Skip to content

Hundborg Stenen EarthCache

Hidden : 10/9/2023
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hundborgstenen

Et langt, sejt træk over mere end 80 år skulle der til, før ideen om frigravning af Hundborgstenen blev til virkelighed. En landmand, en direktør for Danmarks Geologiske Undersøgelser, Fredningsnævnet for Thisted Amtsraadskreds og Skov- og Naturstyrelsen talte og skrev forgæves om frigravning og den formidlingsmæssige værdi, før en geolog i andet forsøg havde succes med at skabe genklang for ideen. Thisted Kommune bevilgede pengene og en lodsejer lagde jord til løjerne. Dygtige entreprenører og store maskiner gjorde arbejdet færdigt den 17. september 2020. Hundborgstenen ligger i dag frit på overfladen nær toppen af randmorænebakken Hundborgbuen med vid udsigt over Thy og i klart vejr udsyn helt til Mors.163 tons vejer kæmpestenen, og den består ikke af grøn kryptonit, men af grågrøn larvikit.

Geologi

Hundborgstenen består af bjergarten larvikit. Det har været kendt, siden daværende direktør for Danmarks Geologiske Undersøgelse, dr.phil. Hilmar Ødum besigtigede den frigravede kæmpesten 21. juni 1938. Ødum forklarede desuden for Thisted Amtsavis, at bjergarten larvikit kun findes som faststående fjeld i omegnen af Larvik på vestsiden af Oslofjorden i Sydnorge. Stenen kaldes derfor en ledeblok, og den fortæller meget præcist om indlandsisens bevægelse fra Larvik-egnen til Thy.

Larvikit er en almindeligt forekommende strandsten langs de nordjyske kyster, hvor den findes sammen med den teglrøde og plettede rhombeporfyr. Begge bjergarter opstod i forbindelse med vulkanisme i den tidligste del af Permtiden, som varede fra for 299 til for 251 millioner år siden. Larvikitten størknede langsomt i dybet og udviklede store mineralkorn. Rhombeporfyren strømmede ovenud af aktive vulkaner og størknede hurtigt som lavastrømme på overfladen. Rhombeporfyrens teglrøde grundmasse består derfor af mineralkorn så små, at de knap kan skelnes med lup. Begge stentyper blev langt senere plukket op af indlandsisen og fragtet til det nordlige Jylland i sidste istid under isfremstød fra nord.

Flere af de nordjyske kæmpesten består af larvikit, heriblandt Dynen ved FrederikshavnStenum Stenen i det vestlige VendsysselGråstenen nord for Rold Skov og Boelsstenen i Kattegat mellem udløbet af Randers Fjord og Mariager Fjord. Jyllands største sten, Mørupstenen, består af larvikit og ligger så langt sydpå som syd for Herning i Midtjylland. 

Efter frigravningen i 2019 blev der boret en prop ud, som var 3 cm lang og havde en diameter på 2 cm. Stenprøven blev sendt til GEUS i København. Her blev den ene halvdel skåret ud i en blok på cirka 2x3 cm, hvorfra der blev lavet et såkaldt tyndslib, der er en 0,03 mm (30 my meter) tynd skive. Et tyndslib bruges til at bestemme bjergartens indhold af forskellige mineraler. Tyndslibet lægges i et polarisationsmikroskop, hvor det gennemlyses og betragtes gennem polaroidfiltre, som får de forskellige mineraler til at lyse op med karakteristiske farver. Forstørrelsen i mikroskopet betyder, at selv de mindste mineralkorn kan bestemmes.

Overordnet set klassificeres bjergarten som en grovkornet monzonit. Grovkornet, fordi de fleste korn har størrelser mellem 5 og 30 mm. Monzonit, fordi bjergarten består af omtrent lige dele kalifeldspat og plagioklas og indeholder mindre end 20 pct. kvarts. Larvikit er en af flere monzonitiske bjergarter, men larvikit er speciel ved ikke at have de to feldspattyper kalifeldspat og plagioklas. I stedet domineres bjergarten af en enkelt såkaldt ternær feldspat, der er en blanding af kalifeldspat og plagioklas og indeholder de tre grundstoffer calcium, kalium og natrium udover aluminium, silicium og ilt i dens kemiske formel. Fra tyndslibet er mineralsammensætningen vurderet således:

