Skip to content

Fenokristaller - D_Leslie_A EarthCache

Hidden : 9/8/2023
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Inlärningssyftet med denna cache är att du ska bli bättre bekant med begreppen porfyr och fenokristall.

Här på gz ser du att de uppträder i berg som en större kristall, kroppar, mineraler, lösa korn eller liknande. De varierar i storlek men är vanligtvis kvarts eller fältspat i ursprung. Mineralet uppträder i en svag eller neutral färg från dess omgivande sten. Det kan nästan framstå som en främmande kropp som i xenolit.

Porfyr är en term för magmatiska bergarter som innehåller större korn av vissa mineraler, särskilt fältspat eller kvarts, i en finkornig grundmassa. Fenokristall, större, välutvecklad kristall som förekommer i en finkornig grundmassa som bildas av en bergsmälta.

Studera platsen väl för att ha ett bra underlag för att svara på frågorna nedan. Lycka till

 

BLEKINGEREGIONEN

I Blekinge finns gnejser (Blekinge kustgnejs) som till utseendet liknar en del av de sydvästsvenska gnejserna. Åldern på Blekinge kustgnejs har beräknats till ca 1700 miljoner år och bergarten skulle alltså åldersmässigt kunna föras ihop med enheter i den sydvästsvenska gnejsregionen. Den sydvästsvenska, mycket typiska komplexa tektoniken går emellertid ej att återfinna i Blekinge kustgnejs, vilket innebär att den senare inte utan vidare kan föras till de sydvästsvenska gnejserna.

Dessutom har man helt nyligen konstaterat att det förekommer (sannolik) Smålandsgranit i sydöstra Blekinge, vilket innebär att Blekinges berggrund i stället skulle kunna knytas till Smålands-Värmlandsregionen. Blekinge kustgnejs övergår gradvis i Västanåformationens metavulkaniter, vilket tyder på att kustgnejsen har ett suprakrustalt (vulkaniskt) ursprung. Yngre än kustgnejsen är de vanligen porfyriska graniter som utgör Karlshamnsgranitgruppen.

Förutom den gråröda, medel- till grovkorniga Karlshamnsgraniten (som egentligen utgörs av granit, granodiorit, kvartsmonzonit och kvartsmonzodiorit), finns det även en fin- till medelkornig granit som kallas Spinkamålagranit. De nämnda graniterna bildar ett flertal massiv av olika storlek i Blekinge och södra Småland. Karlshamnsgranitens ålder har beräknats till ca 1400 miljoner år. Till Karlshamnsgranitgruppen hör också en röd, kalifältspatrik, biotitstrimmig granit som kallas Vångagranit. En annan bergart som också är typisk för Blekinge är den s.k. Tvingsgraniten, som är en (ofta porfyrisk) granodiorit till tonalit. Tvingsgraniten liknar varianter av Smålandsgranitema, men den är vanligen något mer gnejsig. Tvingsgranitens ålder har beräknats till ca 1770 miljoner år.

 

 

Porfyr är en term för magmatiska bergarter som innehåller större korn av vissa mineraler.

Porfyr är en term för magmatiska bergarter som innehåller större korn av vissa mineraler, särskilt fältspat eller kvarts, i en finkornig grundmassa. De stora kornen kallas fenokristaller eller strödda korn.

Termen 'porfyr' beskriver en specifik textur som finns i vulkaniska bergarter, där de innehåller större kristaller av vissa mineraler (särskilt fältspat eller kvarts), dessa är omgivna av en sammansättning av mineraler som har en kristall av mycket mindre storlek. De större kristallerna kallas 'fenokristaller' eller 'halmkorn'. Porfyrstrukturer är karakteristiska för lava och de vulkaniska stenar som finns i dike och sill. Fenokristallerna bildas av den långsammare avkylningen av magman på djupet, medan den mindre matrisen beror på en snabbare avkylning efter att magman tvingats in i en spricka i jordskorpan och/eller nått jordytan.

Porfyravlagringar bildas när en kolonn av stigande magma svalnar i två steg.

  • I den första svalnar magma långsamt djupt i skorpan och bildar de stora kristallkornen med en diameter på 2 mm eller mer.
  • I den andra och sista fasen svalnar magma snabbt på relativt grunt djup eller när det bryter ut från en vulkan och bildar små korn som vanligtvis är osynliga för blotta ögat.

 

Fenokristall, större, välutvecklad kristall som förekommer i en finkornig grundmassa.

En fenokristall är en relativt stor och vanligtvis iögonfallande kristall som är tydligt större än kornen av grundmassan i en magmatisk bergart. Sådana bergarter som har en tydlig skillnad i storleken på kristallerna kallas porfyr, och adjektivet porfyrit används för att beskriva dem.

Fenokristall, större, välutvecklad kristall som förekommer i en finkornig grundmassa som bildas av en bergsmälta (magma).

Fenokristallerna har separerats genom långsam nedkylning av magman på djupet, medan den finkorniga grundmassan har uppstått genom snabb nedkylning. Fenokristaller av fältspat, olivin och pyroxen förekommer särskilt i lava och gangbergarter, till exempel porfyr.

 

Loggning av cachen.

För att kunna logga cachen måste du ha besökt koordinaterna och svarat på frågorna relaterade till earthcachen.

När svaren har samlats in skickas de till CO för verifiering.

Du kan logga cachen så fort du har skickat svaren via e-post. CO kommer att kontakta dig om det finns några frågor om svaren.

Loggar utan svar mottagna via e-post eller utan svar på eventuella följdfrågor från CO kommer att raderas utan förvarning eller vidare uppföljning.

Vänligen lägg inte in svaren på uppgifterna eller bilderna som svarar på uppgifterna i loggen.

 

Uppgifter:

1. Svara på frågorna nedan genom att besöka GZ

 

A. Beskriv med egna ord porfyren/fenokristallerna med dess färg, textur och vilken typ av mineralfyndighet vi har att göra med!

B. Vad är medelstorleken på de minsta kristallerna jämfört med de största (fenokristallerna) här på gz?

C. Har denna sten kylts ned i ett eller flera steg? Förklara med dina egna ord.

 

2.Ta en bild på dig, dig eller din GPS och bifoga den i loggen. Utan att avslöja något av svaren!

Additional Hints (No hints available.)