Skip to content

Xenolit @ Karlskrona - D_Leslie_A EarthCache

Hidden : 9/8/2023
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Inlärningsmålet med denna earthcache är att kunna identifiera xenoliter, "främmande" kroppar i annan bergart.

 

På platsen kan man observera flera mörka fält, xenoliter av hornfel i berget här, som består av granit, en relativt hård sten. För att kallas en äkta xenolit måste den inkapslade bergarten skilja sig markant från den omgivande bergarten. Xenoliter är medbringade stenar som förs med när lava strömmar genom lavapassager. Lavan stelnar snabbt när den utsätts för luft eller drivs bort på annat sätt och bildar nya stenar. På grund av värmepåverkan kan en xenolit omvandlas avsevärt. Det kan ha smält längs kanterna, reagerat kemiskt med smältan eller helt omvandlats till en annan sten.

Du kommer att kunna se att stenen har relativt stora kristaller från 1-20mm i storlek som är alkalisk fältspat. 

Bekanta dig med texten för att känna igen vad du kommer att svara för ditt besök.

 

BLEKINGEREGIONEN

I Blekinge finns gnejser (Blekinge kustgnejs) som till utseendet liknar en del av de sydvästsvenska gnejserna. Åldern på Blekinge kustgnejs har beräknats till ca 1700 miljoner år och bergarten skulle alltså åldersmässigt kunna föras ihop med enheter i den sydvästsvenska gnejsregionen. Den sydvästsvenska, mycket typiska komplexa tektoniken går emellertid ej att återfinna i Blekinge kustgnejs, vilket innebär att den senare inte utan vidare kan föras till de sydvästsvenska gnejserna.

Dessutom har man helt nyligen konstaterat att det förekommer (sannolik) Smålandsgranit i sydöstra Blekinge, vilket innebär att Blekinges berggrund i stället skulle kunna knytas till Smålands-Värmlandsregionen. Blekinge kustgnejs övergår gradvis i Västanåformationens metavulkaniter, vilket tyder på att kustgnejsen har ett suprakrustalt (vulkaniskt) ursprung. Yngre än kustgnejsen är de vanligen porfyriska graniter som utgör Karlshamnsgranitgruppen.

Förutom den gråröda, medel- till grovkorniga Karlshamnsgraniten (som egentligen utgörs av granit, granodiorit, kvartsmonzonit och kvartsmonzodiorit), finns det även en fin- till medelkornig granit som kallas Spinkamålagranit. De nämnda graniterna bildar ett flertal massiv av olika storlek i Blekinge och södra Småland. Karlshamnsgranitens ålder har beräknats till ca 1400 miljoner år. Till Karlshamnsgranitgruppen hör också en röd, kalifältspatrik, biotitstrimmig granit som kallas Vångagranit. En annan bergart som också är typisk för Blekinge är den s.k. Tvingsgraniten, som är en (ofta porfyrisk) granodiorit till tonalit. Tvingsgraniten liknar varianter av Smålandsgranitema, men den är vanligen något mer gnejsig. Tvingsgranitens ålder har beräknats till ca 1770 miljoner år.

 

 

Xenolither - en inneslutning av äldre bergarter i en magmatisk bergart.

En xenolit är en inneslutning av äldre bergarter i en magmatisk (vulkanisk) bergart. Detta till skillnad från konglomerat, som är en sedimentär bergart. Xenoliter är medbringade stenar (stenar) som förs med när lava strömmar genom lavapassager. Lavan stelnar snabbt när den utsätts för luft eller drivs bort på annat sätt och bildar nya stenar. På grund av värmepåverkan kan en xenolit omvandlas avsevärt. Det kan ha smält längs kanterna, reagerat kemiskt med smältan eller helt omvandlats till en annan sten. Xenoliten har andra egenskaper vad gäller kristaller, färg och kemisk sammansättning än den omgivande bergarten, i detta fall graniten. För att kallas en äkta xenolit måste den inkapslade bergarten skilja sig markant från den omgivande bergarten. Genom att observera den tydliga övergångszonen mellan xenoliten och graniten kan man se att bergarten i xenoliten måste ha varit avsevärt kallare än lavan den revs med och kapslades in i.

Kristallisering är namnet på den process där ett ämne bildar en fast ordnad repeterande gitterstruktur mellan flera molekyler eller atomer. Detta händer när ett ämne övergår från gas eller flytande till fast form. Normalt kommer molekylerna att bilda en ordnad gitterstruktur, men om avkylningen sker för snabbt eller ämnet är i kontakt med ett annat ämne som hindrar kristallisationsprocessen kommer ämnet att stelna utan att en inre kristallstruktur har bildats. För att kristallisation ska ske måste koncentrationen av ämnet i lösning överstiga lösligheten, dvs lösningen måste vara övermättad. Spannmålstillväxt sker så länge lösningen är övermättad och är beroende av bl.a. tid, tryck, temperatur.

 

Loggning av cachen.

För att kunna logga cachen måste du ha besökt koordinaterna och svarat på frågorna relaterade till earthcachen.

När svaren har samlats in skickas de till CO för verifiering.

Du kan logga cachen så fort du har skickat svaren via e-post. CO kommer att kontakta dig om det finns några frågor om svaren.

Loggar utan svar mottagna via e-post eller utan svar på eventuella följdfrågor från CO kommer att raderas utan förvarning eller vidare uppföljning.

Vänligen lägg inte in svaren på uppgifterna eller bilderna som svarar på uppgifterna i loggen.

 

Uppgifter:

1. Svara på frågorna nedan genom att besöka GZ

(Exempel)

A. Studera xenoliten väl och beskriv med egna ord vad du ser av xenolitfältets egenskap, struktur, färg, kristaller och storlek. Beskriv även övergången/separationen mellan sten- och xenolitfälten!

 

B. Vilka färgkontraster har xenoliten mot det omgivande berget, och likaså vad är medelstorleken på kristallerna?

 

C. Baserat på cachetexten, vilken miljö av tryck och temperatur har xenoliten genomgått?

 

2. Ta en bild på dig, dig eller din GPS och bifoga den i loggen. Utan att avslöja något av svaren!

Additional Hints (No hints available.)