  • Ternær feldspat (ca. 75%)
  • Augit - Klinopyroxen (18%)
  • Biotit (4%)
  • Magnetit (2%)
  • Kvarts (2%)
  • Apatit (<1%)

Et bånd skærer Hundborgstenen og deler den i to omtrent lige store dele. I båndet når mineralkornene størrelser på flere centimeter og kaldes pegmatit. Pegmatit opstår af restsmelte, der størkner som det sidste og afkøles langsomt og derfor har haft god tid til at danne store mineralkorn. Båndet består hovedsagelig af mineralerne grønlig feldspat og sort augit (klinopyroxen). Den sorte augit har tydelige kantede krystalflader.

Larvikit findes i flere farvevarianter. Omkring Larvik og på de nordjyske strande kan du være heldig at finde lys grå, grågrøn, blågrå og mørk larvikit. En rødbrun udgave kaldes tønsbergit, og det består Nøvlingstenen syd for Aalborg af. Hundborgstenen tilhører den grågrønne variant, idet en del af feldspatkornene er grønne. Grå og grøn feldspat flettende ind i hinanden med sorte pletter af augit ses tydeligt på stenens nuværende vestside, og grønt springer i øjnene fra det pegmatitiske bånds ekstra store mineralkorn på stenens nuværende nordside. Om den grågrønne variant er en sjælden eller udbredt variant blandt larvikitterne langs østsiden af Oslofjorden vides ikke i skrivende stund. Den er blandt andet observeret ved Hovedvej E18 nordvest for Larvik og nord for Porsgrunn.

Larvikit er især kendt for sit smukke blålige farvespil, som skyldes tilstedeværelsen af mikroskopiske afblandingslameller i feldspatterne, og som giver anledning til såkaldt labradoriscens. Tilsammen med bjergartens øvrige fysiske kvaliteter betyder det, at larvikit brydes som facadesten i Larvik-området og eksporteres til hele verden.

DK spørgsmål:

1: Hvor høj er Hundborgstenen over terræn . ?  

2: Hvormange kubick meter m3 vil du gætte på at stenen er/fylder. ? 

3: Find på stenen det bånd der omkranser stenen og beskriv det ( navn og kornstørrelse ) ?  

4: GråGrønne Larvakit som stenen bla. består af, kan man ud fra dennes farve og krystaller sige hvor Stenen stammer fra land og område ca. ?  

5: du skal nu måle omkredsen af stenen fra boreprøvehullet og rundt ( her kan en snor være et godt redskab ) ? 

6: du skal tage et billede af dig selv eller noget med dit geonavn " Pegende med en finger i Hullet hvor der er udtaget boreprøve af stenen " og uploade det sammen med din online log.

7: Du må logge når du har sendt svar til CO via besked center og vi kontakter dig hvis der er noget vi ønsker uddybet i svar. husk billede på Log

 

UK: questions:

1: How high is the Hundborgstenen above ground. ?

2: How many cubic meters m3 would you guess the stone is/fills. ?

3: Find on the stone the band that encircles the stone and describe it (name and grain size)?

4: Grey-Green Larvakit as the stone, among other things. consists of, you can tell from its color and crystals where the stone originates from, country and area approx. ?

5: you now have to measure the circumference of the stone from the drill test hole and around (here a string can be a good tool)?

6: you must take a picture of yourself or something with your geoname "Pointing with a finger in the Hole where a drill sample has been taken from the stone" and upload it together with your online log.

7: You must log, when you have sent a reply to CO via the message center and we will contact you if there is something we would like to elaborate on in the reply. remember picture on Log

 

Kilder :

GEUS Danmark Hundborgstenen

Tekst: Henrik J. Granat og Thomas F. Kokfelt, begge GEUS

Feltbeskrivelse: Henrik J. Granat, GEUS

Tyndslibsbeskrivelse: Thomas F. Kokfelt, GEUS

Billeder: Jens Ole S.

 

Additional Hints (Decrypt)

UHFX NG CRTR V OBERUHYYRG ZRQ RA SVATRE

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)