog lekker even na. Breng vooral gezelligheid mee en eventueel iets te eten/drinken.

Additional Hints (No hints available.)