Skip to content

Church Micro BE CMB002 - Nazareth, O.-L.-Vrouwkerk Multi-Cache

Hidden : 9/20/2023
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Church Micro BE CMB002 - Nazareth, Onze-Lieve-Vrouwkerk


De plaatsnaam Nazareth komt al voor in een tekst uit 1259. Er zijn verschillende hypotheses over de herkomst van de naam, maar het meest waarschijnlijke is dat Nazareth genoemd is naar de gelijknamige plaats uit de Bijbel.

De oorsprong van de kerk van Nazareth wordt verklaard door een legende. Rond 1240 verdwaalde een ridder, die op terugreis was van Rome, tijdens een onweer in de bossen tussen Schelde en Leie. Hij beloofde - na een miraculeuze verschijning van Onze-Lieve-Vrouw - een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth te bouwen op de plaats waar hij zijn weg zou terugvinden. Meteen na zijn belofte bedaarde het onweer en zag de ridder op een open plaats in het bos een hut. Op deze plek liet hij een kapel bouwen.
Volgens een ander verhaal zou de parochie in 1240 echter gesticht zijn door Walter van Marvis, bisschop van Doornik, die hier een bedevaartkapel liet bouwen, naar verluidt ook omdat Onze-Lieve-Vrouw hier aan hem zou zijn verschenen.

De bidplaats onderging in de loop der jaren veel veranderingen, maar over het onstaan of de bouw van de eigenlijke Onze-Lieve-Vrouwkerk op die locatie zijn er geen oorkondes te vinden.

Op 16 augustus 1653 brandde de kerk uit ten gevolge van een blikseminslag. In 1860 werd ze voor de tweede maal getroffen door de bliksem en werd ze bijna volledig vernield. Op 28 augustus 1865 reeds werd de nieuwe kerk ingewijd, en dit is de kerk zoals we ze vandaag kennen.

Het interieur van het kerkgebouw is overwegend geïnspireerd op de neo-barok. De binnenzijde is bepleisterd en polychroom beschilderd. Vooral in het transept en het koor zijn de kleuren opvallend. De voornaamste bezienswaardigheden in de kerk zijn de fraaie preekstoel en het orgel (1550, beschermd monument). Het belangrijkste beeld binnen de kerk is het Mariabeeld op het Maria-altaar (jaren 1200). Dit eikenhouten beeld is slechts 69 cm hoog en is uit één stuk eikenhout gesneden. Het heeft vroeger zeker aan een boom gehangen; bewijzen hiervan zijn het uitgeholde ruggedeelte waaraan een zware ijzeren haak is bevestigd (het is bekend dat er rond 1240 een Mariabeeldje aan een boom hing in de bossen van Nazareth). Het beeld is het origineel beeld uit de eerste bedevaartkapel. Doorheen de eeuwen schreef men het allerlei mirakelen toe en Nazareth werd zo een belangrijk bedevaartsoord. Ter gelegenheid van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte (8 september) wordt het beeld elk jaar meegedragen in een ommegang. De gelovigen gaan biddend van de ene versierde kapel naar de andere. Deze ommegang dateert reeds van voor 1400.

Voor het kerkportaal werd in 1920 een oorlogsmonument geplaatst naar ontwerp van de Deinse beeldhouwer Antoon Van Parys (1884-1968), met een vrijheidsboom (bruine beuk - Fagus sylvatica 'Atropunicea’). De beeldengroep werd in 1938 vervangen door een hardstenen Heilig Hartbeeld. In 1994 werd het oorlogsgedenkteken in ere hersteld en terug voor de kerk geplaatst, echter op een nieuwe sokkel, tegenover het Heilig Hartbeeld dat op de oude sokkel van het oorlogsmonument is geplaatst.

Tijdens het eerste kwart van de 20e eeuw, vermoedelijk in 1914, werd in de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats een bakstenen elektriciteitscabine gebouwd in een aangepaste eclectische stijl, een getuige van nieuwe openbare nutsvoorzieningen in die periode.

Bronnen:
- Platform Omgeving Leie Schelde (www.polsregio.be)
- Wikipedia (nl.wikipedia.org)
- Inventaris Onroerend Erfgoed.



De cache.

Enkele meter ten noorden van de opgegeven coördinaat bevindt zich het oorlogsgedenkteken, met daarop de namen en de datum en plaats van overlijden van de Nazareners die in beide wereldoorlogen het leven lieten.

Zoek de datum van overlijden van de persoon die in Wenen overleden is, en noem deze AB.CD.EF.

Zoek de datum van overlijden van de persoon die in Keulen overleden is, en noem deze GH.IJ.KL.

Zoek de datum van overlijden van de persoon die in Oostvleteren overleden is, en noem deze MN.OP.QR.

Zoek de datum van overlijden van de persoon die in Rumbeke overleden is, en noem deze ST.UV.WX.

Om de cache te vinden, doe je vanaf de opgegeven coördinaat een projectie met de volgende gegevens:
- afstand: FEJ m
- hoek: PSW ° ten opzichte van Noord.







Veel plezier op de zoektocht!

Met Gentsche geogroeten,

De Gentsche Geokasjing Sosseteit





**************************************************

Deze geocache maakt deel uit van de Church Micro Belgium serie geocaches.
Meer informatie over deze reeks kan U hier vinden:
Church Micro Belgium geocaches.

**************************************************


Additional Hints (No hints available.)